Ipconfig (İnternet Protokolü Yapılandırması)
Ipconfig ( internet protokolü yapılandırması), Internet Protocol Configuration teriminin kısaltılmışıdır. Bir bilgisayara atanan IP adresini görüntülemek ve yönetmek için kullanılır. Komut İstemi üzerinde herhangi bir parametre yazmadan ipconfig yazıldığında bilgisayara atanmış IP adresi ve varsayılan ağ geçidi adresi görüntülenir.
Ipconfig komutunu kullanabilmek için Komut İstemi aracını kullanmanız gerekir. Varsayılan komuta ek olarak çeşitli parametrelerden destek alabilirsiniz. Bu parametreler sayesinde DHCP ve DNS bilgilerini kolayca görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca ağ ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ipconfig ne anlama gelir?
Ipconfig, internet protokolü yapılandırması anlamına gelen bir terimdir. Mevcut TCP/IP yapılandırmasıyla ilgili tüm verileri toplar ve çeşitli komutlarla bu verilerin ekranda görüntülenmesini sağlar. Ipconfig kullanıldığı zaman DNS ve DHCP ayarlarını görüntülemek mümkündür.
Windows 95 ve Windows 98 işletim sistemlerinde kullanılan winipcfg komutu ile ipconfig komutu aynı işlevi görürler. Bu komut, kullanıcılara DHCP ve diğer yapılandırma protokolleri tarafından hangi adreslerin kullanıldığını kontrol etme imkanı sunar.
Genel olarak otomatik IP adresi alacak şekilde yapılandırılmış bilgisayarlarda daha kullanışlıdır. Söz konusu komut kullanılmak istenildiğinde bir parametre ile desteklenmelidir. Örneğin, ipconfig /all komutu ile ihtiyaç duyulan tüm adreslere ulaşabilmek mümkündür.
Windows'ta yer alan ipconfig parametreleri nelerdir?
Temel ipconfig parametreleri ağ hakkında önemli bilgileri listeler. Ancak aracın çok daha yetenekli olduğunu bilmek gerekir. Ağ yönetimi ve yapılandırması dahil olmak üzere ihtiyaç duyduğunuz her şeyi yapabilirsiniz. Elbette öncelikle parametrelerin neler olduğunu öğrenmelisiniz.
- ipconfig - IP adresini ve varsayılan ağ geçidini gösterir.
- ipconfig /all - IP adresine ve varsayılan ağ geçidine ek olarak hostname, MAC adresi ve DNS sunucu adresi gösterir.
- ipconfig /allcompartments - Tüm bölümlerle ilgili ayrıntılı bilgi gösterir.
- ipconfig /displaydns - DNS önbelleğinde yer alan içerikleri gösterir.
- ipconfig /showclassid - Ağ adaptörü için tanımlanmış olan tüm DHCP sınıf kimliklerini gösterir.
- ipconfig /release - IP adresini serbest bırakır ve onun tekrardan kullanılabilir olmasını sağlar.
- ipconfig /release6 - IPv6 adresini serbest bırakır ve onun tekrardan kullanılabilir olmasını sağlar.
- ipconfig /renew - IP adresini yeniler ve böylece yeni bir IP adresi kullanılır.
- ipconfig /renew6 - IPv6 adresini yeniler ve böylece yeni bir IP adresi kullanılır.
- ipconfig /flushdns - DNS önbelleğini tamamen temizler.
- ipconfig /registerdns - DNS adresini tekrardan kaydeder.
- ipconfig /showcassid - DHCP sınıf kimliğini görüntüler.
- ipconfig /setclassid - DHCP sınıf kimliğini günceller.
Ipconfig nerelerde kullanılır?
Ipconfig sayesinde TCP/IP ağındaki önemli yapılandırma ayarlarını hızlı bir şekilde gözden geçirebilirsiniz. LAN, WLAN, Bluetooth, ISDN ve VPN dahil olmak üzere tamamı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu açıdan otomatik IP alan tüm bilgisayarlar için kullanışlıdır.
1. Ağ yönetimi ve sorun giderme
- Ağ yönetimi ve sorun giderme: Bilgisayara atanan IP adreslerini bulabilmek, yerel ağ yönetimi ve sorun giderme dahil olmak üzere pek çok konuda size yardımcı olabilir. Ipconfig komutunu kullandığınızda IPv4 ve IPv6 adreslerini görüntüleyebilme şansınız vardır.
- IP adresini yönetme: IP adresi elde etmek için ipconfig komutunu kullanabilirsiniz. Tüm ağ bağdaştırıcıları için varsayılan ağ geçidi bilgilerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca ihtiyaç duymanız halinde IP yönlendirmesinin aktif olup olmadığına göz atabilirsiniz.
- DHCP yapılandırma: IP adresi atamaları gerçekleştirebilmek için DHCP kullanmanız gerekir. Bağlanan cihazlar, IP adreslerinin otomatik olarak atanması yoluyla ev ağına sorunsuz bir şekilde entegre edilir. Ekstra yapılandırma yapmak istiyorsanız ipconfig kullanabilirsiniz.
- DNS önbelleğini temizleme: DNS önbelleği daha hızlı erişim için ihtiyaç duyulan verileri geçici bellekte depolar. Böylece internet sitelerinin açılışını hızlandırır. Depolanan dosyaların bozuk olması durumunda hata alırsınız. Ipconfig kullanarak DNS önbelleğini temizleyebilirsiniz.
Ipconfig sistemin tam yapılandırmasını net bir şekilde görüntülemenizi sağlar. DHCP ayarlarını görüntülemek, DNS adlarını yeniden kaydetmek, DNS önbelleğini temizlemek ve yeni IP adresi belirlemek gibi izin verilen tüm işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.