İnovasyon
İnovasyon belirlenmiş olan görevlerin yeni yollarla yapılmasını sağlayan fikirleri ortaya çıkarma süreci olarak tanımlanabilir. Bazen inovasyon sadece yeni fikirlerin ve yöntemlerin uygulanması olarak görülür. Ancak böyle bir tanım gerçekleştirmek inovasyon tanımını kısıtlamak anlamına gelir.
İnovasyon bir şirkete daha iyi hizmet eden geliştirilmiş adımlar atabilmektir. Yeni bir ürün veya hizmet ve iş akışında veya süreçlerde iyileştirilmiş herhangi bir şey inovasyonun parçası olabilir. Sadece şirketler değil dünyanın pek çok ülkesi inovasyon konusunda birbiriyle yarışırlar.
İnovasyon ne anlama gelir?
İnovasyon görevleri yapmanın yeni bir yolunu bulmaktır. Şirketler açısından ise inovasyon daha fazla para kazanmak amacıyla yeni yollar keşfetmek anlamına gelir. Birçok farklı ürünü, hizmeti veya çabayı anlamlandırabilmek için kullanılabilir.
Müşterilere daha iyi hizmet verebilecek yeni ürünler ortaya koymak, şirket çalışanları arasındaki iletişim güçlendirecek yeni bir yaklaşım sunmak ve buna benzer birçok şey inovasyon olarak nitelendirilebilir. Bir işi iyileştirmenin yolları söz konusu olduğunda inovasyon devreye girer.
Bazı durumlarda inovasyon ile araştırma ve geliştirme faaliyetleri birbirine karıştırılır. Araştırma ve geliştirme faaliyetleri genellikle yeni ürünlerin geliştirilmesini ifade eder. İnovasyon ise ilgili süreç kapsamında meydana gelebilecek her şeyi kapsar.
- Ürün inovasyonu: Ürün inovasyonu yeni ve geliştirilmiş ürünleri ifade eder. Aynı ürünü daha iyi bileşenlerle, daha iyi bir süreçle veya daha kullanıcı dostu yeni bir ürünle üretmeyi içerir.
- Süreç inovasyonu: Süreç inovasyonu bir işletmenin ürün veya hizmet sunumu için yeni yollar keşfetmesini içerir. Teknikleri, ekipmanları ve üretim sürecine bağlı değişiklikleri kapsar.
- Pazarlama inovasyonu: Pazarlama inovasyonu ürün veya hizmetin müşterilere sunumuyla bağlantılıdır. Yeni ürün paketleri ve yeni reklam kampanyaları bu kapsamda ele alınabilir.
- Faaliyet inovasyonu: Faaliyet inovasyonu şirketin performansını iyileştirmek için yapılan değişiklikleri kapsar. İşi uygulama veya diğer şirketlerle bağlantı kurma gibi değişikliklerdir.
İnovasyon ne işe yarar?
İnovasyon bir şeyi yapma veya üretme süreci olarak nitelendirildiğinden yaratma ve yaratıcılık ile karıştırılmamalıdır. Yaratıcılık ile yeni yenilikler uygulanabilir. Bununla birlikte çok önemli faydalar elde edebilmek için insanların standartların dışında düşünmeleri şarttır.
Teknolojinin yoğun bir biçimde kullanıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Müşterilerin ekstra taleplerde bulunabildiği ve rekabetin son derece arttığı bir ortam söz konusudur. Şirketlerin rekabet avantajı elde edebilmek için değişen trendlere ve ihtiyaçlara hızlıca yanıt vermeleri gerekir.
İnovasyon her düzeyde şirket için geçerlidir. İnovasyon büyük fırsatlar getirir. Şirketin rekabette ayakta kalabilmesi ve başarısı için kritik öneme sahiptir. Sahip olunan niteliklerin geliştirilmesini ve mevcut sorunları çözüme kavuşturma konusunda sorumluluk alınmasını sağlar.
