R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Gül Hastalığı (Rozasea)

    Gül hastalığı (Rozasea) yüzde kızarıklıkların, kırmızı sivilcelerin görülmesine ve damarların belirgin hale gelmesine neden olan bir cilt hastalığıdır. Başlangıç döneminde basit sivilce problemleri veya kızarıklık zannedilme ihtimali yüksektir. Ayrıca sedef ve kelebek hastalıklarının semptomlarına benzer olması nedeniyle teşhisi de zor bir hastalıktır. 

    Gül hastalığı (Rozasea) Neden Olur?

    Ekseriyetle kadınlarda görülmesi ve tetikleyici çevresel sebepler dışında gül hastalığının sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Beyaz tenli kişilerin gül hastalığına daha yatkın olduğuna dair çalışmalar vardır. Kişinin daha önce mantar sorunu yaşamış olması, sivilcelenmeye müsait veya yağlı cilde sahip olması da gül hastalığı görülme ihtimalini arttırmaktadır.

    • Yoğun kırmızı şarap kullanımı
    • Sigara kullanımı
    • Stresli iş ve ev hayatı
    • Depresyon gibi ağır psikolojik hastalıklar
    • Yüksek sıcaklıklar
    • Baharatlı yiyecekler
    • Mite (toz akarı) bulunan ortamlarda vakit geçirmek

    vb. durumlar da gül hastalığını tetikleyebilmektedir.

    Gül hastalığı (Rozasea) Belirtileri Nelerdir?

    Hastalığın başlangıcı ve ilerleyişi kişinin cilt tipine, yaşadığı iklim koşullarına ve yaşam şekline göre farklılık göstermektedir. Genellikle yüz derisinde kuruluk ve kızarıklıklar ile gül hastalığı ilk belirtilerini göstermektedir. Ayrıca dokunulduğunda ağrı yapan sivilceler de görülebilir. Bunların dışında

    • Yüz ve sırt bölgesinde cilt rengi değişimi
    • Damarların belirgin hale gelmesi
    • Saç derisinde kepeklenme
    • Yüzün bazı bölgelerinde irili ufaklı ödemler
    • Derinin giderek sertleşmesi ve kalınlaşması

    gibi belirtiler görülebilir.

    Gül hastalığı (Rozasea) belirtileri, kelebek hastalığının ilk semptomları ile birebir örtüşmektedir. Ayrıca sedef hastalığı da benzer belirtiler ile ortaya çıkar. Bu nedenle tanılama sürecinde hastadan doku, kan ve idrar örnekleri alınarak hastalığın kesin tanısının konulması gerekmektedir.

    Gül hastalığı (Rozasea) Tedavisi

    Kronik bir rahatsızlık olmasına rağmen gül hastalığının kısa sürede kontrol altına alınıp, belirtileri ortadan kaldırılabilir. Eğer hastalığın tedavisinde geç kalınmamış ise çoğu zaman topikal kortizon içerikli kremler, antibiyotikler ve sivilce kremleri kullanımı, güneş ışığından korunma, sigara dumanından uzaklaşma gibi tedbirlerle 3-7 hafta içerisinde derideki bozulmalar geri alınabilir. Ancak ilerleyen durumlarda gül hastalığı (Rozasea), lenf kanserine sebebiyet verebilmektedir. Bağışıklık sistemi hücrelerini etkisi altına alan lenf kanseri riski var ise doktorunuz bireysel ve yoğun bir tedavi programı hazırlayacaktır. 

    Gül Hastalığı (Rozasea) Nasıl Önlenir?

    Sebepleri kesin olarak bilinmese de ortaya çıkışını tetikleyen yaşam biçiminden uzak durmak hem gül hastalığını, hem de diğer tüm hastalıkları önleyecektir. Tedavi edilebiliyor olmasına rağmen gül hastalığı (Rozasea) bir kez görüldüğünde asla tümüyle ortadan kalkmaz ve tekrar ortaya çıkma ihtimali vardır. Bu nedenle hastalığı, henüz daha ona yakalanmadan önlemek en mantıklısıdır. Bunun için;

    • Alkol, özellikle kırmızı şarap tüketimi mümkünse tamamen bırakılmalı
    • Sürekli güneş kremi kullanılması
    • Yağlı bir cildi olanların düzenli peeling uygulamaları yapmaları

    genellikle tavsiye edilir. Daha önce gül hastalığı (Rozasea) tedavisi gören kişilerin hastalığın tekrar ortaya çıkmaması adına doktorlarının belirteceği tedbirleri hayat boyu kural edinmeleri ve dışına çıkmamaları gerekmektedir.

