R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Akrofobi

    Akrofobi, kelime anlamı olarak yükseklik korkusu demektir. Akrofobisi olan bir kişi, yükseklere çıkmaktan hoşlanmaz ve yükseklikten kaçınır. Bir nevi akrofobi, yüksek yerlerden duyulan korkudur. 

    Akrofobi, uçma korkusu ile karıştırılır. Ancak akrofobisi olan bir kişi, yükseklere çıkabilir. Akrofobili birçok insan, dünyanın birçok ülkesinde yaşıyor. Bu sorun ister çocuk ister yetişkin olsun, herkesi etkileyebilir. Diğer hastalıklar gibi günlük yaşamı doğrudan olumsuz etkilemez veya acil tedavi gerektiren tıbbi bir durum değildir. Ancak yine de bununla yaşam içerisinde mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

    Akrofobinin belli dereceleri vardır. Kimileri için tırmanmak korkutucuyken, kimileri için merdiven çıkmak bile bir korku durumu yaratır. Bu, bir denge meselesidir. 

    Gözler, yüksekten bakıldığında mesafeyi hesaplayamaz, ayağın yere değmesi gerektiği mesajını verir ve beyinde çelişki yaratır. Bu çelişkiyle birlikte korku gelir. Akrofobi sahibi kişi, üst katta oturan tanıdıklarının yanına gidemez. Bu durum, sosyal hayatı ciddi şekilde etkiler. Yükseklik korkusu, kişinin hayatını ele geçirebilir. Bu fobinin tedavisi vardır. Gerekli tedavi ile kişi, korkusunu yener ve normal hayatına döner.

    Akrofobi ne kadar yaygındır?

    İnsanların sadece %3'ü bir tür akrofobiye sahipken, %2'si korku ve kaçınma davranışlarından muzdariptir. Dünyada akrofobi araştırmasında, Avrupa'da 80 milyon insanın akrofobiden muzdarip olduğu tahmin ediliyor.

    Akrofobi belirtileri

    Akrofobi belirtileri, diğer fobilerinkine benzer olabilir. Akrofobisi olan kişiler, bunu yaşadıklarında önce baş dönmesi yaşarlar. Şiddetli baş ağrısı çekerler. Kişi kendine güvenmez tutunacak bir yer arar. Bu nedenle baş dönmesi normal kabul edilmez. Genel olarak akrofobi semptomları şunlardır:

    • Şiddetli baş dönmesi
    • Terleme ve çarpıntı
    • Titreme ve panik 
    • Kaygı ve ağlama
    • Karar vermede güçlük
    • Sinirlilik ve hareketlerde kilitlenme

    Yükseklik korkusunun nedenleri nelerdir?

    Yüksekten korkmanın birkaç nedeni vardır. Genel olarak yükseklik korkusunun nedenleri şunlar olabilir:

    • Geçmişte yaşanmış travmatik bir olay
    • Çocukken yüksek bir yerden düşme veya başka birinin yüksek bir yerden düştüğünü görme
    • Aileden birinin bu soruna sahip olması
    • Çocukken izlenilen film veya çizgi filmden etkilenme.

    Akrofobi teşhisi nasıl konulur?

    Yükseklik korkusu belirtileri ortaya çıktığı zaman görünüşte başkalarına normal gelen yükseklikler, bu sorunu olan kişiyi büyük oranda korkutur. Yüksek noktalarda kişi, akrofobi semptomları gösterir. Bu durumda olan bir kişi, en kısa sürede bir uzmana mutlaka görünmelidir. 

    Akrofobiyi teşhis etmek için uzman, fiziksel ve psikolojik belirtilerin nedenini bulmaya çalışacaktır. Yakın zaman veya geçmişteki olaylar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve travmaları ortaya çıkarmak için görüşmeler yapar. Ayrıca fobinin süresi de önemli bir detaydır. Altı aydan uzun süren yükseklik korkusu ve kaygısı, tutarlı semptomlarla teşhis edilir.

    Akrofobi tedavisi nasıldır?

    Kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu rahatsızlık, kişilerin sosyal hayatını olumsuz etkiler ve yaşam kalitelerini düşürür. Mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Uzman, vakayı inceler ve nedenini bulmaya çalışır. Oluşma sebebinin belirlenmesi gerekli tedavinin yapılabilmesi için çok önemlidir. Kişinin neden korku yaşadığının ortaya çıkarılması ve bu korkunun derecesi belirlenir. Bazen bu rahatsızlık, kendi kendine ortaya çıkabiliyorken bazen de yaşanan bir olay bu rahatsızlığa neden olabilir.

    Yükseklik korkusu tedavisi, aksatılmadan devam edilmelidir. Yoksa her şey en başa dönebilir. Bu rahatsızlıkta genellikle ilaç tedavisi tercih edilmez ve terapi yoluyla tedavi uygulanır.

    İnsanlar korkularıyla yüzleştiğinde, travmadan kaçınmak için terapi önerilir. Bu durumda kişi teşvik edilmelidir. Ancak bazı ileri semptomlarda durumlarda ilaca ihtiyaç duyulur. Akrofobi terapisi, kişinin korkularıyla sanal ortamda yüzleşmesi şeklinde devam eder. Daha sonra kişi, gerçek ortama sokularak akrofobiyle yüzleşir. Terapiler, bu sorunu olan insanlar için çok faydalıdır.

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Akrofobi
    Bazı meslekler yüksek bir yerde çalışmayı gerektirebilir. Bazı meslekler yüksek bir yerde çalışmayı gerektirebilir.
    Uzmanlık

    Psikiyatri

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et