- Büyüme fırsatı: Şirketiniz yeterli esnekliğe sahip değilse büyüme konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Şirketlerin büyüme durumları ne kadar inovasyon adımı attıklarıyla ilgilidir. Müşterileri çekmek ve pazar paylarını büyütmek için yeni yollar bulmalıdırlar.
- Alaka düzeyinin iyileştirilmesi: Her gün birbirinden farklı e-ticaret sitesiyle karşılaşabilirsiniz. Değişikliklere ayak uydurabileceğiniz sürece rekabette avantaj elde edersiniz. İşinizle bağlantılı olarak daha yüksek alaka düzeyi elde etmek istiyorsanız inovasyon fırsat tanıyacaktır.
- Farklılaşma avantajı: Şirketiniz diğerlerine göre daha farklı bir yere sahip olması inovasyon ile bağlantıdır. Şirketiniz ne kadar benzersiz olursa sizin için o kadar iyidir. Böylece piyasaya dahil olan yeni oyunculara karşı konumunuzu daha iyi ayarlayabilirsiniz.
İnovasyon gerçekleştirebilmek için liderlerin açık fikirli olmaları gerekir. Belirsizlik ortamında değişiklikleri yönetmek için inovasyon merkezli adımlar atılmalıdır. Şirket bunları yerine getirdiği zaman gelişim konusunda hangi noktaya ulaşacağını kestirebilmek güçtür.
İnovasyon neden önemlidir?
Karşılaşılabilecek pek çok farklı inovasyon türü vardır. İnovasyon ürünler, süreçler ve tedarik zinciri dahil olmak üzere pek çok durumu kapsar. Yenilikçi kalmak için atılması gereken adımlar oldukça önemlidir. Bu adımlar tek başlarına inovasyonun neden önemli olduğunu ortaya koyarlar.
- Yaratıcı gelişim: Yenilikçi nitelikler işletmeler için olmazsa olmaz durumlardan biridir. Kazanç odaklı olan şirketler yaratıcı olarak büyüme elde edebilirler. Bu iş becerisine sahip olmak pek çok farklı fırsatın önünü açar ve pazarda daha etkin bir yere sahip olunması için değerlidir.
- Sürekli gelişim: İnovasyonun en önemli yanı sürekli iyileştirme elde edebilmeyi sağlamasıdır. Sürdürülebilirlik sağladığı için iş ve işletme becerilerini olabildiğince destekler. Elde edilen bu gelişim sayesinde çok daha çözüm odaklı adımlar atabilmek mümkün hale gelir.
- Marka gücü: Gelişim odaklı adımlar her marka için önemlidir. Sektörde liderliği sağlaması açısından muazzam bir avantaj sunar. Başarı için temel itici güçlerden biridir. İşletme yönünden bakılacak olursa inovasyon marka gücünün en büyük destekçisidir.
- Yararlanma avantajı: İnovasyon şirketler açısından verimliliği artırır. Yeni müşteriler bulmak daha kolay hale gelir. İş gücü açısından çok daha ideal adımlar atılır. İşletmeler açısından sürekli gelişimi desteklediğinden uzun vadede performans artışı söz konusu olur.
- Trendleri yakalama: İnovasyon fırsatlardan yararlanmayı sağlar. Yakın gelecek açısından pek çok şey tahmin edilebilir olmasa bile bir fikir edinmenizi sağlayabilir. Trendi yakalamayı başaran işletmeler rekabet açısından avantaj elde ederek bir adım daha öne çıkarlar.
Ürün inovasyonu örnekleri
Ürün inovasyonu, pazara yeni bir ürünün sunulması veya var olan bir ürünün ekstra geliştirilmiş halinin sunulması anlamına gelir. Ürünlerde çevre dostu olma, kullanıcı dostu olma, sürdürülebilir malzemelerin kullanılması ve beklentilerin dışında teknik özellikler ön plana çıkar.
1. Yulaf sütü
Yulaf sütü şu anda çok yaygın olmasına rağmen ilk adım 1990 yılında atılmıştır. İsveçli şirket Oatly, yulaf sütü inovasyonu fikrini ortaya atan ilk şirkettir. Artık Avrupa ve Asya dahil olmak üzere 20'den fazla ülkeye yulaf sütü sevkiyatı gerçekleştiriyorlar.
