Network Attached Storage (Ağa Bağlı Depolama)
Network attached storage, ağa bağlı depolama anlamına gelir. Dosya depolama ve dosya paylaşımı için kullanılan bir cihazdır. NAS, bir ağa bağlandığı zaman bir ağ adresi ile erişilebilen sabit sürücüdür. Dosya paylaşımında sunucu görevi görür ama diğer hizmetlere destek sunmaz.
Bir sistemi bakım sebebiyle kapatsanız bile mevcut ağlara erişmeye devam edersiniz. Böylece daha fazla depolama alanı elde edersiniz. Yoğun veri işlemi gerçekleştirilen her sistem için son derece idealdir. Güvenilir bir ağ sistemine ihtiyaç duyan kuruluşlar tarafından kullanılabilir.
Network attached storage ne anlama gelir?
Network attached storage, ağa bağlı depolama anlamına gelir ve kısaca NAS olarak belirtilir. Bir ağa bağlı olan, heterojen bir istemci ile sunucu ortamında veri erişimi/dosya paylaşımı sağlayan dosya düzeyinde bir depolama yöntemidir.
Network attached storage platformdan ve işletim sisteminden bağımsız bir işleyişe sahiptir. Herhangi bir uygulamaya başka bir sunucuymuş gibi görünür. Online hale getirilebilmesi için ağın kapatılmasına gerek yoktur. Diğer kurumsal sunucularda ise değişiklik gerektirmez.
NAS, 1980 yıllarında ağ istemcileri ile dosyalara erişim sağlamak için kullanılan dosya sunucularından yola çıkılarak oluşturulmuştur. NAS cihazları genellikle işletim sistemine entegre edilmiş yazılımlardan olur. SMB, NFS ve TCP/IP protokollerini desteklemesi önemlidir.
Network attached storage ne için kullanılır?
Network attached storage çözümünün kullanıldığı pek çok alan vardır. Yapılandırılmamış verilerin olduğu her alanda NAS ağ depolaması kullanılır. NAS, gözetim videoları (güvenlik kameraları), dosyalar, yedeklemeler, anlık görüntüler, e-postalar ve diğer pek çok durum için kullanışlıdır.
Network attached storage, yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) gereksinimleri için oldukça idealdir. NAS cihazları yayın yapılan ortamlarda video verilerini düzenleme ve saklama için kullanılır. Kolluk kuvvetlerinin video verilerini depolamak için tercih ettikleri yöntemdir.
Finans sektöründe kayıtların bakımı, kontrolü ve veri analitiği açısından avantajlı bir çözümdür. Sağlık sektöründe uygun maliyetli ama aynı zamanda güvenli depolama sunar. NAS, yüksek teknoloji verilerinin söz konusu olduğu hemen hemen her alanda oldukça yararlı olabilir.
Network attached storage nasıl çalışır?
Network attached storage aslında masanızda duran bir mini sunucu görevi görür. Onu USB kablosuyla doğrudan bilgisayarınıza bağlama şansınız olsa bile çok önemli bir avantajı yitirmiş olursunuz. Bu nedenle onu doğru şekilde kullanabileceğiniz adımlara yönelmeniz gerekir.
NAS, doğru kimlik bilgilerine sahip olunduğu sürece herhangi bir cihaz tarafından erişilebilir bir ağdır. Basit bir harici HDD kullanmak gibi görünebilir ama çok daha fazlasını içerir. Onu kişisel bulut depolama alanı oluşturmaya yönelik bir çözüm olarak düşünebilirsiniz.
NAS ile bulut depolama arasındaki fark nedir?
NAS kurulumu gerçekleştirildikten sonra veri depolama yapmaya başlayabilirsiniz. Bulut depolamada olduğu gibi herhangi bir cihazdan ona erişme şansınız vardır. Bulut depolama maliyet açısından daha avantajlıdır. Hızın önemli bir faktör olduğu koşullarda ise durum farklıdır.
NAS bir bulut depolama sunucusundan çok daha hızlıdır. Yükleme ve indirme hızınızdan, internet bağlantısı gerçekleştirdiğiniz donanımlardan ve diğer koşullardan olabildiğince az etkilenilir. Ağınız yeteri kadar hızlı değilse HDD üzerinden destek alıp veri aktarımı yapabilirsiniz.
