Bitcoin (BTC)
Bitcoin (BTC) merkezi olmayan bir kripto para birimi olarak tanımlanır. Açık kaynak koda sahiptir; şifreli veya anonim kodlar ile tanımlanabilir. Eşler arası P2P (peer to peer) teknolojisini kullanmasından dolayı tüm finansal işlemlerde iki taraf için çok fazla güvenli bir ortam sunar.
Bitcoin (BTC) ne zaman çıktı ve kim geliştirdi?
Bitcoin 31 Ekim 2008 tarihinde takma ismiyle bilinen kişi veya grup tarafından geliştirildi. Bitcoin o dönemde “Eşten Eşe Elektronik Ödeme” olarak White paper üzerinden yayımlandı. Bu proje ile, kripto para adıyla bir şifreleme sistemi üzerinden dijital paranın kullanılabileceği ifade ediliyordu. Bu kripto para biriminin hiçbir merkezi bağlantısı olmadan çalışabileceği ve veri tabanının şeffaflığıyla üçüncü taraf kişilerin müdahale etmesinin önüne geçildiği vurgulanmıştı.
Tüm bu geliştirmelerden sonra 2009 yılında ilk blok oluşturuldu. 12 Şubat 2009 tarihinde ise Satoshi Nakamoto ve Hal Finney arasında bir Bitcoin (BTC) ticarinin yapıldığı duyuruldu. BTC o kadar kusursuz olarak altyapıya sahip olması ve öncü özellikleri ile çok kısa sürede tüm dünya genelinde kullanılmaya başlandı. BTC’den sonra blokzincir altyapısına sahip birçok şifrelenmiş para birimi ortaya çıksa bile en değerli ve güvenilen kripto para BTC oldu.
Bitcoin’in altyapısı nedir?
Bitcoin şifrelenen işlemlerinin takibine imkân sunan karmaşık bir veri tabanıyla bilinen blokzincir teknolojisiyle kurulmuştu.
Blokzincir teknolojisinde kişiler hiçbir aracı olmadan ağa bağlanarak yeni işlemler yapabilir ve yapılan işlemleri doğrulayabilir. Tüm bunlara ek olarak yeni blok oluşturmakta mümkün oluyor. Tüm bilgilerin bloklar halinde, gelişmiş olan şifreleme algoritmaları üzerinden birbirine bağlanır ve dağınık veri tabanında hiçbir merkeziyeti olmadan işlem imkânı sunar.
Merkeziyetsiz olması ne demek?
Bitcoin’in tam olarak işleyişini merak edenlerin ilk olarak merkeziyetsiz finans kavramını öğrenmesi veya anlaması gerekiyor. Merkeziyetsiz finans tam olarak, otoritelerden bağımsız olarak ve dışarıdan müdahaleye kapalı olan bir yapı olarak tanımlanır. Tüm işlemler bu bakımdan şeffaf olarak gerçekleşmekte ve transfer ücretleri oldukça uygundur.
Tüm bunlara ek olarak yapılan işlemlerin, hiç kimse tarafından kontrol veya denetlenmemesinden ötürü 24 saat boyunca transfer işlemleri mümkün oluyor. Ek olarak ağ içerisinde yapılan işlemler herkes tarafından görülebilmektedir.
Bitcoin güvenilir olabilir mi?
Merkeziyetsiz bir finans yapısından oluşması aslında en güvenilir para birimi olmasını sağlıyor. Bitcoin’in bu bakımdan tüm güvensiz şüphe uyandırıcı etkileri çürümüş oluyor. Nasıl oluyor da bu kadar güvenli olabilir? Sorusunun yanıtı: Blokzincir oluyor. Bitcoin’in temel bileşeni olarak geliştirildi ve BTC’nin güvenilir olması için oluşturuldu.
Blokzincir altyapısıyla geliştirilmiş olan Bitcoin, tüm kullanıcılarına şeffaf olması ve güvenli olmasının yanı sıra düşük maliyet işlem ücretlerini sunuyor. Merkeziyeti olmayan bu sistemin bir kişi tarafından kapatılması veya denetlenmesi asla mümkün değildir. Kullanıcılar istedikleri gibi sınırsız işlem yapabilir ve transfer edebilir. Tüm kullanıcılar ise diğer kullanıcıların yapmış oldukları işlemleri görebilir. Buna ek olarak BTC transferi yapıldığı sıra oluşan cüzdan sahibi kendi kimliğini açık etmediği sürece kimse tarafından bilinemez. Böylelikle kişisel veri ve varlıklarında ne kadar güvenilir bir şekilde yürütüldüğünü ortaya seriyor.
Bitcoin’in amacı tam olarak nedir?
Bitcoin, blokzincir teknolojisinin çatısı içerisinde hayatınıza giriyor. Blokzincir kullanılması ile protokole ve herhangi bir destekleyici P2P ağına hizmet etmektedir. Fakat bu teknolojinin sunmuş olduğu imkanlar ile kişilerin yatırım yapması veya transfer işlemlerini kolaylaştırmasını sağlar.
Bitcoin sınırsız mı? Toplam kaç adet var?
Bitcoin sınırsız bir para birimi değildir. 21 milyon adet toplanda üretileceği ve 2140 yılında uzmanlar tarafından bu işlemin tamamlanacağı ifade ediliyor. Fakat BTC’nin çok fazla tanınması ve insanlar tarafından benimsenmesiyle bu sürenin çok daha erken bir tarihte tamamlanması bekleniyor.
Elbette BTC’nin sınırlı bir şekilde arza sahip olması, altınla kıyaslanmasına kadar konuşuldu. Bunun sebebi BTC’nin piyasalarda artık dolar ve altın gibi kıymetli birimlerle aynı tutulacak kadar önemsenmesinden kaynaklı oluyor.
Bitcoin nasıl elde edilir?
Bitcoin’in elde edilmesi işlemine “madencilik” adı verilmektedir. Bu terim altında birçok veri bulunmaktadır. Bitcoin madenciliği çok zorlu bir şifre yönetimi sonucu gerçekleşir. Bu bakımdan yeni bloklar ortaya çıkar. Yeni BTC’lerin piyasaya çıkmasıyla beraber bu işlem mümkün oluyor. Elbette bu işlemlerin artık çok zor olduğu ve bu emeğin karşılığını da madenciler almaktadır. Bir nevi yapılan işlem sonucu blok ödülü elde edilir.
Bitcoin madenciliği nasıl yapılır? Gerekenler nedir?
Bitcoin madenciliği, ilk zamanlara göre artık çok daha zorlu şartlar altında gerçekleşmektedir. Ve her geçen gün BTC madenciliği daha fazla zorluk aşamasına gidiyor. Kriptografik şifrelerinin çözülmesiyle beraber yeni bloklar ekleniyor. Bu işlemlerin yapılmasına ise bilgisayarların işlem gücüne bağlı olarak değişiyor. Çok karmaşık şifrelerin çözülmesi gerekiyor ve uzunluklarına göre bu süre uzayabiliyor. Çok fazla artan madenci sayısıyla beraber zorluk derecesi de artış kaydetmeye başladı.
Madencilik işlemi tam olarak “Proof of Work” yöntemi ile kullanılmakta. Kurallar doğrultusunda blok üretmek ve şifre çözmek gerekiyor. Bu işlemlerin sonucunda madencilere ücret ödenmiş oluyor.
Halving ne demek?
Halving, aslında madenciler için bir kavram olarak bilinir. Bitcoin madencilerinin çıkarmış oldukları her blok karşısında elde edilen bir ödülün belli aralıkta yarı yarıya düşmesi anlamına gelmektedir. Bunun asıl sebebi ise aslında madenciliğe teşvik etmek ve ödül dengesini korumak oluyor. Bitcoin’de halving işlemleri ilk olarak 2012 yılında gerçekleşmişti.
Bitcoin’in değeri nasıl artar?
Toplam arzına bakıldığında 21 milyon olarak sınırlandırılmış BTC fiyatını sadece arz-talep dengesi oluşturur. Yatırımcıların BTC alım ve satımları doğrultusunda piyasa fiyatı yükselebilir veya düşebilir.