Oatly, lif açısından aşırı zengin ve insan için sağlıklı olan yulaftan ürünler üretir. Ürettiği ürünler arasında standart yulaf sütü, aromalı yulaf sütü ve kahvelere eklenebilen yulaf sütü gibi ürünler vardır. Aynı zamanda sütle yapılan yoğurt gibi yan ürünler üretir.
2. Yolcu taşıyan drone
Yolcu taşıyan drone fikri inovasyon konusunda en ideal örneklerden biridir. Dünyanın ilk yolcu taşıyan drone fikri Çinli girişimci EHang tarafından ortaya atılmıştır. Bu drone, orta uzunluktaki yolculuklar için planlanmıştır ve tamamen çevre dostu olarak geliştirilmiştir.
Yolcu taşıyan drone, otonom uçuş teknolojisinden yararlanır. Yolcular uçağı kendileri kontrol etmezler ve bunun için endişe etmelerine gerek yoktur. Drone, kolayca herhangi bir yenebilir yapıda olduğundan kentsel ulaşım açısından ideal bir tercihtir.
3. Kırışmayan takım elbiseler
J Crew tarafından tasarlanmış olan Ludlow Traveler Suit çok basit bir soruna çözüm getirir. İnovasyon odaklı bu ürün kırışmayan bir takım elbisedir. Seyahat sonrasında normal kıyafetleri çıkarıp takım elbiseyi giymeye gerek kalmaz ve zamandan tasarruf sağlar.
Takım elbise kırışmayan yapıda olduğundan seyahatin ardından anında toplantıya geçiş yapmanız mümkündür. Yün kullanılarak üretilmiş olan takım elbise için yapılan yorumlar genel olarak olumludur. Ayrıca sürdürülebilir malzemeler kullanılarak üretilmiştir.
4. Yenilebilir böcekler
Ynsect, 2011 yılından beri faaliyet gösteren bir şirkettir. Odaklandığı problem ise dünyanın sürekli artış gösteren nüfusu besleyebilmektir. Ynsect bunu başarabilmek için böcekleri insanların beslenme alışkanlığına dahil etmek için çaba gösteriyor.
Ynsect böcekleri insanların yemek tabaklarına getirebilmek için yenilikçi yollar dener. Ynsect öncelikli olarak tarımsal alanlardaki böcekleri birinci sınıf hayvan besinine dönüştürür. Böylece, son derece besleyici ve çevre dostu olan böcekleri geleceğin gıdası haline getirebilmek istiyor.
İş modeli inovasyonu
İş modeli inovasyonu, organizasyonların müşterilere değer önermesine yardımcı olur. Bunu yaparken organizasyon iş modellerinde değişiklikler yaparlar. Böylece rakiplerine göre çeşitli avantajlar elde ederler ve değer yaratabilme yoluna giderler.
1. Video sektöründe isteğe bağlı iş modeli
Video sektöründe dönüşümü başlatan firma Netflix olmuştur. İlk olarak 1997 yılında DVD kiralama ve dağıtma işine el atmıştır. Uzun bir süre bu alanda rakiplerini geride bırakarak yüksek kazançlar elde etmiştir. Video sektörünün en inovasyon odaklı şirketi olduğunu ise 2007'de ispat etmiştir.
Netflix, 2007 yılında isteğe bağlı streaming hizmetini yayınlamıştır. Bu hizmet video sektöründeki tüm dengeleri tamamen değiştirmiştir. DVD gibi fiziksel ürünler önemini kaybetmişlerdir. Çünkü artık filmleri ve dizileri yayın akışı şeklinde izlemek mümkün hale gelmiştir.
2. Kiralama modeli
Kiralama modeli çok yeni bir fikir değildir. Bu alanda en önemli adımı ise Rolls Royce atmıştır. Uçak motorlarını tek seferlik satış yerine kiralama şeklinde sunmuştur. Rolls Royce, uçak motorunu satın almaya gücü yetmeyen şirketlere ulaşarak ekstra kazanç elde etmeye başlamıştır.
