Isaac Newton
Isaac Newton, 1643 yılında İngiltere'nin Woolsthorpe bölgesinde doğdu. Daha çok yerçekimi yasası hakkında geliştirmiş olduğu teoriyle bilinen bir bilim insanıdır. Buna ek olarak "Principia Mathematica" adı verilen yasasıyla Avrupa'nın gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.
Isaac Newton, Cambridge Üniversitesi'ndeki görevlerine ara vererek matematik, ışık ve gök mekaniği konusunda çeşitli teoriler geliştirmiştir. 1727 yılında yaşamını yitiren Isaac Newton, hayatının belirli bir bölümünde Londra Kraliyet Cemiyeti'ne başkanlık yapmıştır.
Isaac Newton kimdir?
Isaac Newton, 4 Ocak 1643 yılında İngiltere'nin Lincolnshire kontluğuna bağlı Woolsthorpe bölgesinde doğdu. Babasını henüz doğmadan üç ay önce kaybetti. Annesi yeniden evlenmeyi tercih ettiğinden çocukluk yıllarının büyük bir bölümünü anneannesiyle geçirdi.
İlk dönemdeki eğitimi başarısızlıklarla doludur. Bunun sebebi ise bir çiftçi olacak şekilde eğitim alma konusunda yaşadığı baskıdır. Grantham kasabasında yer alan King's School'da öğrenim gördükten sonra Cambridge Üniversitesi'ne ait Trinity Koleji'ne geçiş yaptı.
Isaac Newton eğitim hayatı süresince Rene Descartes gibi filozofların eserlerinden etkilendi. 1665 yılında Avrupa'da patlak veren Büyük Veba salgını sırasında Cambridge Üniversitesi eğitimleri devam ettiremedi. Bunun üzerine Isaac Newton ışık ve renkler üzerine teorilerle uğraştı.
2 yıl sonra tekrar üniversiteye geri döndü. 1668 yılında ilk yansıtıcı teleskopu icat etti. Bir sonraki yıl Master of Arts derecesini aldı ve üniversitede Lucasian Matematik Profesörü olarak görev almaya başladı. 1671 yılında icadını Londra Kraliyet Cemiyeti'ne gösterdi ve sonraki yıl cemiyete katıldı.
Isaac Newton ve Robert Hooke arasındaki rekabet
Isaac Newton ışık üzerine ortaya attığı teorilerle dikkat çekmeye devam etti. Işığın dalgalar yerine parçacıklardan oluştuğunu iddia edince Londra Kraliyet Cemiyeti'nin saygın üyelerinden Robert Hooke'un sert eleştirilerine maruz kaldı. Hatta bu eleştiriler azarlama boyutuna kadar ulaştı.
Isaac Newton devrinin en büyük bilim insanlarından biri olarak görülse bile büyük bir egoya sahipti. Teorilerini genelde kendinden önceki insanların yaptıkları çalışmalardan yararlanarak ortaya attı. Kibirli yapısı sebebiyle pek çok kişiyle ters düştü ve Robert Hooke bunlardan biriydi.
Robert Hooke ile Isaac Newton arasındaki tartışmalar uzun bir süre devam etti. Robert Hooke, 1703 yılında yaşamını yitirdi ve Isaac Newton, Londra Kraliyet Cemiyeti başkanı oldu. Göreve başlayınca Robert Hooke'u lekelemek için elinden geleni yaptı ve onun adını tarihten silmek istedi.
Isaac Newton neyi bulmuştur?
Isaac Newton meşhur elma ve yerçekimi hikayesiyle bilinir. Ancak bilime katkıları yerçekiminin keşfinden çok daha fazladır. Döneminin en büyük bilim insanlarındandı. İnsanlığa yaptığı katkılarla muhtemelen tarihte bu unvana sahip olabilecek ender kişilerden birisidir.
1. Felsefe Taşı
Isaac Newton bilgiye aç birisiydi. Bu sebepten ötürü bilimle ilgili pek çok şeyi keşfetmeye çalıştı. Felsefe taşının anlamı yer aldığı metinden metne değişiklik gösterse bile evrensel dönüşümün simgesiydi. Simya ile ilgilenmesinin arka planında bu gerçek vardır.
Isaac Newton çalışmalarıyla doğa üzerinde sınırsız güç elde etme noktasına kadar ilerlemeyi tercih etti. Her ne kadar felsefe taşının kendisini bulmayı başaramasa bile mor renkli bir bakır alaşımı üretti. Büyük bir icat olmasa bile bilim adına sınır tanımayacağını ispat etti.
2. Üç Hareket Yasası
Isaac Newton, evrensel çekim yasasında yerçekiminin temeline inmeyi başarmıştır. Ortaya attığı üç hareket yasası bunun en önemli kanıtıdır. Çalışmalarında büyük oranda Rene Descartes'ten esinlenmiş olsa bile modern anlamdaki tüm bilinenler konusunda insanlık ona borçludur.
Üç hareket yasası sayesinde bilim insanları atom altı parçacıklardan galaksilere kadar pek çok unsurun hareketlerini anlama fırsatı elde etmişlerdir. Ondan önce gelen pek çok kişi kavramın karmaşıklığıyla boğuşmak durumunda kalmış ve devamını getirememiştir.
