R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Mockup

    Mockup bir ürünü temsil eder. Kullanıcılara ve paydaşlara ürünün nasıl görüneceğini ve kullanılacağını gösterir. Mockup kullanıcı deneyimini destekleyecek logolar, görseller, renk şemaları ve gezinti elementleri gibi pek çok farklı unsuru içerebilir.

    Mockup ürün geliştirme sürecinde tasarımın yüksek kaliteli versiyonlarını sunmak için kullanılır. Ürünle ilgili gerçekçi bir düzen ortaya konur. Kullanıcının bakış açısıyla ilgili bilgi alınarak ürünün iyi yönleri üzerinde çalışılır ve eksik kalan yönleri tamamlanır.

    Mockup ne anlama gelir?

    Dijital ürünler açısından mockup teriminin karşılığı model şeklindedir. Mockup, bir ürünün gerçekçi bir şekilde görsel temsilidir. Mockup ürünün ölçeklendirilmiş versiyonu veya tam boyutlu fiziksel bir modeli olabilir. Dijital ürünlerde mockup uygulamanın ayrıntılı tasviridir.

    Mockup genel olarak renk şemaları, düzenler, tipografi, gezinti elementleri ve ürünün genel yapısı için tasarım seçimlerine yönelik hazırlanır. Görsel olarak gerekli olan tüm düzeltmeleri yapabilmek için önemlidir. Bunun dışında çok daha farklı faydaları vardır:

    • Sezgisel bir çözüm: Mockup aslına yakın bir çözüm olarak görülür. Şablonlara göre biraz daha farklı yapıdadır. Son ürünün daha kolay görünmesini sağlar. Böylece prototip aşamasına geçişi kolaylaştırır.
    • Geçekçi bakış açısı: Mockup görsel kararların alınmasını kolaylaştırır. Dijital ürünü gerçeğe yakın bir şekilde görebilmek farklı bir bakış açısı sunar. Oluşturulan mockup sayesinde sorunların bir kısmını tespit edebilmek mümkündür.
    • Revizyon fırsatı: Mockup sayesinde revizyon yapmak oldukça kolaylaşır. Kodlama aşamasına geçiş yapmadan önce revizyon yapılabilir. Bunun için mockup kodlanmamış olmalıdır. Aksi durumda revizyon fırsatı ortadan kalkar.

    Mockup'ın ideal yapısı nasıl olmalıdır?

    Mockup yapısı belirlemek için ideal yaklaşımları takip etmek gerekir. İdeal mockup yapısı temsil ettiği markayı yansıtabilmelidir. Mockup aşamasında belirli kriterleri takip ederek ideal yapıya kolayca ulaşabilirsiniz:

    • Düzen: İçerik düzeni açısından F modeli veya Z modeli tercih edilebilir. Her bir içerik parçasının boyutunu ayarlanmalıdır. Ayrıca ekranda ne kadar içerik yer alacağına iyi karar vermelisiniz.
    • Kontrast: Metnin okunabilirliğini sağlamak için kontrast testi yapılmalıdır. Arka planın üzerinde duran metin kolay okunabilmelidir. Harekete geçirici mesajlarda farklı çözümler üretebilirsiniz.
    • Renk: Renklerin her birisi farklı duygulara hitap ederler ve etkileri farklı olabilir. Hedef kitlenize uygun bir seçim yapmalı ve kullanılabilirliği ön planda tutmalısınız.
    • Tipografi: Tipografi yazı tipini, yazı stilini ve satır aralığını kontrol ettiğiniz durumdur. Yapısal olarak hepsi farklı olabilir ama tipografi kullanımında standartlara bağlı kalabilirsiniz.
    • Alan: Negatif alan her zaman boş alan olarak görülmemelidir. Uygun miktarda boşluklar bırakarak içerik tüketimini kolaylaştırabilir ve kullanıcı deneyimini geliştirebilirsiniz.
    • Gezinti: Gezinti elementleri düşünmeniz gereken diğer detaylardır. Gezinti elementlerinin nasıl kullanılacağını kontrol etmelisiniz. Uygun renkleri ve yazı stillerini kullanmalısınız.

    Mockup ne işe yarar?

    Mockup herhangi bir şekilde ürün işlevselliği içermez. Kullanıcılar mockup ile herhangi bir şey yapamazlar. Onu ürünün gerçekçi bir çizimi olarak düşünmek çok daha doğrudur. Genel olarak ürünle alakalı ortaya konulmak istenen fikri yansıtması için kullanılır.

    • Şablon süreci: Dijital ürünlerde şablon süreci tasarım ekibinin ilk girişimidir. Şablon genellikle ürünün özelliklerinin temelinin oluşturulduğu aşamadır. Tasarım ve kodlama üzerinde zaman harcanmadan önce ürüne yönelik onay almak için şablon oluşturulur.
    • Model süreci: Taslak sürecini model süreci (mockup) takip eder. Taslak, özelliklerin ve içeriğin kaba bir taslağını sunar. Model ise daha fazla görsel ayrıntı içerir. Modelde renkler, simgeler, yazı tipleri ve diğer görsel ögeler yer alır. Model dijital ürünün neredeyse çalışan halidir.
    • Prototip süreci: Prototip süreci kodlamayı içerir. Elde edilen sonuç ürünün işlevsel bir versiyonudur. Kullanıcı uygulamada butonlara tıklama veya sayfadan sayfaya geçiş yapma gibi işlemler yapabilir. Prototip sadece temel fonksiyonları gösterdiğinden son üründen farklıdır.

    Mockup, şablon ile prototip süreci arasında köprü görevi görür. Potansiyel kullanıcılar ürün hakkında belirli bir fikre sahip olabilir. Bu bikir sayesinde ürün ekibi, dijital ürünü geliştirebilmek için çok daha fazla fırsata sahip olur. Böylece kullanıcıdan düşük maliyetle geri bildirim alınabilir.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Mockup

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et