Kiralama modeli modern dönemlerde pek çok alanda kullanılır. Aşırı inovasyon odaklı bir yaklaşım olmasa bile şirketlerin kazançlarını doğrudan etkilemiştir. Ürünleri pahalı olan şirketler açısından son derece avantajlı olarak görülmüştür. Böylece dünyanın pek çok yerinde kullanılır hale gelmiştir.
3. Modaya yönelik iş modeli
Modaya yönelik en yenilikçi iş modeline imza atan firma Zara olarak bilinir. Zara, moda sektörü için son derece inovasyon odaklıdır. Tedarik zinciri dikey olarak entegre edilmiştir. Bu pek çok markada olmayan bir durumdur. Pazarda esnek hareket edebilmelerinin sebebi budur.
Zara tarafından takip edilen yenilikçi iş modelinin temelinde büyük mağazalar vardır. Zara tam olarak lüks moda mağazalarının yanında veya yakınlarında mağaza açarak onların ürünlerini taklit etme yoluna gider. Böylece diğer mağazaların müşterilerini toplar.
4. Abonelik modeli
Şirketler önceden hizmetlerini tek seferlik satın alma şeklinde sunarlardı. Genel olarak tek seferlik satın alma maliyeti ise oldukça yüksekti. İnsanlar tek seferlik ödeme yaparak hizmetlerden yararlanmayı uygun görmüyorlardı. Bunun üzerine abonelik modeli geliştirildi.
Tarihsel olarak çok eskilere dayanan bir yaklaşımdır. En basit inovasyon örneklerinden biri olarak gösterilir. Çoğu modern şirket tek seferlik satın alım modelinden abonelik modeline geçiş yaparak daha fazla kazanç elde etmiştir. Bunu sağlayan ise müşterilerin kısa vadeli çözüm arzusudur.
Çevre dostu inovasyon örnekleri
Çevre dostu inovasyon, kirlilik ve kaynak kullanımıyla ilgili olumsuz sonuçları azaltmak için geliştirilirler. Hedef çevresel riski olabildiğince düşürmektir. Bunun için mücadele eden şirketler tarafından yeni teknolojiler yaratılır veya yeni üretim anlayışları geliştirilir.
1. Okyanusa özel çöp ağı
Okyanusa özel çöp ağı Ocean Cleanup adını taşıyan bir kuruluş tarafından oluşturulmuştur. Kuruluşun amacı okyanustan çıkarılan plastiği faydalı ürünlere dönüştürmektir. Bununla birlikte önceliği ise okyanustaki çöpü ortadan kaldırabilmektir.
Ocean Cleanup pasif okyanus teknolojisi adını taşıyan bir inovasyonu kullanır. Bu teknoloji sayesinde plastik enerji verimliliği ön planda tutularak toplanır. Kuruluşun hedefi 2040 yılına kadar su yüzeyinde bulunan plastiklerin %90'ını toplamak ve faydalı ürünlere dönüştürmektir.
2. Bitkilerle çevrili şehir
Dünyanın ilk orman şehri Çin'in Liuzhou kentidir. Liuzhou kenti 30.000 nüfusa sahiptir. Normalde bölge çok kirli olmasına rağmen şehirde inovasyon ön plana çıkarılmıştır. Şehirdeki tüm binalar bitkilerle kaplanmıştır. 40.000 ağaca ve bir milyon bitkiye ev sahipliği yapması plan dahilindedir.
Liuzhou kenti karbondioksit emici yapıdadır. Sürekli olarak oksijen üreten bir makine işlevi görür. Kent, çevredeki yoğun duman ve hava kirliliği ile mücadele etmek için özel olarak tasarlanmıştır. Kenti tasarlayan ise İtalyan mimar Stefano Boeri'dir.