NAS çözümünün en önemli faydası üçüncü taraflarla herhangi bir bağlantınızın olmamasıdır. Kimseyle veri paylaşmak zorunda kalmazsınız. Verilere erişim için gerekli olan anahtarlar sizin elinizdedir. Güvenlik protokollerine dikkat ettiğiniz sürece sorun yaşamazsınız.
NAS ile SAN arasındaki fark nedir?
SAN, storage area network yani depolama alanı ağı anlamına gelir. Birbirine bağlı ana bilgisayarlardan ve depolama aygıtlarından oluşur. Bileşenler çeşitli protokoller aracılığıyla birbirlerine bağlanırlar. Fiber kanal en çok tercih edilen aktarım protokolüdür.
SAN ile NAS ağ tabanlı depolama çözümlerdir. SAN fiber kanal bağlantısını kullanırken NAS standart bir Ethernet bağlantısını kullanır. SAN verileri blok düzeyinde depolar ama NAS verilere dosya olarak erişim sağlar. SAN bir disk ve NAS ise bir dosya sunucusu olarak görünür.
SAN veritabanları gibi yapılandırılmış iş yükleriyle bağlantılıdır. NAS ise video ve tıbbi görüntüler gibi yapılandırılmamış verilere odaklanır. Profesyonel kuruluşların SAN ve NAS çözümlerine sahip olması oldukça önemli görülür. Ancak tüm detaylar genel iş yüküne ve uygulamalara dayalıdır.
NAS ile DAS arasındaki fark nedir?
DAS, direct attached storage yani doğrudan bağlantılı depolama anlamına gelir. Bir ağdan geçiş söz konusu değildir. Depolama alanı dahili veya harici olarak bağlantılı hale getirilebilir. Verilere erişim sadece ana bilgisayar üzerinden gerçekleştirildiğinden kullanım alanı sınırlıdır.
NAS, merkezi dosya depolama ve paylaşım için her kuruluşta kullanılabilir. Birden çok dosya sunucusunu tek bir NAS cihazında birleştirmek mümkündür. DAS ise bütçe kısıtlamaları olduğunda devreye girer. Gelişmiş depolama çözümlerine alternatiftir.
DAS ağa bağlanmadığından verileri geniş bir ağ üzerinde paylaşmak söz konusu değildir. DAS daha çok yerel paylaşımla alakalıdır. Sadece depolama aygıtına ihtiyaç duyulan her noktada işe yarar. Bütçe açısından sorunlarınız varsa DAS tercih etmek sizi üzmeyecektir.
NAS ne gibi avantajlara sahiptir?
NAS sistemi verileri dosya olarak depolar. Bununla birlikte CIFS (Common Internet File System) ve NFS (Network File System) protokollerini destekler. Yaygın bir şekilde kullanılan TCP/IP tabanlı ağlar üzerinden kolayca erişim sağlanabilir. Aynı anda birden fazla kullanıcını bağlanabilir.
- Giriş seviyesi olarak oluşturulan sistemler oldukça ucuzdur. 1 TB gibi düşük kapasitelere sahip versiyonları vardır. Küçük ölçekli işletmeler için ideal olmalarının sebebi budur.
- Birden fazla donanımı destekleyen NAS cihazları vardır. 1 TB yetersiz kaldığında şartları sağladığınız sürece yeni bir donanım takarak depolamayı yükseltebilirsiniz.
- Modele bağlı olmak şartıyla NAS cihazı birden fazla RAID seviyesini destekleyebilir. Disklerden biri arızalandığında geniş kapsamlı veri kayıtların yaşanmasını engeller.
- NAS cihazı uzaktan kontrol edilebilir. Bir web tabanlı yönetim desteğine sahip olduğu sürece TCP/IP ağları üzerinden bağlantı kurularak çeşitli erişimler sağlanabilir.
- Giriş seviyesi NAS sistemlerinin bir kısmında oldukça yararlı olabilecek veri yedekleme yazılımları vardır. Böylece kritik verileri yedeklemek son derece kolaylaşır.
NAS ne gibi sınırlamalara sahiptir?
NAS sistemleri oldukça pratik çözümler gibi gözükseler bile bazı sınırlamalara sahip olabilir. Özellikle SAN ile karşılaştırıldığında düşük gecikmeli, güvenilir, kayıpsız ve daha hızlı bir ağ oluşturabilir. Blok veri aktarımlarında ise SAN sistemiyle yarışabilmesi mümkün değildir.