3. Işığın ve Rengin Anlaşılması
Isaac Newton, 1704 yılında ışığın kırılmasıyla ilgili önemli bir kitap yazdı. Yazdığı bu kitap insanlığın ışık ve renk hakkındaki tüm düşüncelerini baştan aşağı değiştirmeyi başardı. O dönemlerde gökkuşağının neden oluştuğu biliniyordu ama neden renkli olduğu bir gizemdi.
Isaac Newton bir lamba ile prizma kullanarak beyaz ışığı prizmadan geçirip gökkuşağını renklere ayırmaya çalıştı. Bu yöntem daha önce kullanılmıştı ama o farklı bir şey yaparak sisteme bir prizma daha dahil etti. Böylece renkleri yeniden beyaz ışığa dönüştürerek renk gizemini çözdü.
4. Newton'un Kedi Kapısı
Isaac Newton kedilere olan düşkünlüğüyle bilinirdi. Evinde beslediği kedinin ise kapıyı tırmalayarak çizmek gibi bir huyu vardı. Bu durum Isaac Newton çalışırken onun deneylerinin yarım kalmasına neden oluyordu. Bunun üzerine bir marangoz çağırdı ve kapıya iki tane delik açtırdı.
Deliklerden birisi anne kedi ve diğeri ise yavru kediler içindi. Ancak yavrular anne kediyi takip ettiklerinden küçük delik hiçbir zaman kullanılmadı. Newton'un kedi kapısı bahçeli evler için oldukça bilindik olan bir aksesuarın icat edilmesi anlamına geliyordu.
5. Kalkülüsün Keşfi
Eğitim hayatınız boyunca gördüğünüz matematik dersinin fikir babası Isaac Newton'dan başkası değildir. Cebir ve geometrinin bilimsel ihtiyaçlar için yeterli olmadığını keşfettiği andan itibaren harekete geçti. Geminin hızını hesaplayabiliyordu ama ne kadar hızlandığını bulamıyordu.
Büyük Veba sırasında eve kapanmak zorunda kalan Isaac Newton, bilimin kökenlerine doğru yolculuk yapmaya başladı. Günümüzde matematiğin geldiği nokta onun keşifleri sayesinde gerçekleşti. Çeşitli araçlar için en karmaşık rotaların çizilmesi bile onun mirasıyla basitleştirildi.
6. Newton'un Yansıtıcı Teleskobu
Isaac Newton'un yaşadığı dönemlerde cam mercek kullanımı çok yaygındı. O renkler üzerinde çeşitli deneyler yaptığı için lenslerin renkleri farklı açılardan kırabildiğini fark etti. Bunun üzerine mercekler yerine yansıtıcı aynalar kullanılması gerektiği fikrini ortaya attı.
Büyük bir aynanın görüntüyü yakalaması ve daha sonra küçük bir aynanın görüntüyü kişiye ulaştırması fikrine hayat veren o oldu. Aynaları tamamen kendisi hazırladı ve 1670 yılında Londra Kraliyet Cemiyeti'ne teleskobunun bir prototipini sunmayı başardı.
7. Newton'un Yörünge Topu
Isaac Newton evrensel yerçekimi yasasını ortaya koyduğunda uzaya ulaşabilecek kadar büyük bir dağ tanımı ortaya atmıştı. Geliştirdiği dev topu ise dağın zirvesine yerleştirdi. Hedefi bir cismin başka bir cismin yörüngesinde dönme durumunu açıklamaktı.
Newton'a göre yörünge topundan ateş edildiğinde top güllesi serbest düşüşe geçecek ve gezegenin etrafında dönerek devam edecekti. Newton'un temel fikirleri Albert Einstein'ın doğrudan takip edeceği bir yol oluşturdu ve modern yerçekimi fikri sağlamlaştırıldı.
8. Eşsiz Madeni Para Tasarımı
1600'lü yılların sonlarına doğru İngiltere finansal açıdan sıkıntılı günler geçiriyordu. Problem ise sistemin kendisindeydi. Ülkenin para birimi gümüş sikkelerde gümüşün kendisi paranın değerinden çok daha değerliydi. İnsanlar sikkeleri eriterek Fransa'ya satıp daha fazla kazanıyorlardı.
1696 yılında İngiliz yöneticiler Isaac Newton'a danışarak ondan bir çare bulmasını istediler. Isaac Newton tüm madeni paraların toplanmasını sağladı. Daha sonra taklit edilmesi zor bir tasarım ortaya çıkardı. Buna ek olarak, onun sayesinde Kraliyet Darphaneleri yüksek kaliteye sahip oldular.
Isaac Newton nasıl öldü?
Hayatının sonlarına doğru Isaac Newton, İngiltere'nin en ünlü isimlerinden biriydi. Bilimsel açıdan adeta bir dehaydı ve onun üstünlüğünü kimse tartışamazdı. Hayatında pek arkadaşlıklara yer yoktu çünkü kimseyle kolay kolay arkadaş olamıyordu. Güvensizliğe yönelik sezgileri çok hassastı.
Isaac Newton hayatı boyunca hiç evlenmedi. Son dönemlerini yeğeniyle birlikte Winchester yakınlarında geçirdi. 31 Mart 1727'de uykusunda hayata veda etti ve Westminster Abbey'e gömüldü. Geride ise bilimsel devrimlere ışık tutacak bir dizi farklı fikir ve çalışma bıraktı.