R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    FinTech Nedir?

    FinTech(Finans Teknolojisi), finansal hizmetlerin daha ağırlıklı olarak teknoloji altyapısı üzerine inşa edildiği yeni bir endüstridir.

    FinTech, finansal hizmetlerin daha hızlıdaha kolaydaha verimli ve daha düşük maliyetli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ihtiyacı sonucu doğmuştur. Teknolojik donanımlar sayesinde geleneksel işler çok daha fazla verim elde edilebilir şekilde yapılmaya başlanmış ve günümüzde var olan şirketlerin neredeyse tamamı teker teker FinTech yazılım ve donanımlarına aşina olmaya başlamıştır. İnternet kullanımının hiç olmadığı kadar arttığı ve bütün işlerin mobil uygulamalar üzerinden halledilebildiği bu çağda, FinTech beklenenin de ötesinde bir ilgi ve beğeni toplayarak bütün şirketleri kendisine yöneltmeyi başarmış durumda. 

    Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte basit sanal cüzdanlardan kompleks ön muhasebe programlarına kadar birçok finansal yenilik, FinTech sayesinde binlerce kişinin hayatını kolaylaştırıyor. FinTech, kişilerin hizmetine sunulmasının yanı sıra, kurumsal şirketlerin de sorunlarına çözüm getiriyor. Bu çözümler sayesinde müşteri memnuniyeti artan şirketler, aynı zamanda iş yüklerini de hafifletmiş oluyor. Özellikle bankaların ve finans şirketlerinin ilgi odağı haline gelen bu yeni teknoloji ve finans kombinasyonu yöntemleri, insanların hayatlarını etkileyen finansal işlemlerini çok hızlı ve çok kolay bir şekilde yerine getirebilmelerine olanak tanıyor. 

    Teknolojiyi finansa entegre ederek geleneksel finans işlemlerini inovatif donanım ve yazılımlar sayesinde daha basit hale getirmesi, en temel avantajlarının başında geliyor. FinTech sayesinde, tüketici banka işlemlerini gerçekleştirmek için şubelere gitmek zorunda da kalmıyor. Bu kolaylık, resmi banka işlemlerindeki mesai saati sınırlamalarını ortadan kaldıran 7/24 işlem potansiyeli oluşturuyor.

    Banka işlemlerini teknoloji ile harmanlayarak güçlendirmeyi hedefleyen FinTech girişimcileri, sundukları yenilikçi fikirler sayesinde finans ve teknolojiyi birbirinden ayrılmaz bir bütün haline getirme yolunda adımlar atmaya devam ediyorlar. Finans sektörünün tamamına hızla yayılan FinTech, aynı zamanda bu sektöre henüz girmemiş olanların da dahil olma serüvenlerine hız kazandırıyor. 

    FinTech aracılığıyla neler yapılabilir? 

    FinTech girişimcilerinin katkılarıyla her geçen gün daha da çeşitlenen teknolojik finansal işlemler, köklü kurumlara sunulduğu gibi özel şirketler ve bireysel müşterilere de sunulmakta. FinTech sayesinde gerçekleştirilebilecek işlemlerin skalası sürekli olarak genişlemeye devam ediyor. Bu teknoloji sayesinde gerçekleştirilebilinen işlemlerden en popüler olanları şu şekilde sıralanabilir:

    • Mobil uygulamalar aracılığı ile ödeme yapabilme 
    • Kişiden kişiye para transferleri
    • Müşterilerle anlık olarak iletişime geçebilme özelliğine sahip sohbet botları ile 7/24 müşteri desteği
    • Temassız ödeme özelliği
    • Günümüzde güvenlik önlemleri kapsamında kullanılan parmak izi, göz tarama ve yüz tanıma ile artırılmış güvenlik
    • Yapay zeka ile desteklenen teknolojisi sayesinde portföy yönetimi
    • Kripto para ve blockchain oluşumları
    • Sigortacılık işlemleri

    FinTech’in finans dünyasındaki etkileri nelerdir?

    FinTech teknolojisi her ne kadar ilgi çekmeyi başarmış ve sektördeki önemini ispatlamış olsa da, hala daha yatırım almaya ihtiyaç duyan bir teknoloji. Günümüzde bankacılık işlemlerinden, kripto para işlemlerine kadar pek çok alanda köklü değişimlerin önünü açan bu teknoloji, ileride alacağı yatırımlar sayesinde çok daha yaratıcı fikirler sunmaya ve güvenliği sağlamada insanların içlerinin daha fazla rahat etmesine imkan sağlayabilir. 

