Editör
Editör kitaplarda, gazetelerde, dergilerde veya web sitelerinde içerikleri yayınlanmak üzere planlayan, kontrol eden ve hataları düzelten kişidir. Editörler, çeşitli kategorilerde içerik hazırlayabilir ve haberleri düzenleyebilir. Editörlerin görev tanımları, çalıştıkları kuruma göre değişiklik gösterebilir.
Editörün görev ve sorumlulukları nelerdir?
- Kurgulanmış fikirleri düzenlemeyi düşünür ve hangi materyalin okuyucunun ilgisini çekeceğine karar verir.
- Yayın için hangi metnin düzenleneceğine karar verir, yazarlardan gelen içerikleri değerlendirir.
- Okuyucuların anlamasını kolaylaştırmak için ana metne sadık kalarak metni yeniden tasarlar.
- Referans tarih ve olayları kullanarak metindeki hikâyeyi ve istatistikleri doğrulamayı kullanır.
- Dijital İçeriği düzenler yayın politikasına uyacak şekilde dijital olarak yayınlar.
- Dijital medyadaki içeriği gözden geçirir ve düzenler, kitap ve makale taslağı hazırlar, yazmayı geliştirmek için yorum ve kitap başlığı önerileri sağlar.
- Görsel medyaya dahil edilmek üzere metin uyumunu kontrol eder görsellikle uygun materyaller geliştirir.
- Tasarımcılar, fotoğrafçılar, reklam verenler, yazarlar, sanatçılar ve daha fazlası ile iletişim kurar ve iş birliği yapar.
- Yayınlanan içeriğin telif hakkı yasalarına uygun olmasını sağlar.
- Etik kurallara saygılıdır.
- Eserleri belirlenmiş süreler ve bütçeler dahilinde bitirir.
- İçerik editörleri, içeriği web sayfalarına aktarırken birden çok kaynaktan alınan metinlerdeki bilgilerin doğruluğunu onaylamalıdır. Yanlış ve eksik bilgiler, okuyucuyu yanıltacağı için sorumlu davranmalıdır.
- Yayınevlerinde çalışan editörler, redakte ekibi ile birlikte metni birçok kez gözden geçirmek zorundadır. Yazım hataları veya cümle sorunları ile ilgili sorunlarda kitabın yazarına veya genel yayın sorumlusu kişiye yönlendirilmelidir.
- Kitaplardaki veya metinlerdeki mantıksal hataları tespit eder ve düzeltir.
- Kitapların arka kapak yazısı haricinde, ithaf ile ilgili ve yazarın biyografisiyle ilgili yazıları düzenler.
- Dergi ve gazetelerin ek sayfalarına gelen okur mektuplarını inceler ve cevap hazırlar.
- Mesleğinde başarılı olmak isteyen editörler, sürekli okuma yapmalı ve araştırmalıdır. Okuduğu kitapları ve takip ettiği dergileri tek bir bakış açısıyla değerlendirmemeli hem farklı kaynakları incelemeli hem daha fazla yayını takip etmelidir.
- En azından bir dil bilmeli ve o dil ile yazılmış yayınları incelemelidir.
- Üretilen içeriklerin orijinalliğini kontrol etmelidir.
- Kitapların yayınlama sürecinde ve öncesinde yazarla sürekli irtibat halinde olmalıdır.
Nasıl editör olunur?
Editör olabilmek için adayların üniversitelerin sosyal bilimler, edebiyat veya iletişim fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Ancak kariyer başarısı için eğitim gereksinimlerinin yanı sıra kişisel deneyim ve beceriler de önemli bir rol oynar. Sürekli yeni eğitim modüllerine katılmalı, eğitim yanında araştırmalarını uluslararası hale getirmelidir.
Editörde olması gereken özellikler
- Güncel konularda yaratıcı, meraklı, bilgili ve araştırmacı olmalıdır.
- İçerik boyunca dil bilgisi, noktalama işaretleri ve söz diziminin kullanılmasını sağlamak için sağlam dil becerilerine sahip olmalıdır.
- Metnin hatasız ve belirlenen yayının stiliyle tutarlı olmasını sağlamak için ayrıntılı çalışmalıdır.
- Çalışacağı yazarla iş birliği yapmalı ve takımın bir parçası olarak çalışmak için iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
- Editör, kendisine gönderilen yazıyı yayınlanmadan önce dakika dakika kontrol etmeli ve tüm sorumluluğu kendisine ait olduğu için yoğun konsantrasyona sahip olmalıdır.
- Tüm makaleler okunmalıdır ve objektif olarak değerlendirilmelidir. Kişinin zevkine göre seçme şansı yoktur.
- Öğeleri doğru bir şekilde kategorize edebilmek için tüm konular hakkında bir fikre sahip olması gerekir.
- Metinde kullanılan kelimelerin farklı bir şekilde yorumlanması amaçlanmadığından kelimeleri propaganda veya hakaret ile ayırt edebilmek için kelime dağarcığı çok geniş olmalıdır.
- Editörler gerekli iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
Editörlük çeşitleri nelerdir?
İçerik editörü: Bir konu üzerine belirli kriterlere göre yazılan makalelere "içerik", makaleleri düzenleyerek okuyuculara ulaşmasını sağlayan kişilere "içerik editörleri" denir.
Web sitesi içerik editörü: Web sitelerinde günlük, haftalık veya ara sıra yazan dergi veya gazeteleri dijital ortamda hazırlayan kişilerdir. Araştırmacı, güncel bilgilere sahip kişilik özelliklerini taşırlar. Gerçek bilgileri basit bir dille yazarlar.
Haber editörü: Web sitelerinde haber yazan ve düzenleyen kişilere denir. İçerikleri, haber değeri taşır. Çalıştıkları web sitelerinin kriterlerine göre yazarlar. Ayrıca kopyalamadan değişiklik ve düzeltmeler yaparak, haber içeriği bozulmadan yazıları yayınlayabilirler. Kendi içerisinde de haber editörlüğü çeşitli dallara ayrılır:
- Dergi editörlüğü
- Kitap editörlüğü
- Gazete editörlüğü
- Diğer basılı medya editörlüğü
Editörün amacı nedir?
Editörün amacı, okuyucu ve yazar arasındaki sınırları kaldırmak birbirlerine yaklaştırmaktır. Yazarın fikirlerini açık ve basit bir dille ifade eder. Makaledeki sorunları bulur, düzeltir, her şekilde değerlendirir ve okuyucuya sunar.
Editörlerin sahip olduğu iş imkanları nelerdir?
Editörler için hem kamuda hem de özel sektörde birçok alanda iş imkânı vardır. Editörler, başlıca medya, gazete, dergi ve web organizasyonlarında iş fırsatları bulabilirler. Bu kişiler, serbest meslek sahibi olabilir veya medya şirketleri, yayıncılar ve gazeteler için çalışabilir. Bu mesleklerin üyeleri çok farklı içerikler oluşturabilir. Editörlerin kendi alanlarında iyi yetiştirmeleri çok önemlidir.