Brief
Brief özet anlamına gelen bir kelimedir. Kurumsal alanda çeşitli önemli ayrıntıları sunabilmek için oluşturulur. Brief iyi yazıldığında sunumun yapıldığı kişileri ikna etmek çok daha kolaydır. Etkili bir brief yazmak için çeşitli işe yarar yöntemleri öğrenmeniz gerekir.
Brief, kurumsal brief ve hukuki brief olarak iki farklı türde olur. Kurumsal brief hizmetleri tanıtmak, sektör sorunlarını çözmek ve ticari faaliyetleri geliştirmek için kullanılır. Hukuki brief ise mahkemede karar verici olan hakimi etkileyebilmek için kullanılan bir argümandır.
Brief ne anlama gelir?
Brief, birinin (genelde sunum yapan kişinin) önemli noktaları anlatabilmek için kullandığı bir özettir. Brief önemli gerçeklerin sunulması ve hedeflerin net bir biçimde belirlenmesi için gereklidir. Brief içerisinde hangi bilgilerin yer alacağı brief türüne ve hitap etme amacına göre değişir.
Bir yatırımcı, paydaş, tasarım ekibi veya projede önemli olabilecek diğer kişiler ikna olabilmek için kendilerine bir brief sunulmasını isterler. Hukuki boyutta ise brief çok daha farklı amaçlara hizmet eder. Avukatın müvekkilini savunmak adına mahkemeye bir argüman sunması anlamına gelir.
- Kurumsal brief: Kurumsal brief, bir projenin hedeflerini, misyonunu, zorluklarını, mesajlarını ve diğer ayrıntıları içeren bir özettir. Belirlenecek olan hedeflere nasıl ulaşılacağı konusunda bilgiler barındırır. Projeyi yönetecek kişi kimse genelde brief onun tarafından hazırlanır.
- Hukuki brief: Hukuki brief, bir avukatın müvekkilini savunmak için oluşturmuş olduğu bir argümandır. Davayla ilgili belirli yasal sorunları belirleyerek farklı gerçeklere değinir. Böylece mahkemede karar vericilerin görüşünü etkilemeye çalışır.
Brief içerisinde neler yer alır?
Brief içerisinde yer alacak olan ögeler brief türüne göre değişiklik gösterir. Kurumsal brief ile hukuki brief arasındaki fark göz önünde bulundurulduğunda bunun doğal olduğu rahatlıkla görülebilir. Brief içerisinde yer alan ögeleri anlamadan brief yazmaya çalışmamanız gerekir.
Kurumsal brief ögeleri nelerdir?
Kurumsal brief bir proje için dahili olarak hazırlanmış olabilir. Bunu bir reklamın özeti gibi düşünebilirsiniz. Proje yöneticisinin ürünleri ve markayı daha iyi anlatabilmek için hemen hemen her şeyden yararlanması mümkündür.
- Projenin amaçlarına ve arka planına yönelik bilgiler içermelidir.
- Markayla ilgili kısa bilgilendirmelere yer verilmelidir.
- Proje uygulandığında tam olarak nelere çözüm bulunacağı gösterilmelidir.
- Hedef kitlenin demografik bilgilerine detaylı bir şekilde yer verilmelidir.
- Şirketin birincil rakiplerinin kimler olduğu açıkça belirtilmelidir.
- Şirketin pazardaki konumuna ve markanın değerine yer verilmelidir.
- Proje kapsamında kullanılacak iletişim kanallarının neler olacağı gösterilmelidir.
Hukuki brief ögeleri nelerdir?
Hukuki brief çok daha katı kurallara sahiptir. Mahkemenin sunulan argümanları kabul edebilmesi için hukuki brief içerisinde yer alacak ögelere dikkat edilmelidir. Aksi durumda hukuki brief geri çevrilir. Bu nedenle avukatın brief oluşturma konusunda yetenekleri olması önemlidir.
- Dava hakkında tüm gerçekleri içermelidir.
- Müvekkille yapılan toplantılarla alınan bilgilere yer verilmelidir.
- Dava hakkında ortada yer alan sorunlara açıkça değinilmelidir.
- Hukuki soruların hepsini ele alan çeşitli argümanlar oluşturulmalıdır.
- Davanın kilit noktaları üzerinde durulmalı ve bunlar çözüme kavuşturulmalıdır.
Brief nasıl hazırlanır?
Hukuki brief hazırlamak bambaşka bir uzmanlık alanı gerektirir. Kurumsal brief hazırlamak için projenin ve markanın arka planı hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Kurumsal brief hazırlanırken dört farklı noktaya özel olarak değinilmeli ve tüm gereksinimler karşılanmalıdır.
- Amaç açıklanmalı: Özet içerisine mutlaka projeyle ilgili geçmiş bilgiler konulmalıdır. Şirketin misyonu özetlenmelidir. Markanın bu projeyi neden başlattığını açık bir şekilde belirtin. Tüm bu bilgileri birkaç cümle ile özetleyebilirsiniz.
- Zorluklar vurgulanmalı: Brief içerisinde projenin zorluklarına yer verilmelidir. Bu zorluklara yönelik neler yapılabileceği belirtilmeli ve ek ayrıntılar paylaşılmalıdır. Böylece projeden tam olarak neler beklenebileceği özetlenir.
- Hedef kitle açıklanmalı: Oluşturulan proje ile kimin hedefleneceği açıkça belirtilmelidir. Hedef kitlenin demografik bilgilerine yer verilmeli ve problemli noktalar ortaya konmalıdır. Oluşturulmuş bir persona varsa bundan destek alabilirsiniz.
- Rakiplerden bahsedilmeli: Proje için yeni fikirler ortaya atılabileceği için rakipler hakkında bilgiler sunulmalıdır. Rakiplerin teklifleri üzerinde durulmalı ve her rakibin kendini nasıl farklı hale getirdiği detaylıca belirtilmelidir.
Brief hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı kritik noktalar vardır. Öncelikle brief gereksiz bilgilerden arındırılmalıdır. İletişim konusunda hatalı yöntemler kullanılmamalıdır. Çok fazla genelleştirme yapılmamalı ve tüm detaylar en ince ayrıntısına kadar araştırılmalıdır.