R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Hafıza Kartı

    Hafıza kartı, fotoğraflar, videolar ve diğer verileri cihazlarda depolamak için kullanılan bir depolama bileşenidir. Hafıza kartı genellikle dijital kameralar, cep telefonları, oyun konsolları ve yazıcılar gibi donanımlarda kullanılırlar. Hafıza kartları sundukları özelliklere göre farklılık gösterebilirler.

    Hafıza kartlarının sunduğu depolama kapasitesi markaya, modele ve türe göre değişiklik gösterir. Bazı hafıza kartı türleri 2 TB depolama alanına kadar destek sunarlar. Ancak, hafıza kartının depolama alanı yükseldikçe fiyatlarda ciddi artışlarla karşılaşabilirsiniz.

    Hafıza kartı ne anlama gelir?

    Hafıza kartı bir cihaza takılırlar ve dosyalarınızı depolamak için kullanılırlar. Bazen bellek kartı veya flash bellek olarak adlandırılırlar. İçerisinde yer alabilecek dosya miktarı hafıza kartının boyutuna göre değişiklik gösterir. Ayrıca çok fazla süreyle kullanıldıklarında işlevselliklerini yitirebilirler.

    Hafıza kartları özellikle telefonlarda ve dijital kameralarda yaygın olarak kullanılırlar. Türlerine, hızlarına, sınıflarına, kapasitelerine ve markalarına göre değişiklik gösterilirler. micro SD ve CompactFlash en yaygın olarak bilinen türleridirler.

    • Kapasite yükseltme: Hafıza kartlarının en önemli avantajlarından birisi yetersiz kalan depolama alanının kolayca yükseltilmesini sağlamaktır. Cep telefonlarında sınırlı olan depolama kapasitesini cihaz desteklediği sürece hafıza kartıyla genişletebilirsiniz.
    • Düşük maliyet: Depolama kapasitesi yüksek bir telefon satın alırken oluşacak maliyet ile sonradan hafıza kartı alarak kapasite yükseltmek arasında maliyet farkı vardır. Hafıza kartları bu işi çok daha az maliyetle gerçekleştirirler.
    • Kolay kullanım: Hafıza kartını cihazınıza taktıktan sonra içine kolayca dosyalarınızı atabilirsiniz. Cep telefonunuzun hafızası dolmaya başladığında büyük dosyaları hafıza kartına aktarabilir ve telefonunuzda yer açabilirsiniz.

    Her ne kadar hafıza kartları çeşitli avantajlar sunsalar bile bazı dezavantajlara sahiptirler. Öncelikle kolayca kırılabilir veya bozulabilirler. Hız sınıfları düşük bir hafıza kartı aldığınızda telefonunuzun yavaşlayabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için kaliteli hafıza kartları almanız gerekir.

    Hafıza kartı çeşitleri nelerdir?

    Hafıza kartları depolama kapasiteleri ve boyutlarına göre farklılık gösterirler. Hafıza kartları genellikle kullandıkları cihaza ekstra depolama alanı sağlarlar. Bununla birlikte hafıza kartlarının okuma ve yazma hızlarına göre farklılık gösterebildiği durumlar söz konusudur.

    1. micro SD

    micro SD en küçük hafıza kartlarından biridir. Depolama kapasitesi 128 MB ile 2 GB aralığında değişiklik gösterir. Genellikle cep telefonlarında kullanılır. Standart hafıza kartlarından biri olsa bile kapasite açısından yeterli görülmediğinden daha farklı versiyonları tercih edilir.

    2. micro SDHC

    micro SDHC aslında micro SD ile aynı işleve sahiptir ama depolama kapasitesi çok daha yüksektir. Depolama kapasitesi 2 GB ile 32 GB aralığında değişiklik gösterir. Ayrıca dosya aktarım hızı potansiyel olarak standart bir micro SD hafıza kartından daha iyidir.

    3. micro SDXC

    micro SDXC teknolojik olarak micro SDHC hafıza kartından daha gelişmiştir. Dosya aktarım hızı oldukça iyi seviyededir ama diğerlerine göre pahalıdır. Depolama kapasitesi 32 GB ile 2 TB arasında değişiklik gösterir. Kapasite arttıkça fiyatında olağanüstü artışlar görebilirsiniz.

    4. micro SDUC

    micro SDUC hafıza kartı en gelişmiş teknolojilerle desteklenmiştir. Dosya transfer hızı oldukça yüksektir. Depolama kapasitesi 2 TB ile 128 TB aralığında değişiklik gösterir. Fiyat açısından oldukça pahalıdır ve sadece micro SDUC destekleyen cihazlarda kullanılabilir.

    5. mini SDHC

    Standart SD kartların daha gelişmiş halidir ama boyutu daha küçüktür. mini SDHC hafıza kartları standart hafıza kartlarına göre farklı çalışır çünkü geriye dönük uyumluluk yoktur. Ayrıca transfer hızları sahip olduğu Class 2, Class 4 veya Class 6 niteliğine göre değişiklik gösterir.

    6. CompactFlash (CF)

    CompactFlash veya CF dijital kameralarda ve diğer taşınabilir cihazlarda yaygın olarak kullanılan bir hafıza kartı türüdür. Depolama kapasitesi 2 MB ile 128 GB arasında değişiklik gösterir. Genellikle bu hafıza kartı türünü yüksek teknoloji dijital kameralarda görebilirsiniz.

    7. CompactFlash Express (CFexpress)

    CompactFlash Express veya CFexpress en gelişmiş hafıza kartı modellerinden biridir. Bu hafıza kartının geliştiriliş amacı PCIe ve NVMe standartlarıyla uyumlu bir ekosistem oluşturmaktır. Depolama kapasitesi 64 GB ile 2 TB aralığında değişiklik gösterir.

    8. XQD

    XQD hızlı olan PCI Express arabirimini temel alan bir hafıza kartıdır. Standart micro SD ve standart CompactFlash hafıza kartlarından çok daha üstündür. Oldukça iyi özelliklere sahip olmasına rağmen cihaz geliştiricileri tarafından fazla benimsenmemiştir.

    7. MultiMediaCard (MMC)

    MultiMediaCard veya MMC genelde araba radyolarında, cep telefonlarında, dijital kameralarda ve yazıcılarda kullanılan bir hafıza kartıdır. Bu hafıza kartı ROM olarak kullanılabilir. Çeşitli farklı versiyonları vardır ve boyutları versiyonlara göre değişiklik gösterir.

    Hafıza kartlarının depolama kapasiteleri sabittir. Hafıza kartınız dolduğunda dosyalarınızı farklı bir yere aktarmayı veya silmeyi düşünmeniz gerekir. Gerektiğinde cihazınızla uyumlu olan ve daha yüksek kapasiteye sahip bir hafıza kartına geçiş yapmayı düşünmelisiniz.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Hafıza Kartı

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et