    Gül Hastalığını (Rozasea) İyi Gelen Yiyecekler

    Önleyici tedavinin en önemli bileşeni yeme-içme alışkanlıklarıdır. İçerdiği prebiyotik etkenler sebebiyle gül hastalığı yaşayan kişilerin soğan, sarımsak, pırasa, brokoli, kuşkonmaz, muz ürünlerini her öğünde tüketmeleri, cilde ve aslında tüm vücuda zararlı olan glutenli ve işlenmiş gıdalardan uzaklaşmaları tavsiye edilir. Ayrıca zeytinyağı içeren sabun ve şampuan kullanımı, yemeklerde de zeytinyağ kullanımı hem tedavi sürecinde yardımcı, hem de bir önleyici olarak tercih edilmelidir.

    Gül Hastalığı (Rozasea) ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

    Akne, cilt kuruluğu, sedef, kelebek hastalığı vb. birçok rahatsızlık ile karıştırılan gül hastalığı hakkında halk arasında gerçek olmayan pek çok bilgi dolaşmaktadır. Gül hastalığı esnasında ortaya çıkan cilt bozukluklarının kalıcı olması, ölüme sebebiyet vermesi gibi bilgiler bunların başında gelmektedir.

    Gül Hastalığı (Rozasea) Ölüme Neden Olur mu?

    Tedavisi çok zor olmayan gül hastalığı ölümcül değildir. Ancak ortaya çıkan sivilcelerin iltihaplanması, deri hücrelerinin normalden fazla üretilmesi gibi nedenler ile bağlı hastalıklar görülebilir. Gül hastalığı 3-7 hafta içerisinde tedavi edilebiliyor. Eğer hasta iyileşme sürecinin ardından yaşam şeklini bu hastalığa göre değiştirir, daima tedbirli olursa tekrar ortaya çıkma ihtimalini de düşürecektir.

    Gül Hastalığı (Rozasea) Yara ve Sivilce İzleri Kalıcı mıdır?

    Dermatoloji tedavilerinin bugünkü kadar gelişmiş olmadığı dönemlerde basit yaralanmalar, sivilcelerin ciltte kalıcı izler bırakması bilinen bir gerçek. Ancak bugün bu izler hem lazer tedavileri, hem de hücre yenilenmesi sağlayan kremler sayesinde ortadan kaldırılmaktadır. Gül hastalığı nedeniyle vücutta oluşan yaralar eğer çok ciddi seviyede ise lazer tedavisi ile cildi olağan haline getirmek mümkün.

    Gül Hastalığı (Rozasea) Kanserin Habercisi mi?

    Gül hastalığının, Rozasea’nın lenf kanserini tetikleme ihtimali bir gerçek. Lenf kanseri vücudunun savunma hücrelerinde ortaya çıkar ve gül hastalığı belirtileri görüldüğünde vücut doğal olarak bu hücreleri belirtilerin olduğu bölgelere yönlendirir. Tedavi sürecine başlanılmaz veya geç kalınırsa savunma hücreleri gül hastalığını kendi başına yenemeyeceği için çoğalırlar ve bu çoğalmalar genellikle lenf kanserine dönüşür. O nedenle tedaviye bir an önce başlanılması gerekmektedir. Fakat gül hastalığı kendi başına bir kanser belirteci değildir, sadece bağıl şekilde lenf kanserini tetikleyebilir.

    Gül Hastalığı (Rozasea) Karaciğere Etki Eder mi?

    Hayır, gül hastalığının karaciğere hiçbir etkisi yoktur. Benzeri olan sedef ve kelebek hastalıklarının karaciğere olumsuz etkileri olduğu için karıştırılabilmektedir. Zaten gül hastalığı tanılamasında da karaciğerin durumu incelenerek diğerlerinden ayırt edilmesi sağlanır.

    Gül Hastalığı (Rozasea) Evde Tedavi Edilebilir mi?

    Kesinlikle hayır. Gül hastalığı ciddi bir sağlık problemidir ve mutlaka doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Evde sarımsak, soğan kürü ile tedavi edilebileceği iddiaları maalesef süreci daha acılı ve uzun hale getirmek dışında hiçbir işe yaramamaktadır.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Gül Hastalığı (Rozasea)

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et