- İşlemlerin yoğun olduğu noktalarda yüksek performans odaklı veriler ortaya çıkar. Bu tür verilerin olduğu yerlerde NAS yerine SAN kullanmak çok daha akıllıcadır.
- NAS sistemi standart bir TCP/IP ağından daha fazla bant genişliği tüketir. Sistem uzakta barındırılıyorsa bant genişliği performansı önemli ölçüde etkileyecektir.
- Ethernet kayıplı bir ortam olarak görülür. Çünkü paket kayıpları ve ağ tıkanıklığı gibi problemler yaşanabilir. NAS sisteminin sorunsuz çalışması IP mimarisine bağlıdır.
- Sürekli veri koruma gibi teknikler NAS sisteminin olmazsa olmaz parçalarıdırlar ama veri yedekleme konusunda verimli değildirler. SAN bu konuda çok daha işlevseldir.
- NAS sisteminde yoğunluğun olduğu dönemlerde yapılacak veri yedekleme işlemleri IP ağında tıkanıklık oluşturabilir. SAN sisteminde ise böyle bir problem yoktur.
NAS cihaz türleri nelerdir?
Her işletmenin NAS cihazı ihtiyacı farklıdır. Bu nedenle çeşitli şirket seviyelerine uygun olarak oluşturulmuş NAS cihazları mevcuttur. Şirketler bir cihazda karar kılmadan önce tüm ihtiyaçlarını en iyi şekilde değerlendirmelidirler. Genel anlamda üç farklı NAS cihazı türü vardır:
- Kurumsal NAS cihazı: Kurumsal düzeydeki NAS cihazı yüksek depolama kapasitesi, RAID destek seçenekleri ve sanallaştırma desteğine sahiptirler.
- Orta segment NAS cihazı: Orta segment NAS cihazı genel olarak internet bağlantısı paylaşan birkaç bilgisayardan oluşur. Dosyaların ağ üzerinden paylaşılması yeterli görülür.
- Tüketici düzeyi NAS cihazı: Tüketici düzeyindeki NAS cihazı en ucuz olan çözümdür. Düşük kaliteli olarak görülür ve sadece minimum düzeyde bağlantıya ihtiyaç duyanlar içindir.
En iyi NAS cihazı seçenekleri nelerdir?
- Asustor Drivestor 2 (AS1102T): Asustor Drivestor 2 (AS1102T) çok amaçlı bağlantı desteği sunan, çok sayıda uygulamayı destekleyen ve bunu uygun fiyata yapabilen bir NAS cihazıdır. İki farklı yuvası vardır ve performansı oldukça iyidir.
- QNAP TS-233: QNAP TS-233 verilerinizi kişisel bulut depolama alanınızda saklamanıza yardımcı olan bir NAS cihazıdır. Paylaşımı olabildiğince kolaylaştırır, uygun fiyatlıdır ve iki yuvaya sahiptir.
- Asustor Lockerstor 2 (AS6602T): Asustor Lockerstor 2 (AS6602T) hızlı performans sunma vaadine sahip bir NAS cihazıdır. Bunun için üst seviye donanımlar kullanır ve iki yuvayla birlikte gelir. Ekosistem açısından büyük bir uygulama desteğine sahiptir.
- QNAP TS-253D-4G: QNAP TS-253D-4G iyi bir alternatif NAS cihazıdır. Performansı oldukça güçlüdür. Birçok farklı bağlantı seçeneğine sahiptir, iki yuvası vardır ve güçlü uygulama desteğiyle birlikte gelir.
- Synology DiskStation DS220J+: Synology DiskStation DS220J kişisel ihtiyaçlara yönelik bir NAS cihazıdır. Fiyatı oldukça uygundur ve iki yuvaya sahiptir. Kişisel bulut çözümü oluşturmak istiyorsanız kurulumu oldukça kolaydır.
NAS cihazları basit ve ev odaklı modellerden ofis ortamında kullanılacak modellere kadar farklı türlere sahiptirler. Standart yaklaşımlardan çok daha farklı ve güçlü bir veri depolama çözümüne ihtiyacınız varsa, gereksinimlerinize uygun olarak bu cihazlardan birini tercih edebilirsiniz.