İnternet Sitesi
İnternet Sitesi, tarayıcı üzerinde görünen sayfalar; yazılım dillerinin desteğiyle bize bilgi veya hizmet sunan sayfaların tümüdür. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde kullanıcı aracısı (user agent) ile bağlanıp benzeri olmayan bir domain adresi kullanarak erişirler.
Günümüzde internet siteleri kullanıcıya görsel bir sunum şeklinde içerik vermeyi amaçlar ve kendilerine web geliştiricisi (webmaster) diyen insanlar tarafından geliştirilmeye devam eder.
Web siteleri 1991'de geliştirilmeye başlandı. Daha sonra 30 Nisan 1993'te CERN tarafından www ön eki (cname) ile kullanıcılarının ulaşabileceği şekle getirildi. 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ tarafından Ankara-Washington arasında kiralık hat ile Türkiye'de ilk internet bağlantısı gerçekleşti.
İnternet Sitesi Oluşturmak için Gerekenler:
- Host
- Alan adı (domain)
- İçerik Yönetim Sistemi
Statik Web Sitesi
Statik bir web sitesi önbellek yapısını tam anlamıyla kullanabilir ve sürekli olarak değişikliğe uğramaz. Site front-end (ön yüz) bilen bir insan tarafından yapılabilir.
Statik web sayfası/sayfaları, sayfaları oluşturan birey tarafından değiştirilmedikçe herhangi bir güncellemeye maruz kalmayarak en son yapılandırıldığı gibi bilgi veya görsel sunum aktarımı sağlar.
Dinamik Web Sitesi
Dinamik bir web sitesi, her ziyarette özel olarak oluşturulabilir. Dünya üzerindeki her kullanıcı, bir siteye kendi çerez (cookie) adıyla girdiğinde diğer kullanıcılardan farklı bir içeriğe erişebilir. Bu farklı içerik, web sitesinin renkleri, teması, müzikleri, sitedeki yetki derecesi vb. şeklinde olabilir. Günümüz internetindeki popüler siteler dinamik sitelerdir. Dinamik bir web sitesi statik bir web sitesine göre daha fazla sunucu gücünden yararlanır ve önbellek yapılması zordur.
Dinamik bir web sitesi yapmak için front-end ve back-end (arka yüz) bilmek gerekir. Sayfaların dinamik, yapımcı veya ziyaretçi tarafından sürekli güncellenebilir olmasını sağlayan bu yazılım dilleri; yapımcı ve yazılım dillerinin geliştiricileri tarafından sağlanan yenilikler ile kendilerini geliştirmektedir.
2008 yılı başlarında Web 2.0 adlı bir kavram ortaya çıkmıştır. Bu kavram yeni nesil web sitelerini ifade eder. Hız ve kodlama olarak çok değişen bir şey olmamakla beraber; renk uyumu, daha zarif geçişler, yuvarlak köşeler, kontrast renklerin bir arada bulunması gibi kombinasyonlarla oluşturulan sitelerdir. Bilinmesi gereken en önemli şey gerçek zamanlı veri akışı olduğudur.