Amazon Alexa
Alexa sesli Komutları algılayan dijital bir asistandır. Algoritmaları İnsanların düşünce sürecini taklit edebilecek şekilde Dizayn edilmiştir. En çok bilinen hoparlör serisi Amazon Echo olarak piyasada yerini almıştır.
Amazon Alexa Tarihçesi
2014 yılının Kasım ayında Amazon Echo’nun yanında beraber ortaya çıkan Amazon Alexa, Star Trek serilerin de yer alan “Starship Enterprise” teknolojisinden ilham alınarak ortaya çıktı.
2017 Ocak ayında ABD’nin Tennessee eyaletinde yer alan Nashville şehrinde ilk Alexa Konferansı düzenlendi. Alexa geliştiricilerinin yer aldığı bu konferans ile cihaz tüm dünyaya duyurulmuş oldu.
2018 yılında Amazon, Lennar isimli bir ev yapı şirketinin 2018 yılı içerisinde 35binden fazla evin Alexa entegreli bir şekilde inşa edildiğini açıkladı.
2018’de Wolfram Alpha isimli Alexa içerisinde yer alan yeni bir entegrasyon duyuruldu ve özellik sayesinde matematik,astronomi ve tarih gibi konularda kullanıcılara daha kesin cevaplar verilmeye başlandı.
2019 yılında Alexa içerisinden 90.000’den fazla özelliğin yer aldığı duyuruldu ve bu rakam 2016 yılında yalnızca 1000’di. Aynı yıl Portekizce dili Alexa’ya eklendi ve ardından Brezilya’da da satışa sunuldu.
2020 yılında yapılan bir güncellemeden sonra eklenen yeni bir özellik sayesinde kullanıcılar yaşadığı bölgedeki hava durumuna göre uyarı bildirimleri almaya başladı. Trafik durumuna göre bildirimler gönderme özelliği de yine bu güncelleme içinde yer alıyordu.
Amazon 2019’da 100 milyon üzerinde Alexa satışı yapıldığını duyurdu. 2021 itibariyle 41 ülkede hizmet veren Alexa, henüz içerisinde Türkçe dil seçeneğini bulundurmuyor.
Alexa ne işe yarar?
Amazon Alexa, dijital bir asistan olarak düşünülüp günlük hayattaki işleri hızlandırmak ve kolaylaştırmak için kullanılabilir. Amazon Alexa genelde Alexa olarak bilinir. Sesli komut vererek kullanılan Alexa özel cihazlarla entegre halinde çalışır ve komutlara karşılık vererek işlemleri gerçekleştirir. Oldukça kapsamlı bir bilgisayar programı olan Alexa, birden fazla teknoloji ile güçlendirilip geliştirilmiştir. Bu cihaz türünün en iyi olarak bilineni ise Amazon Echo isimli hoparlör serisidir.
Amazon Echo ayarlanabilen bir sistemdir ve üstün yetenekleri sayesinde günlük işleri yapmakta kullanıcılarının hayatını kolaylaştırır. Amazon Echo sesli komut aldıktan sonra günlük haber özetlerini aktarma, alarm kurma, matematiksel işlemleri hesaplama, navigasyon bilgisi ile trafik durumu hakkında bilgi verme, hava durumu hakkında bilgi verme, anlık döviz kurları hakkında bilgi verme, market alışverişi için liste oluşturma, en yakın eczane, hastane, okul, polis merkezi vb kurumlar hakkında bilgi verme, online olarak alışveriş yapmak için sipariş oluşturma, yemek tarifleri hakkında bilgi verme, sporsal aktiviteler hakkında bilgi verme gibi birçok alanda insanların hayatlarını kolaylaştırır.
Uzun bir süre insanlar tarafından gerçek üstü bir teknoloji olarak görülmüştür çünkü tıpkı bir insan gibi konuşmalara cevap verip, söylenenleri doğru anlayıp işlem yapabilme kapasitesine sahip bir cihazdır. Alexa yaratıcılarının da aslında insanlar üzerinde bırakmak istedikleri etki en başından beri bu yöndeydi. Alexa yaratıcıları, bu üstün teknolojiyi tasarlarken Star Trek teknolojisinden ilham aldıklarını söylüyorlar.