BTC transferi ilk ne zaman yapıldı?
Bitcoin’in ilk transferi, White paper’ın yayımlanmasından hemen sonra gerçekleşti. 12 Ocak 2009 tarihinde ilk BTC transferi yapıldı. Bu transfer kurucu Satoshi Nakamoto ve Hal Finney arasında kaydedildi.
BTC o dönem New Liberty Standart adıyla bilinen borsa üzerinde görüldü ve 1.309,03 adet BTC tam 1 dolar ücrete denk geliyordu.
Bitcoin cüzdanı nedir ve ne işe yarar?
Bitcoin ile alım satım yapılmasın da veya uzun vadeli bir yatırım yapmak istediğinizde cüzdan oluşturulmaktadır. İşte bu kısımda BTC cüzdanları size eşlik eder. Bu cüzdanlar; Bitcoin’lerin tamamen saklanmasına olanak sağlayan güvenli bir araçtır.
Üç farklı BTC cüzdanı bulunmaktadır. Bunlar;
- Masaüstü
- Kağıt
- Online cüzdan
Masaüstü cüzdanlar tam olarak uygulama olarak indirilen ve internet bağlantısına ihtiyaç duyan cüzdanlar olarak bilinir. Aktif transferleri gerçekleştirmeye de olanak sağlar. Ancak cüzdanların erişimi sadece bilgisayar hafızasında yer aldığı veya kaydolduğundan ötürü güvenlik konusunda risk oluşturabilir.
Kağıt cüzdanlar ise, Bitcoin’i depolarken kullanılmakta olan şifrenin yer aldığı cüzdan olarak bilinir. Direkt olarak Bitcoin’i saklamakla görevli değildir. Ona erişim sağlanması açısından bilgi saklar. Böylelikle tek başına maddi bir değeri olmaz ve güvenlik açısından sizden başka birinin erişim sağlamaması gerekmektedir.
Online cüzdanlar tam olarak internet erişimiyle saklama yöntemidir. Bitcoin birçok uygulama yada işlem platformlarında sizin yatırımcılarınızı muhafaza eder.
BTC çatallanması ne demek?
Bitcoin için defalarca çatallanma kelimesini duymuşsunuzdur. Aslında blokzincir ağlarında gerçekleşen bir bölünmeye çatallaşma denir. Bu bölünmenin bir ayrılık olmadığı yeni bir blokzincir ağının oluşturulması anlamına gelir. Çatallanma yaşanmasının asıl sebepleri; mevcut olan ağın taleplere karşılık eksiklik veya karşılayamaması olarak ifade edilebilir.
Hard ve soft fork olarak iki farklı çatallanma bilinir. Hard fork, çok keskin bir bölünme olarak ifade edilir ve yeni oluşmuş ağa geçmek mecburi hale gelir.
Soft fork, sizlerin de tahmin edebileceği gibi daha yumuşak olan bir bölünme olarak bilinir. Hazırda yer alan ağ ile beraber devam etmiş yeni bir ağın oluştuğunu ifade eder. Geliştiricilerin ve uzmanların ortak fikri ile meydana gelen yada hataların düzeltilmesi gibi eksikliklerin giderilmesi adına çatallanma olarak söylenir.
2017 yıllarında BTC için kaydedilen çatallanma çok ciddi bir çatallanma olarak görüldü. Ağ üzerinde yaşanan aksaklıkların ve hataların düzeltilmesi ve blok ağını büyütmek adına sert bir çatallanma yaşanmıştı. Bu çatallanmadan sonra Bitcoin Cash ortaya çıkmıştı.
Bitcoin nasıl ve nereden alınır?
Bitcoin alım ve satım işlemlerinizi yapabileceğiniz birçok platform mevcuttur. Bunlardan bazıları;
- Binance
- Binance TR
- Paribu
- BtcTurk
Bu platform ve diğer platformlar üzerinden USDT/BTC veya TRY/BTC paritesiyle BTC satın alabilirsiniz.