3. Kirlilik vakumu
Kirlilik vakumu adı garip olsa bile son derece inovasyon odaklı bir çözümdür. Smog Free Tower olarak inşa edilmiş olan bu yapı saatte 30.000 metreküp havayı temizler. Temizlediği havayı ise Smog Free Ring haline dönüştürür. Vakumu üreten şirketin tek inovatif çözümü bu değildir.
Studio Roosegaarde isimli şirket Daan Roosegaarde tarafından kurulmuştur. Şirketin fikirleri arasında organik havai fişekler, suyun gücünü gösteren ışıklandırmalar, elektrik üreten dans pistleri ve Smog Free Tower ile benzer görevi gören Smog Free Bicycle gibi ses getirici projeler vardır.
4. Yapay güneş
Yapay güneş fikri dünyanın geleceğini değiştirebilecek önemli inovasyon adımlarından biridir. Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) adını taşıyan proje dünyanın ilk yapay güneşi olması hedef dahilindedir. Potansiyel açıdan gerçekten tam olarak bir devrim sayılabilir.
2006 yılında başlatılan bu proje kısa sürede ses getirmeyi başardı. Medyada çok ciddi bir şekilde yer buldu ve "yapay güneş" olarak adlandırıldı. Bazıları bunun yapay güneş olmaktan uzak olduğunu belirtirler. Ancak bu durum EAST projesinin çok değerli bir proje olduğunu gerçeğini değiştirmez.
Pazarlama inovasyonu örnekleri
Pazarlama inovasyonu tüketicilerin farkındalık sahibi olmalarını sağlamak için önemlidir. Şirketler kaynakları doğru şekilde değerlendirmek için binlerce farklı donanıma sahiptirler. Modern pazarlama yöntemlerini kullanan şirketler pazarlama inovasyonunu hayata geçirmişlerdir.
1. Ikea
Ikea pazarlama inovasyonu konusunda en iyi markalardan biridir. 1943 yılında faaliyete geçmiştir ve zaman içerisinde 45'ten fazla ülkeyi kapsayan çok uluslu bir şirkete dönüşmüştür. Mobilya endüstrisindeki üstünlüğü tartışılmaz bir gerçektir. Bunu sağlayan ise pazarlama başarısıdır.
Ikea pazarlama inovasyonunda müşteri deneyimini ön planda tutar. Müşterilerine nasıl ulaşılacağını en iyi şekilde tespit eder ve satın alma sürecinde onlara eşlik eder. Ikea ürünlerinde tüm detaylara odaklanarak kimsenin yapamadığını yapmayı başarır ve bu şekilde sektörde üstünlük sağlar.
2. Cisco
İşletmelerin bireysel müşterilere yönelik yaklaşımı ile kurumsal müşterilere yaklaşımı arasında farklılık vardır. Bireysel müşterilere hitap eden kişiler son tüketicilerle ilgilenmelidirler. Kurumsal müşteriler söz konusu olduğunda ise işin içine deneyim ve beceriler girer.
Cisco pazarlama çalışmalarını popüler reklamıyla desteklemiştir. Reklamda sürücüsüz arabalar, akıllı ev aletleri, uydudan güç alan rüzgar türbinleri ve veri güvenliği dahil her şey yer alır. Cisco bunları kurumsal bir dille anlatmak yerine insani bir şekilde ele alarak daha anlaşılır olmasını sağlamıştır.
3. Instagram
Instagram moda merkezli bir uygulama gibi gözükse bile insanlara yaklaşımı çok daha farklıdır. Kullanıcılarına hemen hemen her şey olabilme konusunda destek sunar. Hikaye anlatıcılığı, fotoğrafçılık, makyaj sanatçılığı dahil olmak üzere pek çok duruma uygun çözümleri vardır.
Instagram'ın pazarlama anlamındaki başarısı doğrudan Keşfet özelliğinden gelir. Kullanıcılar beğendikleri, sürekli izledikleri, takip ettikleri ve arama yaptıkları durumlara uygun olarak yeni öneriler alırlar. Global markaların tamamının burada yer alması şaşırtıcı değildir.
