Koordinasyon
Koordinasyon, Türk Dil Kurumu’na göre eşgüdüm manasına gelir. Herhangi bir organizasyonda iş hedeflerine ulaşmak için malzeme, insan kaynakları, bilgi ve becerileri birleştirmek amacıyla gerçekleştirilen faaliyetleri içerir. Faaliyetleri ve faaliyet gruplarını, amaçları ve araçları uyumlu hale getirme girişimidir.
Koordinasyon Örneği
Koordinasyon, insanlar ve iş bölümüne göre bölünmüş işlevler arasında uyumlu bir bağlantı kurar. Koordinasyon yoluyla bireyler, karşılıklı olarak birbirlerinin farkında olarak faaliyette bulunurlar. Bu aslında bir işin, amaçlanan hedefe doğru kesintisiz, düzen içerisinde ve aksamaksızın, gerekli ilişkiler ağının sağlanarak sonuç elde edilmesidir.
Örneğin, Ankara'daki lise öğrencilerinin, Anadolu'nun doğusundaki lise öğrencilerinin üniversite sınavına biraz daha iyi hazırlanabilmeleri için onlara deneme kitapları göndermeye karar vermeleri örneklendirildiğinde bu yardım kampanyasını Ankara'daki tüm liselere yayma fikri ortaya çıkar.
Bunun için her liseden en az bir öğrenci bulmak gerekir ve bu ise koordinasyon veya eşgüdüm sayesinde sağlanır. Bu kampanyanın etkili biçimde, etkin ve istenilen süre açısından başarısı, ancak bu liselerin öğrencileri arasındaki iş birliği ile sağlanabilir. İşte bu, koordinasyondur.
Koordinasyon Türleri
- Beden Eğitimi ve Spor terimi olarak koordinasyon: Belirli bir amaç için farklı faaliyetler arasında uyum, düzen ve karşılıklı ilişkiyi sağlamaktır.
- Trafik ve İlk Yardım terimi olarak koordinasyon: Uyum içinde harekettir.
- Sağlık ve tıp terimi olarak koordinasyon: Tanımlanmış bir hareket içinde iskelet kasları ve merkezi sinir sisteminin uyumlu çalışması ve etkileşimidir.
- Fen Bilimleri terimi olarak koordinasyon: Belirli bir amaca ulaşmak için farklı görevler arasındaki bağlantı, uyum ve düzendir.
- Sosyal Bilgiler terimi olarak koordinasyon: Belirli bir hedefe ulaşmak için farklı görevler arasında koordine sağlanır, bağlantı kurulur, uyumlu hale getirilir ve sıralanır.
- Küçük teşebbüslerle ilgili koordinasyon: Küçük çaplı şirketlerde yöneticiler, esas olarak şirketin yönetimini üstlendiğinden ve yönetim işlevlerini kendileri yerine getirdiğinden koordinasyon daha kolaydır. Koordinasyon kolaylığı, küçük işletmelerin en önemli avantajlarından biridir. Çünkü koordinasyon eksikliği, organizasyon içinde çatışmalara, hedeflere ulaşmada gecikmelere ve para, iş, enerji ile beraber zaman kaybına yol açabilir.
Koordinasyon hem süreç hem de kapsam olarak uygulanabilir. Fonksiyonel koordinasyon, bir organizasyonun ayrıntılı olarak kurulması, üyelerinin ilişkilerinin ve davranışlarının genel bir tanımıdır. Bu koordinasyon, yetki sınırlarını belirler, kuruluşun her bir üyesinin yetki ve faaliyet kapsamını tanımlar.
Koordinasyon Yönetimi
Koordinasyon yönetimi, bir organizasyon içinde farklı birimler veya çalışanlar arasındaki iletişimi ve işbirliğini düzenleyen bir yönetim süreci olup, organizasyonun amaçlarına ulaşılmasını sağlar. Bu yönetim süreci, organizasyon içinde yapılacak olan çalışmaların etkin bir şekilde yönetilmesini ve koordinasyonunun sağlanmasını amaçlar.
Koordinasyon yönetimi, bir organizasyon içinde çalışan birimlerin ve çalışanların görevlerini yerine getirirken birbirleriyle iletişim kurmasını ve işbirliği yapmasını sağlar. Bu sayede, organizasyonda yapılacak olan çalışmalar daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilir ve amaçlara ulaşılması kolaylaşır.
Koordinasyon yönetimi, bir organizasyon içinde etkin bir şekilde uygulandığı takdirde, çalışanların görevleri arasında düzenli bir iletişim ve işbirliği oluşur. Bu sayede, organizasyonun amaçlarına daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaşılabilir.