R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Ajitasyon

    Ajitasyon, bazı ruh bozuklukları ya da çevresel tutumlar sonucunda kişilerde ortaya çıkan davranışsal ya da ruhsal aşırı tutarsız duygu durumlarının tamamıdır.

    Ajitasyon, toplumun bütün kesimlerinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ajitasyon tek başına bir hastalık olarak tanımlanmaz; genellikle başka bir psikolojik sorun ile birlikte ortaya çıkar. Sözlü ya da fiziksel olarak yıkıcı etkiye sahip olan tutumlar, genellikle ajitasyon sonucu ortaya çıkarlar.

    Ajitasyon nasıl ortaya çıkar?

    Farklı şekillerde kendini gösterebilen ajitasyon, genel anlamda davranışsal ya da psikolojik olarak aşırı heyecanlanma ve tutarsızlık olarak görülür. Ajite kelimesinin sözlük anlamı huzursuzluktur. Ajitasyon ise, kişilerde görülen huzursuzluk olarak tanımlanabilir. 

    Relaksasyon, kişinin gevşeme hali olarak tanımlanır. Tersi durum ise gerilme olarak tanımlanmıştır. Kişi gerildiği takdirde sonrasında gevşeme yaşar. Gevşeme esnasında kişiler bedenlerini rahatlatıcı hareketlerde bulunurlar; esnemeye yatkınlık gösterirler, kaslarını gevşetmeye çalışırlar ya da düşüncelerini dağıtabilecek zihinsel aktivitelerde bulunurlar. Gevşeme sürecinde yaşanan zorluklar ve sıkıntılar ajitasyon durumunun olabileceğine işaret eder. Bunun yanında konsantrasyon bozuklukları da yine ajitasyon durumunun belirtileri arasında gösterilebilir.

    Kişilerde huzursuzluk başlamadan önce tekrarlanan amaçsız ve aşırı davranışlar da yine ajitasyon belirtisi olarak kabul edilmiştir. Ani ve aşırı huzursuzluk ve ruhsal heyecanlılık durumları ajitasyon olarak düşünülebilir.

    Ajitasyon neden olur?

    Ajitasyon birçok insan tarafından yaşanabilir. Görülme sebepleri ya da insanların ajitasyonu yaşama şiddetleri birbirine göre farklılık gösterebilir. Davranışlardaki küçük değişimler genel olarak gerginlik ile alakalıdır. Ajitasyon hastalarında devamlı olarak bir hareketlilik durumu söz konusudur; ayakların sürekli olarak oynatılması, giyilen kıyafetlerin sürekli olarak düzeltilmesi,  oturulan yerde hareketsiz durulamaması gibi davranışlar ajitasyon hastalarının göstermiş olduğu davranışlar arasında sayılabilir.

    Şiddetli yaşanan ajitasyon türleri ise  genellikle depresif hastalarda görülmektedir. Orta yaşlı kişilerde görülen depresyon, ajitasyona sebep olabilmektedir. Bu durum ilerlediği takdirde hasta günlük işlerini gerçekleştiremeyecek duruma gelebilir. Bulunduğu yerde sürekli olarak hareket etmek istemek, bulunduğu ortama sığamamak, ellerin ve ayakların sürekli olarak oluşturulması gibi belirtiler yaşayan hastalar, vakit kaybetmeden bir uzman kontrolü altına girmelidirler.

    Ajitasyon tedavisi nasıl yapılır?

    Ajitasyon, kendi başında ortaya çıkan bir hastalık değildir. Genellikle başka bir psikiyatrik hastalık ile birlikte görülür. Ajitasyon tedavisinin yapılabilmesi için altta yatan bu psikiyatrik hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple ajitasyon tedavisine başlanmadan önce, hastaların mevcut hastalığına yönelmeli ve öncelikle bu hastalık ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır.

    Gerekli görüldüğü durumlarda ajitasyon için bazı ilaçlar kullanılabilir; fakat bu ilaçlar kullanılmadan önce farklı bir hastalık mevcut ise o hastalık da düşünülmelidir. Farklı bir hastalık mevcut iste, o hastalığa da uygun olacak şekilde bir ilaç tedavisi uygulanabilir.

    Bir ilaç tedavisi uygulandığı takdirde, tavsiye edilen dozların dışına çıkılmaması çok önemlidir. Ajitasyon tedavisi oldukça hassas olduğu için, dozlara uygun bir şekilde tedavinin ilerlemesi kritik önem arz eder. Hastanın gereksiz olarak ilaç kullanması ise, depresyonu tetikleyecek etki gösterebilir. Bu sebeple uzmanların önerdiği ilaçlar dışında herhangi bir ilacın kullanılmaması gerekmektedir. Bir ilaç tedavisine başlandığı takdirde ise, dozlara ve kullanım şekillerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

    Ajitasyon tedavisinde kullanılan bitkisel kürler

    Durumu çok ağır olmayan ajitasyon hastalarında, bazı bitkiler tedaviler uygulanabilir. Bu tedaviler sayesinde hastalar rahatlatılabilirler. Bitkisel kürler hazırlanırken, hastada uyku yapacak ya da hastanın algılarını yavaşlatacak karışımlardan uzak durulması gerekmektedir. Tedavinin bitkisel olması, dozlara dikkat edilmeyeceği anlamına gelmemelidir. Bitkisel kürler de uygun dozlarda ve doğru bir şekilde kullanılmalıdır.

    Ajitasyon tedavisinde kullanılan bitkiler kediotu kökü, oğul otu yaprağı ve şerbetçiotu çiçeğidir. Bu bitkilerin karıştırılarak demlenmesi sonucunda oluşturulacak çayın içilmesi hastaları rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu bitkiler kullanırken sadece ve sadece demleme yöntemi uygulanmalıdır. Başka şekilde bir bitki kürü hazırlanışı ya da kullanımı olumsuz sonuçlar doğurabilir. 

    Yazıyı Paylaş
    İçeriği Faydalı Buldunuz mu?
    Ajitasyon
    Uzmanlık

    Psikiyatri

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et