Endüstri 4.0
Endüstri 4.0, sanayi devrimi açısından akıllı dijital teknoloji ile üretimin entegrasyonunu ifade eden bir evredir. Bu evrede otomasyon, makine öğrenimi ve gerçek zamanlı veriler yer alır. Üretim süreci boyunca gerçek zamanlı izlenimlere ve bilgilere erişilmesi sebebiyle ortaya çıkmıştır.
Sanayi devrimi üretimin el emeği yaklaşımından kurtularak buharla çalışan motorların kullanımına geçilmesiyle başlamıştır. Çelik ile elektriğin fabrikalara girmesiyle ikinci evreye geçiş yapılmıştır. Üçüncü evre ise elektronik teknolojinin üretim süreçlerine dahil edilmesiyle gerçekleşmiştir.
Endüstri 4.0 ne anlama gelir?
Endüstri 4.0 dijital devrim olarak adlandırılan sanayi devriminin üçüncü evresi üzerine inşa edilmiş bir dönemdir. En önemli özelliği internetin kullanımı yoluyla karşılıklı bağlantı düzeyinin elde edilmesidir. İnsan müdahalesi olmadan akıllı makinelerin değerlendirme yapabilmesiyle alakalıdır.
Endüstri 4.0 ile ortaya çıkan yeni akıllı üretim anlayışı verimliliği artırarak gerçek zamanlı verilere erişimi kullanır. Şirketler üretim çözümlerini bir adım ileriye taşıyarak artırılmış gerçeklik ve yapay zeka gibi üst düzey teknolojik gelişmelerden yararlanırlar.
Endüstri 4.0 şirketlerin değer yaratma şeklini tamamen değiştirir. Otonom robotlar, simülasyonlar, sistem entegrasyonları, siber güvenlik, bulut bilişim, katmanlı üretim, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik ve büyük veri gibi bir dizi teknolojinin yardımıyla gerçekleşir.
Maliyetlerde çok önemli düzeyde verimlilik ortaya koyabildiği için şirketler iş modellerini önemli ölçüde değiştirmek zorunda kalmışlardır. Endüstri 4.0 temel düzeyde teknolojileri üretim hatlarına, kaynak kullanımına ve tedarik zincirlerine entegre etmiştir.
Endüstri 4.0 neden önemlidir?
Endüstri 4.0 üretim açısından birçok farklı nedenden dolayı önemlidir ve giderek daha önemli hale gelir. Operasyonlar arasında verimliliği artırdığı için üretimle bağlantılı olan her şirketin ilgi odağındadır. Ancak en önemli yanı şirketlere kazandırmış olduğu faydalardır.
- Maliyet verimliliği: Makine izlenimi çözümleri sayesinde maliyet verimliliği üst düzeye çıkarılır. Tahmin edilebilir bakım stratejileri ve faaliyet odaklı gelişmiş teknolojiler üretim maliyetinin düşürülmesine yardımcı olurlar.
- Verilerin işlenmesi: Geçmişte verilerin depolanma biçimleri verilerin işlenmesi konusunda yetersiz görülmüştür. Farklı veri kaynaklarına erişim sağlanabilmesi yoluyla veri kullanımı ve etkin kararlar verme daha kolay hale gelmiştir.
- Operasyon çevikliği: Taleplerin artış gösterip azalması ve yeni ürün trendlerinin ortaya çıkması gibi ihtiyaçlara hızlı bir şekilde yanıt verebilmek mümkün hale gelmiştir. Doğru teknolojinin kullanılması yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmıştır.
- Ekstra izlenebilirlik: Bilgilerin dijitalleştirilmiş olması ve bulut aracılığıyla daha erişilebilir hale getirilmesi pek çok kolaylığı beraberinde getirmiştir. Veriler, çözümler oluşturacak şekilde saklandıkları için veri toplama sistemleri geliştirilmiştir.
- Müşteri kazanımı: Tüketicilerin ürün kalitesine ilişkin artan beklentileri gün geçtikçe çok daha fazlalaşır. Üreticiler artan talepleri karşılamak için kişiselleştirme, satış sonrası hizmet sunma ve daha fazla çözümler sunabilmek için teknolojiyi benimserler.
