Mentor
Mentor, profesyonel bir çaba içerisine girmek isteyen ama fazla deneyimli olmayan kişilere rehberlik eden kişidir. Genel olarak, kişiler faaliyet gösterdikleri sektörde onlara yardımcı olabilecek kişileri (mentor) bulmaya ve onlardan danışmanlık almaya çalışırlar.
Mesleki gelişim herkesin hedefinde olabilir. Daha az deneyime sahip olanlar mesleki becerilerini geliştirebilmek için mentor adı verilen profesyonellerden destek alırlar. Mentor olacak kişinin belirli nitelikleri taşıması ve danışmanlık yapacağı kişiyi başarıya ulaştırabilmesi gerekir.
Mentor ne anlama gelir?
Mentor deneyimli bir bakış açısıyla bir kişiye profesyonel bilgi sağlayan kişidir. Bilgi sunumuna ek olarak kişinin becerilerini geliştirmek söz konusudur. Etkili bir mentor olabildiğince destekleyici bir ilişki içerisinde rehberlik eder. Bunun için danışmanlık stilini kişiden kişiye değiştirmesi gerekir.
- Mesleğinizde tam olarak neye ulaşmak istediğinizi ve neler öğrenmeniz gerektiğini belirleyin.
- Mentor ile iletişim kurarken rahat ve arkadaş canlısı olmak için çaba gösterin.
- Kendi sektörünüzdeki profesyonel ağı inceleyin ve size tavsiyeler verebilecek kişileri bulun.
Birçok kişi mentor ile koç arasındaki farkı tam olarak bilmeyebilir. Koçluk genelde kısa süreli olur. Kişinin kendisini geliştirmesine olanak tanır. Mentor ise karşılıklı fayda içerisinde sürdürülen uzun süreli bir ilişkidir. Mentor daha çok kişinin mesleki becerilerinin gelişmesine odaklanır.
Mentor ile ondan destek alan kişi arasındaki ilişkinin özünde tavsiye vermek, destek sağlamak ve soruları yanıtlamak yatar. Mentor kendisinden destek alan kişinin çıkarlarını korur. Kişi öğrenmeye odaklanır ve mentor tarafından sunulan danışmanlıktan verim almaya çalışır.
Mentor türleri nelerdir?
Danışmanlığından yararlanılabilecek tek tip bir mentor yoktur. Genel olarak üç tür mentor olduğu kabul edilir. Hangisinden yararlanacağınıza ise iyi karar vermeniz şarttır. Mentor danışan kişiye çeşitli şekillerde yardımcı olabilir ve somut faydalar sağlayabilir.
- Yerleşik mentor: Size çeşitli tavsiyelerde bulunan profesyonel meslektaşlardır. Bir yerleşik mentor, yeni bir şirkette işe başladığınızda rolünüze alışırken size iş hakkında bilgi verebilir. Sizi iş fırsatları hakkında bilgilendirirler ve şirket kültürü hakkında rehberlik ederler.
- Kariyer odaklı mentor: Danışanlardan daha yüksek düzeyde bilgiye sahiptirler. Size mevcut roller hakkında nasıl ilerleyeceğiniz konusunda bilgi verirler. Yerleşik mentor sizinle çok sık iletişim kurarken kariyer odaklı mentor böyle bir zorunluğuna sahip değildir.
- Yaşam odaklı mentor: Kariyerinin en üst düzeyinde olan kişilerden oluşur. Çok daha zorlu kariyer kararları alınmasını sağlarlar. Her zaman ortada olmayı sevmezler. Danışanlar için gizli bir bilgi kaynağı olmaya çalışırlar ve her koşulda tarafsız davranırlar.
Mentor nasıl bulunur?
Bir mentor bulmanın ilk adımı kariyerinizde tam olarak neye ihtiyacınız olduğunu belirlemektir. Kariyerinizi tamamen planlamanıza gerek yoktur. Sadece ulaşmak istediğiniz hedefe karar vermeli ve kısa vadede size sunulacak hangi yolu takip etmek istediğinizi düşünmelisiniz.
Profesyonel çevrenize olabildiğince dikkat etmelisiniz. Mentor olarak size yardımcı olacak kişiler eski patronlar, eski profesörler ve eski öğretmenler olabilirler. Sektörünüz hakkında uzun vadeli tavsiyeleri alabileceğiniz her noktayı incelemelisiniz.