    FinTech girişimleri sayesinde finans ve bankacılık sektöründe gerçekleştirilebilen işlemlerin tamamı daha düşük maliyet ve daha yüksek verimlilik oranları ile yerine getirilebiliyor. Finans sektöründeki mevcut sorunlara çözüm odaklı yaklaşımlar sunmaktadır. Böylelikle finans dünyasının işleyişinde köklü değişiklikleri getiriyor. FinTech işleyiş modeli sayesinde finans sektöründe işlem hızlarında gözle görülür bir artış yaşandı. Yakalanan ivmeyle müşteri ve finans kuruluşları arasındaki güven, memnuniyet ve iletişim farklı bir boyuta taşındı. FinTech girişimlerinden yararlanan finansal kuruluşların para transferleri, temassız ödemeler ve daha birçok farklı finansal hizmette müşterilerine kolaylıklar sunabiliyor. FinTech'in getirdiği avantajlar finans dünyasındaki rekabetin daha fazla bu alana kaymasına yol açıyor.

    FinTech teknolojisinden yararlanan kurum ve kuruluşlar erişilebilirlik ve avantaj teklif sunma kabiliyeti ve çözüm çeşitliliği sunma gibi avantajlar kazanıyor.

    FinTech teknolojisinin getirdiği bir diğer kayda değer özellik ise çalışma saatlerini ortadan kaldırmasıdır. Tüketici, FinTech teknolojisi sayesinde hesaplarına 7/24 ulaşabilir ve istediği işlemleri her yerden, günün her anında gerçekleştirebilir. Bu avantajlar geleneksel finans sistemi işleyişini tümüyle modern dünya koşullarına entegre ediyor.

    FinTech girişimlerinin finans dünyasını temelden değiştirmesinin sebepleri;

    • Customize edilmiş çözüm önerileri ile finansal işlemlerin dijitalleştirilmesi 
    • Yenilikçi ürün ve hizmetler sayesinde piyasadaki değişimlere ayak uydurabilmesi
    • Düşük maliyetli olması sebebi ile piyasada rekabet üstünlüğü sağlıyor olması
    • Sunmuş olduğu alternatif hizmetler sayesinde bir adım öne geçirebilmesi
    • Finans sektörünün içerisinde bulunmayanlarla da iletişim kurabilmesi
    • Müşteri deneyimine daha çok odaklanması ile müşteri memnuniyetlerinde kurum ve kuruluşları bir adım öne geçirebilmesi

    FinTech'in geleceği nasıl olacak?

    Pandemi ile beraber internet ve mobil uygulama kullanımlarında gözlemlenen olağanüstü artış, pandeminin etkisinin kırılmasına rağmen devam etmekte. Artık geri dönülemeyecek bir şekilde hayatlarımıza nüfuz eden internet ve mobil uygulamalar, finans alanındaki hizmet ve süreçlere de destek oluyorlar. 

    FinTech, bu teknolojiden yararlanan kurum ve kuruluşlar arasındaki rekabet, müşterilerin ihtiyaçlarındaki değişim ve ortaya çıkan yeni sorunların çözümlenmesi sebepleriyle gelişimine devam ediyor. Finans sektöründeki kullanım oranlarındaki artışta, gelişiminin desteklenmesinde önemli pay oluşturuyor.

    FinTech teknolojisinin temelini, makine öğrenimi ve yapay zeka oluşturur. Veri merkezli bir yapay zeka sayesinde data analizi yapabilmek ve karar verme aşamasında isabetli kararlar verebilmek daha muhtemel oluyor. Bu da süreç yönetimini ve geri bildirimleri optimize edebilmeyi mümkün kılıyor. 

    Büyük kurum ve kuruluşların müşterilerinin anlık olarak mesajlaşabilecekleri bot sohbet teknolojisinin de FinTech ile birlikte yaygınlaştığı görülüyor. Kurum ve kuruluşlar için “müşteri ilişkileri” alanında seri ve dinamik bir etkileşim kurulmasına yardımcı oluyor. Her geçen gün daha net cevaplar sunabilmek için kendini geliştiren bu yapay zeka, sadece sık karşılaşılan sorulara değil aynı zamanda çok daha kompleks ve anlaşılması zor sorular karşısında da isabetli cevaplar vermeyi hedefliyor. Bu da gelecekte daha gelişmiş daha yenilikçi teknolojilerin insanları beklediğinin sinyalini veriyor. Fintech teknolojisi, gelişim ve yenilikler sayesinde müşterilere daha kişisel deneyimler sunabilmenin umudu ile çalışmalarını hızlandırmış durumda.

    FinTech’in avantajları nelerdir?

