Klasör
Klasör ya da diğer bir adıyla dizin, içerisinde dosyaların yer aldığı bir tasnif aracı olarak isimlendirilir. Klasörler içerisinde birden fazla dosya ve belge yer alır. Bu belgelerin ve dosyaların klasörlerin içerisinde düzenli bir şekilde derli toplu durması mümkündür. Klasörler karton kapaklı, kalın telleri olan bir yapıdadır. Bunun yanında içerisinde birden çok dosyanın yer alması için pratik bir tasarımı da vardır.
Klasör, gündelik hayatta fiziki bir malzeme olmasının yanında bilgisayar terimi olarak da kullanılır. Bilgisayarda klasör, dosyaları belirli bir sistemle bir sıra içerisinde yer almasını sağlayan ana kataloglama yapısına denir. Klasörlerin içerisinde dilediğiniz kadar çeşitli dosya bulunabilir. Dosyaların doğru ve düzenli bir şekilde tasnif edilmesi için uygun klasörler oluşturulur. Bilgisayarlar içerisinde çeşitli klasör türleri vardır. İhtiyacınıza göre en uygun olan klasör çeşidini oluşturmak ve belgelerinizi içerisinde kaydetmek oldukça kolaydır.
Klasör nasıl oluşturulur?
Klasör oluşturmak için dizin ve alt dizin kümeleri mantığı ile kategorizasyon yapmak gerekir. Yani, bilgisayar içerisinde yer alan belgeler, belirli bir konu altında kategorilendirilir ve bu kategoriye göre çeşitli klasörler oluşturmak mümkündür. Dosya sistemi içerisinde yer alan farklı kayıtlar kolaylıkla klasörler içerisinde tutulmaktadır. Klasörlere isim vererek aradığınız dosyaları daha kolay ve pratik bir şekilde bulmak, içerisindeki verilere ulaşmak zaman kazandırmaktadır.
Klasör oluştururken birkaç farklı yol izlenir. Klasör oluşturmak için tercih edilen en yaygın iki yöntem vardır: Belgenizi kaydederken klasör oluşturmak ya da herhangi bir belge olmadan direkt klasör oluşturup belgeleri içine taşımak. İkinci yöntemde direkt olarak masaüstünde ya da hangi dosyanın içerisinde klasör oluşturacaksanız o şekilde klasör açmak mümkündür. Tercih edecek olduğunuz klasör oluşturma yöntemine göre farklı adımlar izleyerek hızlı bir şekilde yeni klasör açabilirsiniz.
Belgeleri kaydederken klasör oluşturmak için:
- Belgenizi açın ve Dosya > Farklı Kaydet’e tıklayın.
- Farklı Kaydet içerisinde yeni klasör açmak istediğiniz konumu bulun.
- Açılan Farklı Kaydet iletişim kutusunda yer alan Yeni Klasör’e tıklayın.
- Klasörün adını girip Enter' tuşuna basın.
- Kaydet’e tıklayın.
Masaüstünde klasör oluşturmak için:
- Ekranın boş bir yerinde sağ tıklayın.
- Açılan ekrandan Yeni > Klasör adımlarını izleyin.
- Klasörünüze isim verin.
- İçerisinde dosyalarınızı oluşturun.
Klasör çeşitleri nelerdir?
Klasörler, bir bilgisayar içerisinde dosyaların depolanmasını amaçlayan alandır. Bu alanda oluşturulan her bir dosya, erişimi düzenlenebilir şekildedir. Klasör çeşitleri, bu bakımdan iki grupta ele alınır:
- Özel Klasör: Özel klasörler devam eden çalışma sürecinizde ya da sizden başka kimsenin görmemesi gereken verilerde kullanılması gereken klasör seçenekleridir. Bu klasörler herhangi biri ile paylaşılmaz.
- Grup Klasörleri: Bir diğer ismi paylaşımlı klasörler olarak da adlandırılabilir. Bu klasörler belirli bir grup üyeleri ile paylaşılan işbirliği klasörleridir.
Bilgisayarda klasör ne işe yarar?
Bilgisayarda klasör oluşturmak, masaüstünde ya da farklı yerlerde birbirinden bağımsız duran dosyalarınızdan bir dizin yapmanızı sağlar. Bilgisayarda oluşturacağınız klasörlere isim vererek dosyaları ilgili şekilde bir araya toplamanız mümkündür.
Klasör, bilgisayarda yer alan farklı uzantılardaki çeşitli dosyaları kapsar. Bundan dolayı da ortak özelliğe sahip dosyaları bir arada bulundurmak için klasörleme işlemi yapılır.