LinkedIn genelde kurumsal faaliyetler ile ilgilenen insanlar, yeni işe girecek insanlar ve şirketler tarafından kullanılan bir sosyal medya platformudur. LinkedIn kelimesinin Türkçedeki karşılığı bağlantılı anlamını taşımaktadır, Linked ve In kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Şirketler LinkedIn’ı, bünyesinde çalışacak yeni insanlar bulmak için ve yeni projelere imza atmak için kullanmaktadır. Kişisel kullanıcılar ise platformda iş yeteneklerini göstermek, yeteneklerine uygun iş ilanları ile ilgilenmek ve profesyonel insanlar ile bağlantı kurmak amacı ile kullanmaktadırlar.
Kişisel kullanıcılar veya şirket sayfaları etkinlikler düzenleyebilir ve bağlantılarını etkinliklere davet edebilirler. Aynı zaman da az oranda da olsa öğrenciler ve iş dünyası ile ilgili olmayan insanlar da bu platformda vakit geçirmektedir. Çoğu sosyal medya platformunda olduğu gibi kullanıcılar LinkedIn üzerinde de fotoğraf, video ve hikâye paylaşımları yapabilir, bağlantı edinebilir, bağlantılarının paylaşımlarına yorum yapabilir, beğenebilir ya da kendi profillerinde paylaşabilirler. Kullanıcılar kendi aralarında özel olarak mesajlaşabilirler.
LinkedIn’i diğer sosyal medya platformlarından ayırt eden birçok özellik bulunmaktadır. Örneğin kullanıcıların profillerine daha önceden aldığı eğitimleri, sertifikaları, yetkinlik belgelerini ve aynı zamanda çalıştığı yerleri ekleme özelliklerini kullanabilirler yani profillerini cvleri gibi gösterebilirler.
Ayrıca LinkedIn ücretli abonelik sağlayarak profilinizi kimlerin ziyaret ettiğin den haberdar olmak, daha çok iş ilanı yayınlamak, bağlantı kurmadığınız kişilere mesaj göndermek gibi birçok özelliğe sahip olmanıza olanak sağlıyor. Ücretsiz üyeliklerde de profilinizi ziyaret edenlerin bir kısmını görebilir ve kısıtlı seviye de iş ilanı yayınlayabilirsiniz.
Neden Linkedin Kullanmalıyım?
Yeni bir iş arayışında iseniz, yeni bir işçi arayışındaysanız, iş sektörünüz ile ilgili bağlantılar kurmak istiyorsanız ve gireceğiniz iş pozisyonundaki insanların ne tür işler yaptığını merak ediyorsanız LinkedIn platformuna üye olup kullanmaya başlayabilirsiniz.
Diğer Platformlardan Farkı Ne?
LinkedIn diğer sosyal medya ağlarına göre daha çok mesleki ilişkilerin ve konuların etkin olduğu bir platformdur. Kariyerini geliştirmek isteyen insanların toplandığı ve iletişim kurduğu bir iş ağıdır. Diğer platformlar LinkedIn’e kıyasla bu kadar mesleki konulara ve içeriklere eğilimli değildir.
Tarihçesi
2002’nin aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde, kurucu ortak olan Reid Hofmann’ın evinde kurulan LinkedIn 2003 yılının mayıs ayında faaliyete girmiştir. 2006 yılında ortalama 20 milyon görüntülenmeye sahip olan LinkedIn, 2013 yılının haziran ayında ise ortalama 200 farklı ülkeden 200 milyon kadar kayıtlı kullanıcı kapasitesine erişmiştir.
2016 yılında Microsoft Firması tarafından 26 milyar dolar bir bedel ile satın alınmıştır. Günümüzde iş dünyasındaki insanlar ve iş dünyasına atılacak olan insanların birlikte vakit geçirdiği bir platform haline gelmiştir.
- 2002’de ABD’de kuruldu.
- 2003’te web sitesi kullanıma açıldı.
- 2004’te 1 milyon üyeye ulaştı.
- 2005’te hizmet detaylandırmaları yaparak platformu geliştirdi.
- 2006’da 10 milyon üye sayısına ulaştı.
- 2010’da 2 milyar dolarlık bir değere sahip oldu. İrlanda ve Dublin şehirlerinde şubelerini açtı.
- 2011’de borsaya açıldı ve Türkçe kullanım özelliği geldi.
- 2012’de SlideShare 119 milyon dolara satın aldı. 6,5 milyon kullanıcının hesap bilgileri hackerlar tarafından öğrenildi.
- 2013’te haber uygulaması olan Pulse’u satın aldı.
- 2015’te lynda.com’u satın aldı.
- 2016’da Microsoft tarafından 26 milyar dolara satın alındı.
- Günümüzde 200’den fazla ülkede kullanılmakta ve 774 milyondan fazla üyeye sahiptir.
LinkedIn Hesabı Nasıl Açılır?
LinkedIn ister mobil uygulaması ile ister web sitesi ile hem mobil hem de masaüstü cihazlar tarafından kullanılabilir. LinkedIn’i kullanmadan önce platformda bir hesap oluşturmalısınız. Hesap oluşturma ile ilgili bütün bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.
- www.linkedin.com sitesine gidin.
- Açılan sayfada hemen katıl yazısına tıklayın.
- E-posta adresinizi ve belirleyeceğiniz şifreyi girin ve kabul et ve katıla tıklayın.
- Ad ve soyadı bilgilerinizi girin ve devam et butonuna basın.
- Ülke/Bölge, İl/İlçe seçimini yaptıktan sonra ileri butonuna basın.
- Son iş unvanınızı ve şirketinizi girin ve devam et butonuna basın.
- E postanıza gelen şifreyi girerek e posta adresinizi doğrulayın ve doğrulama butonuna basın.
- Profil bilgilerinizi girerek LinkedIn platformunu kullanmaya başlayabilirsiniz.