Alexa yaratıcıları, Alexa’yı tasarlarken insanların düşünme süreçlerini detaylı bir şekilde analiz ettiklerini ve neredeyse aynı şekilde düşünebilen bir cihazı nasıl hayata geçirebileceklerini araştırdıklarını söylüyorlar. Bu kapsamda uzun süren araştırma ve geliştirmelerden sonra ortaya çıkardıkları yapay zeka teknolojisinin donanımlarla bütünleşmesi sonucu Alexa piyasaya sürüldü. İnsan düşünce sürecini titizlikle taklit etmeye çalışan Alexa, piyasaya sürüldükten sonra kısa süre içinde hızlı bir şekilde dünyanın dört bir tarafına şöhretini yaydı. Güncellemelerle ve yapılan araştırma geliştirme çalışmalarıyla her geçen gün daha da donanımlı hale gelen bu teknoloji, basit görevleri yerine getirmek gibi işleri yapabildiği gibi akıllı elektronik cihazlarının birbirleriyrle entegre halinde çalışmasının otomatikleştirilmesine kadar birçok alanda günlük hayatın bir parçası olmaya devam ediyorlar.
En popüler modellerinden biri olan, Amazon Echo hattı cihazlarında bulunan ve insanlar için sanal asistan olarak düşünülebilen Alexa, kullanıcılarını memnun edebilmek adına aldığı her komutta daha da akıllanarak yoluna devam ediyor. Günümüzde hala daha kulağa olağanüstü gelen bir teknoloji olsa da diğer cihazlarla iletişime girebilmesi ve insanlarla sözlü iletişime girebilmesi gibi özellikleri sayesinde tüketici elektroniği cihazlarında hızla kabul görmeye devam ediyor.
Neden Alexa İsmi Seçildi?
Star Trek isimli TV programından esinlenerek geliştirilen bu cihazın isim seçiminde Alexa kelimesinin kullanılmasının sebebi içerisinde barındırdığı X harfinin fonetik olarak keskin olması ve çok daha kolay algılanabilmesidir. Ayrıca İskenderiye’deki meşhur antik kütüphaneye duyulan saygıdan dolayı da bu isim seçilmiştir.
Alexa Nasıl Kurulur?
Alexa’yı kullanmak için öncelikle akıllı telefonları Amazon Alexa uygulamasının indirilmesi gerekiyor. Amazon Alexa uygulaması iOS ve Android cihazlara ücretsiz olarak indirilebiliyor.
Uygulama indirildikten sonra “Cihazlar” sayfasında ekranın sağ üst köşesinde bulunan “+” öğesinden “Cihaz Ekle”ye tıklanması gerekiyor. Sonrasında “Amazon Echo” seçeneğinin seçilmesi gerekiyor. Bu işlemden sonra uygulama ile uyumlu cihazların tamamı ekranda görülebilir.
Sonrasında çıkan sayfada “Yankı, Yankı Noktası, Yankı Artı ve daha fazlası” seçeneğinin seçilmesi gerekiyor. Bu seçenek seçildikten sonra cihazın turuncu ışığa sahip kurulum modunda olup olmadığı uygulama tarafından sorulacaktır. Bu soru sorulduğunda “Evet”e dokunmak gerekiyor.
Cihaz ilk kez takıldığı anda kurulum modu otomatik olarak etkin hale geçer fakat cihaz fabrika ayarlarına sıfırlandığında, eylem butonuna yarım dakika kadar basılı tutmak gerekir.
Uygulamanın sesli komut aldığı işlemleri doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için konum erişiminin açık olması gerekir. Yine aynı şekilde düzgün çalışabilmesi için Bluetooth’un da açık olması gerekir.