    FinTech teknolojisinin avantajları gelişimini sürdürmesiyle sürekli daha geniş kapsama ulaşmaya devam ediyor. Yine de bu teknolojiden yararlanan  kurum ve kuruluşlar için başlıca avantajlarından bahsetmek gerekirse şunlar sayılabilir:

    • Düşük maliyetler ile geleneksel finansal işlemlerin çok daha hızlı ve pratik bir şekilde halledilebilmesi
    • Para transferleri, temassız ödemeler, kripto para, parmak izi gibi arttırılmış güvenlik önlemleri ve güvenlik sorunlarına bulunan çözümler ile rakiplerin önüne geçirebilmesi
    • 7/24 kesintisiz müşteri destek imkanı sunması 
    • Müşterilere sunduğu hizmet çeşitliliği ile, konumlardan bağımsız olarak geleneksel hizmet çerçevesini genişletmesi
    • Müşterilere, kurum ve kuruluşlara kişiselleştirilmiş ve özelleştirilmiş hizmetler sunabilmesi. 

    FinTech örnekleri neler?

    Online ödeme: Fiziksel olarak alışveriş noktalarına gidilmesine gerek kalmadan ödemelerin tamamlanabilmesi hem alıcıların hem de satıcıların işlerini kolaylaştırdı. Milyarlarca Dolarlık e-ticaret pazarının temelini de bu altyapı oluşturuyor.

    Mobil ödeme: Mobil cihazlar yardımı ile hayata dair bütün işlemlerin kolaylıkla hallolduğu bir çağda, mobil cihazlar kullanılarak ödemelerin tamamlanabilmesi de sağladı. Mobil ödemeler sayesinde insanlar alışverişlerini mobil cihazları ile istedikleri yerden, istedikleri anda yapabilme özgürlüğüne eriştiler. Fatura ödemelerden, kişisel alışverişlere kadar her şey mobil üzerinden kısa sürede kolaylıkla yapılabildiği için, FinTech teknolojisi çok fazla insana hızlı bir şekilde ulaştı ve hayatlarına dahil oldu. 

    Temassız ödeme: Fintech ile birlikte bankacılık kuruluşları tüketicilere temassız ödeme altyapısını sunmaya başladı. Tüketici fiziki sanal POS'larda banka/kredi kartlarını temasa ve şifre tuşlamaya gerek olmadan ödeme işlemini tamamlayabiliyor. 

    Para transferi: Dijital bankacılık altyapısını oluşturduğundan, tüketicilerin bireysel olarak “para transferi” yapabilme imkanına sahip olmasını sağladı. Tüketici, para transferi başta olmak tüm hesap gözetim ve yönetim işlemlerini bankaya gitmek zorunda kalmadan bireysel olarak yapabiliyor. “Havale” ve “EFT” altyapısının dışında “FAST” ile birlikte finansal işlemlerde 7/24 para aktarım desteği de getirildi.

    Kripto para: 21.yüzyılın dijitalleşen finans sistemine farklı bir yapı getiren bir sistemdir. Blok zincir altyapısıyla merkeziyetsiz finansal yatırım ve ödeme sistemi olan kripto para teknolojisi de Fintech kapsamında yer alır.

    Dijital bankacılık: Para transferleri, mobil ödemeler gibi FinTech teknolojisinin avantajları olarak sayılan özellikler, dijital bankacılığa ait mobil uygulamalar aracılığı ile gerçekleşiyor. Tüketici bankaya gitmeden, hemen hemen tüm bankacılık işlemlerini, istedikleri yerden, istedikleri anda gerçekleştirebiliyor. Bankalarda uzun müşteri kuyruklarının oluşmaması hem müşterilerin hem de bankaların işine gelen bir sonuç doğuruyor. Müşteri ve bankalar için zaman tasarrufu ve işlem hızı gibi avantajlar sunan FinTech teknolojisi; personelin iş yükünü de azalttığı için günümüzde bütün bankalar tarafından tercih sebebi haline geldi. 

    FinTech şirketleri nedir, ne yapar?

    Fintech şirketleri, finansal sektörün müşterilere sunmuş olduğu hizmetlerin çok daha erişilebilir ve kolay halledilebilir hale gelebilmesi için girişimler yapan şirketlerdir. Finansal işlemlerin erişilebilirliğini arttırmak, bu işlemlere hız kazandırmak, maliyetlerini düşürmek gibi amaçlarla çalışan bu şirketler; yapay zeka, sanal gerçeklik, bulut teknolojisi, veri analizi, blok zinciri gibi teknolojiler ile bir bütün halinde hareket eder.