Endüstri 4.0 teknolojileri nelerdir?
Endüstri 4.0 dokuz teknolojiyi temel alarak fiziksel ve dijital dünya arasında köprü kurar. Akıllı sistemlerin kullanımını mümkün hale getirir. Şirketler tedarik zincirleri gibi noktalarda dokuz teknolojinin bir kısmını kullanırlar. Tam potansiyel ise tamamı kullanıldığında ortaya çıkar.
- Büyük veri: Büyük veri fabrika ekipmanlarından üretim sistemlerine kadar her alanda toplanan verileri ifade eder. Yapay zeka ile desteklenen analizler gerçek zamanlı olarak yapılırlar. Böylece lojistik yönetimi dahil pek çok şey daha gelişmiş bir şekilde uygulanır.
- Entegrasyon: Yatay entegrasyon ve dikey entegrasyonda şirketin tüm katmanları birbirine bağlanırlar. Üretim, araştırma ve geliştirme, kalite kontrolü, satış pazarlama ve diğer departmanlar iş sürecine entegre edilerek faaliyet gösterirler.
- Bulut bilişim: Bulut bilişim dijital dönüşümün kilit noktasıdır. Hız, depolama ve maliyet verimliliği açısından eşsizdir. Yapay zeka kullanımının temelini oluşturur. Şirketlere çeşitli yenilikler gerçekleştirme konusunda destek olur.
- Artırılmış gerçeklik: Dijital içeriği gerçek bir ortam üzerine yerleştirir. Artırılmış gerçeklik ile çalışan sistemlerde gerekli olan tüm ihtiyaçlar akıllı gözlükler veya mobil cihazlar ile daha fazla görselleştirilir. Ayrıca çalışan eğitimi ve güvenliği konusunda önemli etkilere sahiptir.
- Nesnelerin interneti: Endüstriyel düzeyde nesnelerin interneti merkezi gerekliliktir. Fiziksel gerekliliklerin neredeyse büyük bir kısmını kapsayan cihazlar, robotlar ve makineler gerçek zamanlı veriler sağlarlar. Böylece üretim süreci daha sorunsuz şekilde ilerler.
- Katmanlı üretim: Katmanlı üretim prototip oluşturma aracı olarak kullanılırdı ama artık üretimin daha geniş bir parçası haline gelmiştir. Parçalar ve ürünler sanal envanterde tutulurlar. İhtiyaç halinde onlarca kolayca ulaşılır ve maliyet verimliliği sağlanır.
- Otonom robotlar: Minimum insan müdahalesi ile görevlerini gerçekleştiren otonom robotlar pek çok farklı türlerde olurlar. Son teknoloji yazılımlar ve yapay zeka ile desteklenirler. Zor ve hassas görevleri başarıyla yerine getirirken çevreden aldıkları verileri analiz edebilirler.
- Simülasyon: Simülasyon gerçek dünyadaki bir makinenin, ürünün, sürecin veya sistemin verilere dayalı olarak geliştirilen simülasyonudur. Ürünlerin performansını iyileştirmeyi, olası sorunları tahmin etmeyi ve detaylı analizler gerçekleştirmeyi mümkün hale getirir.
- Siber güvenlik: Siber güvenlik, büyük verinin değerli olması sebebiyle ortaya çıkmış bir gereksinimdir. Şirketler güvenlik mimarisini çözümlerini uygulayarak tehditleri algılamaya, önlemeye ve onlara müdahale etmeye çalışarak üretim gecikmesi riskini azaltırlar.
Endüstri 4.0 temelinde yer alan bu dokuz teknoloji bir arada olduğunda daha etkileyici sonuçlar elde edilebilir. Şirketler operasyonlarında verilere dayalı olarak hareket ederler. Daha esnek bir iş modeli ortaya koyabilirler. Gerektiğinde yeni fırsatları hızlı bir şekilde yakalarlar.