Laravel
Laravel, PHP programlama diline ait bir framework’dür. Ücretsiz ve açık kaynaklı olmasından dolayı geliştiriciler tarafından sık kullanılır. Laravel’de bulunan form kontrolleri, veritabanı bağlantısı, kullanıcı giriş çıkışları, mail atma, gibi kütüphaneler geliştiriciye kolaylık sağlayarak bir projenin en kısa zamanda bitmesine katkı sağlamaktadır ayrıca MVC yapısı ile kodlar daha düzenli bir şekilde oluşturulabiliyor.
Laravel nasıl kurulur?
Laravel indirebilmek için öncelikle bir web sunucusuna ihtiyacınız olacaktır. Xampp kurarak bilgisayarınızı bir sunucu ortamına çevirebilirsiniz. Xampp kurulum sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Daha sonra composer kurarak laraveli bir composer komutu aracılığı ile kurabilirsiniz.
Tüm aracı uygulamalar kurulduktan sonra laravelin kurulumu için windows powershell’den verilmesi gereken komut şu şekildedir: composer global require "laravel/installer" bu komuttan sonra “laravel new blog” komutu ile “blog” adında bir laravel projesi oluşturmaya başlayacaktır.
Laravel nasıl çalışır?
Laravel, MVC yapısına uygun bir şekilde çalışmaktadır. Model View Controller yapısı ile proje tasarım katmanı ve arka uç kodları birbirinden ayrılarak daha rahat bir şekilde çalışılması sağlanmaktadır.
Laravel özellikleri
Object-Relational Mapping
- Şablon Oluşturma Motoru
- Controllers
- Routing
- Kimlik Doğrulama
Laravel tarihçesi
2011 Yılında Taylor Otwell tarafından geliştirilen laravel, İlerleyen teknolojiler ile MVC Tabanlı PHP Framework halini almıştır. Ücretsiz ve açık kaynak olması geliştirici sayısını arttırmasında etkili bir yol olmuştur.