    Finansal işlemleri bu teknolojiler ile harmanlayarak çok daha pratik ve erişilebilir hizmetler ortaya koyarlar. Fintech şirketlerinin sunduğu hizmetlerin başında açık bankacılık, tahsilat sistemleri, kitlesel fonlama ve dijital bankacılık gibi maddeler yer alır. Dünya çapında ilk 10’a girebilmeyi başarmış Fintech şirketleri ise şu şekilde sıralanabilirler:

    • Ant Financial (Çin)
    • Grab (Singapur)
    • JD Digits (Çin)
    • GoJek (Endonezya)
    • Paytm (Hindistan)
    • Du Xiaoman Financial (Çin)
    • Compass (ABD)
    • Ola (Hindistan)
    • Opendoor (ABD)
    • OakNorth (İngiltere)

    Türkiye'de FinTech girişimleri

    FinTech girişimlerinin dünyanın dört bir yanında popülerlik kazanması ile birlikte, Türkiye’deki kurum ve kuruluşlar da teker teker bu teknolojiye yönelmeye başladılar. Türkiye’de faaliyet gösteren FinTech şirketleri arasında ise “Paraşüt, Ketchup Loyalty Marketing, Ödeal, "Monitise" ve "İyzico" gibi şirketler yer alıyor. Bu önde gelen FinTech şirketlerinin çoğu, yurtdışı yatırımları ile Türkiye faaliyetlerine başladılar ve kısa süre içerisinde sektördeki büyük şirketlerle yapmış oldukları anlaşmalar sayesinde gelişim kaydetti. 

    Sadece 2019 senesinde Türkiye’den 17 FinTech girişimi, yurtdışından 8.4 milyon dolarlık yatırım alabilmeyi başardı. Bu girişimlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir: 

    • Akaunting
    • Bankaları
    • BiLira
    • Birleşik Ödeme
    • ComPay
    • Endeksa
    • Figopara
    • Idverif
    • Kassa
    • Kobaküs
    • Manibux
    • Manim
    • Metamorfoz
    • Moneymo
    • Öde.al
    • Payfull 
    • Paym.es

    FinTech neden önemlidir?

    FinTech teknolojisine bu kadar fazla ilgi ve önem verilmesinin arkasında yatan bazı temel sebepler var. Bu sebepler güven, kullanım kolaylığı ve erişilebilirlik kazanımlarıdır. 

    Bunun yanında, FinTech teknolojisi, birbirinden farklı finansal hizmeti eş zamanlı olarak geniş kitlelere sunabiliyor. Hem de bu hizmetleri sunarken, geleneksel finansal işlemlerinin sunulmasından çok daha hesaplı ve düşük maliyetli bir şekilde sunabilme imkanı tanıyor. 

    FinTech nerelerde kullanılıyor?

    FinTech teknolojisinin kullanıldığı farklı alanlar bulunmaktadır. Bu teknoloji ile bağlantılı olan alanlar şu şekilde sıralanabilir:

    • Bankalar: FinTech’in getirdiği en büyük değişim, dijital bankacılıktır. Tamamen mobil ve dijital bir altyapı ile müşterilerine hizmet sunan bankaların sayısı hızla artıyor. Bu alandaki talep artışı da sektördeki gelişimin çok daha farklı yönlere gideceğini ve gelişeceğini işaret ediyor.
    • Mobil ödemeler: FinTech teknolojisinin sunduğu hizmetler arasında elle tutulabilirlik açısından en güçlü özelliği, mobil ödemelerdir. Müşterilere mobil cihazları üzerinden sorunsuz ve hızlı ödeme imkanları sunan FinTech teknolojisi, zaman ve mekan fark etmeksizin ödeme işlemlerinin tamamlanabilmesi ile insanların hayatlarını kolaylaştırır.
    • Borç verme: teknoloji sayesinde ortalama tüketicilerin finansmana erişimlerinde gözle görülür bir artış yakalandı. Kredi çekimleri, kredi onay süreçleri ve ödemeler hız kazandı ve optimize edildi. Tüketicilerin işletmeleri için rekabet unsurundan yararlanılarak tekliflerle karşılaşması ve bu sayede avantaj yakalamaları da yine FinTech teknolojisinin katkıları arasında. 
    • Sigorta: sigortacılık sektöründeki şirketler ile müşterilerin arasında iletişim kurulabilmesi ve bu iletişimin artması için de, sektörün gidişatını etkileyecek değişiklikler yaptı. Sigortacılıkta eskiye göre çok daha isabetli tekliflerin yapılabilmesi, karşılaştırmaların ve müşteri analizlerinin çok daha sağlıklı ilerleyebilmesine olanak sağlandı. Sigortacılık teklifleri ve diğer bütün işlemlerin de online olarak yapılabilmesi, hem sigortacılık alanındaki şirketler için hem de müşteriler için devrim niteliğinde oldu. Bu alanda FinTech teknolojisinin yararlandığı teknolojiler makine öğrenimi, yapay zeka, veri analitiği ve distributed ledger technology olarak sayılabilir. 
    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    FinTech Nedir?

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et