4. L'Oreal
L'Oreal, satın alma öncesi gerçek zamanlı deneyim yaklaşımıyla ses getirmiştir. Dijital çağ tüketicileri için ihtiyaç duyulan en önemli gereksinimi önlerine getirmiştir. Şirket, kullanıcılara dijital makyaj yardımıyla gerçek zamanlı bir satın alma öncesi deneyim yaşatmıştır.
L'Oreal tarafından geliştirilen uygulama sayesinde müşteriler cilt tonlarına göre en uygun makyajı bulmuşlardır. Uygulama milyonlarca kez indirilmiştir ve hala talep görmektedir. L'Oreal pazarlama çalışmalarında sosyal medya kanallarını aktif olarak kullanma yolunu tercih etmiştir.
Hizmet inovasyonu örnekleri
1. Ford'un self servis teknolojisi
Ford müşterilerinin kişiselleştirilmiş hizmet almasını sağlamak için önemli bir adım atmıştır. Her sürücüye FordPass uygulaması sunmuştur. Bu uygulama üzerinden ise kişiselleştirilmiş yanıtlar ve bakım hatırlatıcıları dahil olmak üzere farklı bilgiler aktarılır.
Ford bu hizmeti sayesinde müşterilerin kolayca randevu almalarına imkan tanımıştır. Bununla birlikte uygulama üzerinden ödüller kazanılması mümkün kılınmıştır. Ford markasının müşterilerine hizmet sunabilmek için ekstra çaba göstermesi markayı daha değerli kılmıştır.
2. Nike'ın hızlı hizmet anlayışı
Nike müşteri deneyimini ön plana çıkaran en önemli şirketlerden biri olarak görülür. New York mağazasında başlatmış olduğu uygulama ise işleri bir sonraki noktaya taşıması için ona yardımcı olur. Speed Shop adını taşıyan uygulama benzersiz bir alışveriş deneyimi yaşatır.
Müşteriler online olarak sipariş verirler ve ardından ürünleri gelip mağazada denerler. Müşteriler kendilerine ayrılmış olan özel bir dolapla karşılaşırlar. Ayakkabıları denedikten sonra herhangi bir personelle etkileşime girmeden alışverişlerini tamamlama fırsatına sahiptirler.
3. BMW'nin araç gösterme uygulaması
BMW lüks araç satın almak isteyenlere benzersiz bir hizmet sunar. Araç satın almak isteyen kişiler dış görünüşe ek olarak içerisinin nasıl göründüğünü inceleme imkanına sahiptirler. BMW bunu InSight adını taşıyan artırılmış gerçeklik uygulaması sayesinde gerçekleştirir.
Artırılmış gerçeklik ile desteklenen uygulama sayesinde müşteriler otomobilin etrafında dolaşırlar ve içeride neler olduğuna bakarlar. Yenilikçi bir teknoloji olduğundan marka bilinirliğe ekstra katkı sağlamıştır. Araç satın alımlarına farklı bir boyut katmış olması oldukça önemlidir.
4. Mercedes'in özel kullanım kılavuzu
Mercedes araç kullanım kılavuzuna farklı bir boyut katmıştır. Kullanım kılavuzunu artırılmış gerçeklik ile destekleme yoluna gitmiştir. Böylece araç satın alanlara çok daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunabilmiştir. Kullanım kılavuzunun yer aldığı uygulama ile sürücüyle ilgili her şey takip edilir.
Mercedes Me adını taşıyan hizmet ve uygulama bir otomobilin kullanım kılavuzunu baştan sona okumak zorunda kalmadan tüm gereksinimleri kullanıcısının önüne getirir. Uygulama sayesinde sürücüler dünyanın her yerinden araçlarıyla ilgili verileri kolayca takip edebilirler.
İnovasyon hemen hemen her açıdan değerli olsa bile bazı organizasyonlar uyum sağlama konusunda problem yaşarlar. İnovasyon süreci netleştirme, fikir üretme, geliştirme ve uygulama adımları eksiksiz bir şekilde takip edildiği sürece uygun sonuçlar sunacaktır.