Bu onaylardan ve adımlardan sonra cihaz adın göründüğü şekliyle tıklanmalı ve işleme devam edilmedi. Wi-Fi ağı da seçildikten ve şifre girildiktten sonra birkaç saniye içinde bağlanan Alexa kullanıma hazır hale gelir.
Alexa İle Gerçekleştirilebilecek İşlemler Nelerdir?
Alexa birçok işlemi yapabilme kapasitesinde bir teknolojiye sahiptir. Yapabildiği işlemler sayesinde kullanıcılarının hayatını kolaylaştırabilir. Bu işlemler bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Yemek tarifleri bulup bunları yüksek sesle okuma
- Akıllı bir ev ile iletişime geçip evin kontrolüne imkan tanıma
- Hava durumu hakkında bilgilere ulaşıp bu bilgileri yüksek sesle okuma
- Trafik ile ilgili bilgilere ulaşıp bu bilgileri yüksek sesle okuma
- İnternette araştırılmak istenen bir konu hakkında araştırma yapıp çıkan sonuçları sesli bir şekilde okuma
- Zamanlayıcı ve alarm ayarlarını sesli komutlarla kontrol edebilme
- Müzik ve podcast’leri kontrol etme
- Günlük haberler hakkında bilgilere ulaşıp bu bilgileri yüksek sesle okuma
- Matematiksel işlemleri yapmak ve sonuçları yüksek sesle okuma
- Hesap makinesinin yapabildiği işlemleri yapma ve bunları kullanıcıya yüksek sesle okuma
- Şakalar ve hikayeler anlatabilme
- Sesli kitapları okuma
- İnternetten sipariş verme
- Alışveriş listesi oluşturma
- En yakın eczane, okul, hastane vb için adres bulma ve adres tarifi verme
Alexa’nın Çalışma Mantığı Nedir?
Alexa’nın kurulumu tamamlandıktan sonra sese duyarlı hale gelir. Alexa diye seslenildiği takdirde cihaz kendi kendini otomatik olarak başlatır. Daha sonrasında aldığı komutları sahip olduğu üstün yapay zeka teknolojisi sayesinde yorumlayarak kendisinden istenilen isteği gerçekleştirir, bir soru soruldu ise o soruya cevap verir. Kendisine 1 komut verildiği zaman internet üzerinden bu komutun ses kaydını Alexa bulut tabanlı sunuculara, yani Alexa ses hizmetinin bulunduğu konuma göndererek bu komutun ne anlama geldiğini anlamaya çalışır. Sonrasında ise komuta uygun olarak bir dönüt oluşturur ve bu dönüte uygun olarak yapması gerekeni yapar.
Alexa hizmetine ulaşan komut ses kaydı, bu bulut tabanlı sunucularda Alexa’nın anlayabileceği bilgisayar dil komutlarına dönüştürülür. İnsanlarla iletişim kurabilmesi için ise bu bilgisayar dil komutları, insan dilinin anlayabileceği ses sinyallerine dönüştürülür. Bu şekilde sürekli bir dönüşüm halinde olan cihaz, insanlar ve bilgisayarlar arasındaki iletişimi sağlıklı bir şekilde kurmuş olur. Örneğin Alexa’ya hava durumu hakkında bilgi almak istediğini söyleyen bir kullanıcı bu komutunun bulut sistemde bilgisayar dil komutuna çevrilmesinden sonra, Alexa’nın bir cevap oluşturması ve bu cevabın insan dil sinyallerine çevrilmesi sayesinde istediği bilgiye Alexa tarafından ulaşabilir hale gelir.
Internet bağlantısının kalitesine ve Amazon’un arka uç hizmetinin doğru bir şekilde çalışmasına bağlı olarak Alexa ile kurulan iletişim normal bir insanla kurulan iletişim hızına eşit olabilir. Alexa’nın iletişim kurma ve geri cevap verme hızı birçok insan tarafından test edilmiş ve oldukça memnun kalınmıştır. Alexa’nın hızlı iletişim kurabilme yeteneği artık olağanüstü bir olay olarak görülmekten çıkmış ve normalleşmiştir.