3D (3 Boyutlu Nesneler)
3D, Türkçe karşılık olarak 3 boyutlu anlamına gelir. Doğadaki nesnelerin farklı boyutları vardır. Nesneler, gerçek bir çizim gibi tasarlandığında genellikle 3 boyutlu nesneler olarak tasarlanır. 3 boyutlu tasarımlarda derinlik, genişlik ve yükseklik vardır. Canlı ya da cansız bir nesne kolay bir şekilde derinliği, genişliği ve yüksekliği ile tasarlanır. Nesneler, 3D olarak çizilmek istendiğinde buna göre ayarlanarak tasarlanıp boyutlandırılır. Böylece nesnelerin 2 boyutlu çizimlerden farklı olarak gerçeğe daha yakın olmasını sağlar.
3D, özellikle videolarda veya fotoğraf gibi medyalarda tasarım yapılırken karşımıza çıkar. Söz konusu görüntüler veya tasarımlar, 2 boyuttan daha farklı metotlar ile ortaya çıkar. Bundan dolayı gerçeğe daha yakın bir görüntü elde edilmesini sağlar. 3D İngilizce bir kısaltmadır ve açılım olarak Three Dimensional demektir.
3D teknolojisi ne demektir?
3D teknolojisi, modelleme yaparken canlı veya cansız bir nesneyi dijital çizim formuna sokar. Bu da sıradan iki boyutlu çizimlerden farklı olarak kişilerin gerçeklik algısını etkiler. Yani, 3 boyutlu çizimler gerçeğe çok daha yakındır. Bundan dolayı insan zihninde çizim ile gerçek algısının arasında bir yerde bulunur. 3D teknolojisi ile nesnelerin aynı anda uzunluk, genişlik ve derinliği ile ilgili görüntüleme yapılmaktadır. Yalnızca uzunluk ve genişliğin yer aldığı 2 boyutlu görüntülemeden daha gelişmiştir.
3 boyutlu teknoloji olarak da bilinen 3D teknolojisi farklı alanlarda kullanılır. Günlük hayat içerisinde pek çok alanda yer alan standart X, Y koordinatları vardır. Buna 3D tasarımlarda bir de Z koordinatı eklenerek tasarım yapılır. 3D, günümüzde oyunlar ve bilgisayar tabanlı uygulamalarla karakter ile konsept tasarımında kullanılır. Bunun yanı sıra 3D tasarımlar, bir sanat dalı olarak da ortaya çıkar. 3D sanatı için bilgisayar temelli pek çok yazılım ve platform kullanılır. Bu formlar tek başına bir anlam ifade etme. Bundan dolayı belirli bir eksende tasarımlaştırılır.
3D nesneler nasıl olur?
3D nesnelerin, 3 farklı boyutu bulunur. Bu nesneler, dijital ortamda bilgisayar temelli programlar ile tasarlanır. 3D programları ile eserleri tasarlayan kişilere 3D tasarımcısı adı verilir. 3D tasarımcıları, bu tasarım teknolojisinden yararlanarak birçok farklı dijital sanat eserini ortaya koymaktadır. Oyunlarda karakter ve mekan tasarımı gibi durumlarda 3 boyutlu tasarımlardan yararlanılır. Bunun yanında iç ve dış mekan tasarımların da 3D'den faydalanılır. Bu sanat eserleri, aynı zamanda NFT olarak da satışa sunulmaktadır.
3D film nedir?
3D film, 3 boyutlu tasarım tekniği ile beyaz perdeye aktarılan filmlerdir. 2 boyutlu filmler gibi çıplak gözle izlenemez. Zira 3 boyutlu filmlerde izlemek için ayrı bir 3 boyutlu gözlük kullanılması gerekir. 3D filmler, sinemaların belirli alanlarında yer alır. Bu filmleri izlerken kullanılan gözlük, siyah bir güneş gözlüğünü andırır. Ancak bu gözlük, yalnızca bu tür filmleri izlemeye yönelik olarak tasarlanmıştır.
Bu noktada 3D teknolojisi ile kameraya alınan filmler de bu gözlükle izlenir. Ayrıca 3D filmi izlemeye uygun bir projeksiyon ile bu filmleri izlemek mümkündür.
3D tasarım nasıl yapılır?
3D tasarım yapmak için bilgisayar temelli programların tasarım kısmına hakim olmak gerekir. Çünkü 3 boyutlu tasarımlar, standart çizim programlarından farklıdır. Bunun için derinlik ekseninde çizime odaklı tasarım gerekir. Çizerler, bu konuda herhangi bir görüntü veya bir karakter için derinliği de ele almalıdır.
Özellikle internet dünyasında kullanılan bir terim olmayan 3D endüstriyel alan için de kullanılır. Mühendislik gibi mekanik alanlarla ilgilenen meslekler, üç boyutlu çizimler yapar. Bunun için ortaya çıkaracakları ürünün ilk olarak dijital tasarımını planlar. 3D tasarımlar, bu noktada mesleki bir alanda da kullanılır.
3D görüntünün 2D ile farkı nedir?
3D görüntü, 2D görüntüden farklı olarak gerçeğe daha yakın bir boyuttadır. Yani 3D görüntülerde bir de derinlik işin içine girer. 2D görüntüler, normal fotoğraf kareleri olarak veya çizilen resimler olarak örneklendirilir. Ancak 3D bir tasarım için çeşitli programlar bilgisayar tabanlı özel yazılımlar gerekir.
3D teknolojisinden yararlanılan alanlar şu şekildedir: |
Animasyon |
Mimari görselleştirme |
Karakter tasarımı |
Çevre tasarımı |
Görsel efektler |
3D grafik tasarımları |
Motion Grafik Design |
Baskıya dayalı ambalaj tasarımı |
Broşür tasarımı |