Breadcrumb
Breadcrumb, web sitesinde kullanıcının bulunduğu sayfanın (örneğin ürün sayfası) üst sayfalarını (örneğin ürün kategorisi) ve aralarındaki ilişkiyi kolayca anlamalarına yarayan bir gezinme yardımcısıdır. Breadcrumb terimi, dönüş yollarını bulmak için kırıntı izi bırakan çocukların hikayesi olan Hansel ve Gretel adlı hikayeden esinlenilmiştir.
Breadcrumb menüsü ile bulunduğunuz sayfanın bir kaç sayfa gerisine ya da kök sayfasına (ya da kategorisine) dönebilmeniz mümkün olabilmektedir. Breadcrumb terimi sadece web sitelerinde kullanılmaz. Örneğin Microsoft, Windows Vista sürümü ile breadcrumb kullanımına başladı. Vista ve üzeri olan Windows sürümlerinin hepsinde breadcrumb (gezinti çubuğu) kullanılmaktadır. Web sitesi tasarımlarında breadcrumb kullanımının hem SEO’ya hem de kullanıcı deneyimine pozitif etkileri vardır.
Web sitelerinde breadcrumb kullanımının önemi
Örnek üzerinden açıklamak gerekirse, “ekran kartı” aramasını yapan kullanıcı herhangi bir arama motorundan sitenizin ilgili sayfalarından birine girdiğinde, ilgili sayfadaki sonucu beğenmeyip (aynı kategoride ya da farklı kategorilerde) başka ürünlere de göz atmak isteyebilir.
Breadcrumb gezinti menüsü ile ilgili kullanıcı kolayca bulunduğu web sitesinin hiyerarşik kategori yapısını görebilir ve istediği ana kategori sayfalarına kolayca geçebilir.
Breadcrumbs hiyerarşine örnek vermek gerekirse;
Sayfa > Sayfa > Sayfa > Sayfa > Şu anda bulunduğunuz sayfa
Ana Sayfa > Servis > Hakkımızda > Ana Sayfa > Son Haberler > Ana Sayfa > Şu anda görüntülediğiniz sayfa
Tipik olarak bir Breadcrumbs hiyerarşisi bu şekilde gözükür;
Ana sayfa > Kategori sayfası > Alt Sayfası
Amazon alışveriş sitesinin örnek kelimedeki bir ürün sayfasından nasıl geriye (ana kategoriye) doğru gezinti yapılabileceği görülmekte.
Bu örnekteki breadcrumb yapısı “hiyerarşik breadcrumb yapısı” olarak adlandırılır. Hiyerarşik breadcrumb yapısı sayesinde kullanıcı olduğu konumu ve ilgili konumun üst sayfalarını kolayca görebilir.
Breadcrumb yapısının önemi nedir?
Hiyerarşik sayfa yapısını kullanıcıya göstermek ve ilgili sayfanın kök sayfalarına kolayca ulaşım sağlanması, kullanıcı deneyimi açısından önemlidir. Örneğin iyi kurgulanmış bir breadcrumb yapısı, e-ticaret sitelerine bir çok yönden pozitif etki sağlar. Tek sayfalı, hiyerarşik yapısı olmayan ya da gruplandırılmış sayfaları olmayan sitelerde breadcrumb kullanılması mantıksızdır.-
Hangi web siteleri breadcrumb kullanmalı?
Bir web sitesinin breadcrumb yapısına ihtiyacı olup olmadığını anlamanın en basit yolu, ilgili web sitesinin sayfa mimarisinin bir diyagramını oluşturmaktır. Oluşan bu gezinme diyagramını analiz edilerek, kullanıcı gözü ile breadcrumb yapısının yararlı olup olmayacağı belirlenebilir.
Bunlara ek olarak, breadcrumb menüleri ana menülerin yerine geçmez. Breadcrumb ikincil bir menü olarak düşünülmeli ve ana menü yapısı es geçilmemelidir. Bu ikincil yapı kullanıcının bulunduğu sayfanın bir yol haritasıdır ve site içerisinde gezinmeyi kolaylaştırır.
Breadcrumb yapısının olumlu etkileri nelerdir?
- Kullanıcılar için gözetilerek oluşturulan breadcrumb yapısı, ilgili kullanıcının web sitesinde üst sayfalara ulaşmasını kolaylaştırır.
- İlgili kullanıcı, üst sayfalara ulaşmak için daha az tıklama yapar.
- Breadcrumb yapıları yatay ve genellikle tek satır olduğundan web sayfasında fazla yer kaplamaz ve estetik bir görüntü verir.
Breadcrumb yapısı neyin süresini düşürür?
İyi bir breadcrumb menüsü, hemen çıkma oranını (bounce rate) düşürür. Bu yapı, arama motorlarından web sayfasına giren kullanıcıyı ilgili web sitesinde gezintiye ikna etmek için de kullanılır.
İlgili kullanıcı, yaptığı arama hakkındaki giriş yaptığı ilk sayfadan daha üst düzey sayfalara çıkmak isteyebilir ve breadcrumb menüsü ile bu gezintiyi yapması kolaylaşır.
WordPress için breadcrumb eklentileri
Aşağıda, WordPress içerik yönetim sistemi için kullanılan en yaygın breadcrumb eklentileri listelenmiştir.
- https://tr.wordpress.org/plugins/breadcrumb-navxt/
- https://tr.wordpress.org/plugins/flexy-breadcrumb/
- https://tr.wordpress.org/plugins/breadcrumb/