İşinizdeki mevcut rolünüz ve sektörünüz hakkında genel bir fikre sahip olan kişileri mentor olarak seçerseniz yeni projeler keşfetme konusunda daha verimli adımlar atabilirsiniz. Mentor, ofis politikaları dahil olmak üzere pek çok konuda size tavsiyeler verebilir.
Mentor olması için biriyle iletişime geçmeye hazır olduğunuzda süreci rahat bir şekilde ilerletmeniz gerekir. Potansiyel bir mentor ile potansiyel bir arkadaş arasında bir fark yoktur. Aranızdaki ilişki ve uyum zaman içerisinde gelişir. Mentor zaman içerisinde eksikliklerini saptar ve tavsiyelere başlar.
Bir mentor ile çalışmanın avantajları nelerdir?
Kendinizi geliştirmek istiyorsanız bir mentor ile çalışmayı düşünebilirsiniz. Bu büyük bir gereksinim değildir. Hevesli girişimciler genelde bu yönü seçerler. Zaman içerisinde çok değerli kazanım elde ederler. Gelişim için bir mentor ile çalışmanın çeşitli avantajları vardır.
1. Yeni bakış açıları sunar
Doğru mentor ile çalıştığınız zaman başarıya bir adım daha yaklaşırsınız. Bir mentor ile çalışma kararı önemli bir karardır. İşinizi yeni başlamış olabilir veya kariyerinizde basamak atlamak isteyen biri olabilirsiniz. Mesleğinizle ilgili pek çok şey öğrenmek değerli bir fırsattır.
Çalışma hayatında bir rutin içerisinde olursunuz. Rutinin içerisinde kaybolmak çok kolaydır. Bu yaşandığı zaman sorunlarınızın neler olduğunu fark edemezsiniz. Mentor kariyerinize bakarak eksik olduğunuz yönleri saptayabilir. Böylece gelişim için size farklı bakış açıları sunar.
2. Rehberlik için fırsattır
Mentor ile çalışmak istiyorsanız önce onun doğasını iyi anlamanız gerekir. Mentor ile rehberlik ettiği kişi arasındaki ilişkinin tamamen resmi olmasına gerek yoktur. Profesyonel bir ilişki geçerli olsa daha çok neler yapmanız gerektiğine odaklanmanız doğudur.
Bir mentor bulmaya çalışırken hayatınıza nasıl değer katacağınızı zaten isabetli bir biçimde saptarsınız. Kariyerinin herhangi bir aşamasında geçerli olacak bu kritere dikkat etmen gerekir. Çabalarınız konusunda kendinizi biraz daha çekimser hissedebilirsiniz ama buna gerek yoktur.
Mentor hangi niteliklere sahip olmalıdır?
Mentor seçerken çok akıllıca davranmak gerekir. Çok dikkatli düşünmeniz gerekir ama tam olarak nereye bakmanız gerektiğini de bilmeniz önemlidir. Bir mentor kaliteliyse ve iyi bir rehberlik yapıyorsa bazı değerli niteliklere sahip demektir. Mentor seçmeden önce bunları öğrenmelisiniz.
- Deneyim ve başarı: Temel düzeyde yaklaşmak gerekirse iyi bir mentor sizden daha fazla deneyime ve daha fazla başarı geçmişine sahip olmalıdır. Tam tersi söz konusuysa size bir şeyler öğretebilmesi mümkün değildir.
- Empati ve dürüstlük: Kariyerinizi yönlendirecek kişinin empati, dürüstlük ve yaratıcılık konusunda yeterli düzeyde beceriye sahip olması gerekir. Profesyonel gelişiminizi emanet edeceğiniz kişiye bir yatırım yaparsınız.
- Değer ve uyum: Size danışmanlık yapacak kişinin endişelerinizi ve zorluklarınızı anlayacak bir anlayış geliştirmesi önemlidir. Kariyerinizle bağlantılı bir seçim yapmanız önemli olsa bile işin felsefi yönünü ihmal etmemeniz gerekir.
Bir mentor ile anlaşmak kariyeriniz için çok faydalı olabilir. Mentor profesyonel bilgi edinmenizi kolaylaştırır ve kişisel kariyer hedeflerinize ulaşmak için beceriler geliştirmenizi sağlar. Mentor aktif olarak rol aldığı sektörde daha az deneyime sahip olanları yönlendirmek için çaba gösterir.