Google, Dolandırıcılıkla Mücadele İçin Yeni Bir Özellik Geliştirdi!
Google Voice, Dolandırıcılar ile mücadele etmek için yeni bir özellik geliştirdi. Bundan sonra şüpheli aramalar kırmızı renk ile etiketlenecek.
Google tarafından paylaşılan bir gönderide, yeni bir güvenlik özelliği duyuruldu. Yeni özelliğe göre, bundan sonra şüpheli numaralardan gelen aramalar işaretlenecek.
Google Voice tarafından şüpheli aramalar, otomatik olarak etiketlenecek. Bu özellik sayesinde dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçilmesi bekleniyor.
Şüpheli aramalar kırmızı ile etiketlenecek
Google Voice, şüpheli olduğunu düşündüğü aramaları bundan sonra etiketleyecek. Kullanıcılara şüpheli bir arama aldığı zaman, ekranda kırmızı bir işaret yer alacak. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, dolandırıcılığa karşı alarm halinde olacaklar. Aramaların şüpheli olup olmadığı ise yapay zeka tarafından anlaşılacak. Şüpheli aramalar, ekranda ve arama geçmişinde kullanıcılara gösterilecek.
Google Voice, bu özellik ile telefon dolandırıcılarının önünü kesmeyi hedefledi. Kullanıcılar, kırmızı etiketli numaraları kolay bir şekilde engelleyebilecekler. Engellenmiş numaralar ise tekrar arama yapmak istediklerinde direkt olarak sesli mesaja aktarılacaklar. Bu numaralar, arama geçmişinden silinecek ve spam kutusuna gönderilecekler.
Yeni özellik sayesinde, yapay zeka tarafından şüpheli aramalar belirlenecek. Fakat yapay zeka, bir hata yapmışsa bunu kullanıcılar düzeltebilecek. Yani şüpheli olmamasına rağmen şüpheli zannedilen aramalar, kullanıcılar tarafından belirtilebilecek. Böylece kırmızı işaretlenen ama aslında şüpheli olmayan aramalar, diğerlerinden ayrılabilecek.
Kullanıcılar, bu aramaları almak istediğini belirterek numaraları şüpheli kategorisinden çıkarabilecekler. Yeni özellik kısa süre içerisinde bütün kullanıcılara sunulacak. İki hafta sürecek olan deneme aşamasından sonra, tüm dünyada kullanılacak.
Google Voice yeni özellik nasıl aktif edilir?
Şüpheli aramaların otomatik olarak işaretleneceği yeni özellik kullanılmaya başlandı. 2 haftalık deneme süresinden sonra özellik, tüm dünyada kullanılacak. Yeni özelliğin aktif edilebilmesi ise oldukça kolay. Yeni özelliği aktif etmek isteyen kullanıcılar aşağıdaki adımları takip ederler:
- Ayarlar > Güvenlik > İstenmeyen postayı filtrele
Google dolandırıcılıkları nasıl önlenir? Dolandırıcılıklar nasıl bildirilir?
Google, kullanıcılarına en güvenilir kullanıcı deneyimini sunmayı hedefler. Bu konuda kapsamlı önlemler alarak dolandırıcılıkların önüne geçmeye çalışır. Dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunan insanların saptanması için çalışmalar yürütür. Dolandırıcılıkla insanları kandırmaya çalışan insanlar ile mücadele mümkündür. En sık karşılaşılan dolandırıcılık vakalarına karşı genel olarak önlemler alınabilmektedir. Bu önlemler arasında en genel olanlar aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Dolandırılma ihtimali olduğunu hisseden kullanıcılar aşağıdaki tabloda yazıldığı şekilde hareket etmelidirler.
Acele edilmemesi gerekir | Dolandırıcılar, insanlar üzerinde aciliyet hissiyatı bırakmaya çalışırlar. Yaptıkları illegal aktivitelerin fark edilmesini istemezler. Bu yüzden işlerini bir an önce tamamlamak isterler. Kullanıcıların bir başkasına akıl danışmasını tercih etmezler. Dolandırmak istedikleri insanları, genelde çok kısa süre içerisinde dolandırırlar. Bu süre zarfında iletişimi kesmeyi tercih etmezler. İnsanların kendilerine ya da tanıdıklarına soru sormalarının önüne geçmeye çalışırlar. Acele bir şekilde bir aksiyon alınması istendiğinde, sakin olunması gerekir. Akıllardaki sorular cevap bulmadan herhangi bir işlemin gerçekleştirilmemesi gerekmektedir. Aciliyet hissine kapınıldığı zaman, etraflıca düşünülmesi ve beklenmesi doğru olacaktır. |
Araştırma yapılması ve bilirkişilere danışılması durumu kurtarır | Dolandırıcıların en sık kullandıkları yöntemler arasında güvenilir kurumlardan arama taklidi yapma gelir. Banka ya da bilinen şirketlerden aradıkları noktasında yalan söylerler. Bu şekilde insanların güvenlerini kazanmaya çalışırlar. Böyle durumlarda ilgili banka ya da şirket ile iletişime geçilmesi gerekir. Bahsedilen tarzda bir işlemin gerekip gerekmediğine dair araştırma yapılması gerekmektedir. Dolandırıcılardan alınan verilerin doğruluğunun ispat edilmesi için araştırma yapılır. İlgili konuda uzman olan bir tanıdık var ise, akıl danışılması uygun olacaktır. Mantıksız gelen herhangi bir söylem olduğu halde, harekete geçmemek gerekir. |
Para göndermeden önce emin olunması gerekir | Bankalar ya da saygın kurumlar, kişilerden acil ödeme yapmasını istemezler. Ödemeler daha planlı ve sakin bir şekilde müşterilerden istenir. Dolandırıcılar ise ödemelerin acil olarak yapılmasını isterler. Yapılmadığı takdirde olacaklar ile ilgili korkutucu senaryolar anlatırlar. Bu tarz durumlarda ödeme yapmadan önce düşünmek gerekir. İçe sinmeyen bir durum var ise ödemelerin bekletilmesi daha sağlıklı olacaktır. Araştırma yapıldıktan ve emin olunduktan sonra ödemelerin yapılması daha mantıklıdır. |
İlgili İçerikler:
Huawei Watch D2 Tanıtıldı: Tıbbi Cihaz Lisanslı Yeni Akıllı Saat!
Huawei Watch D2, gelişmiş kan basıncı takibi ve sağlık izleme özellikleriyle 399 dolarlık fiyat etiketiyle Avrupa’da satışa sunuldu.
Yeni Skoda Elroq’un Çizim Görselleri Paylaşıldı: Etkileyici Tasarım!
Skoda, tamamen elektrikli yeni C-SUV modeli Elroq'un çizimlerini paylaştı. Modern tasarımı ve 560 km menziliyle dikkat çeken Elroq, Ekim'de tanıtılacak.
Netflix’e Gelecek Yeni Oyunlar Duyuruldu!
Netflix, Geeked Week etkinliğinde gelecek yeni oyunları duyurdu. Squid Game: Unleashed, Monument Valley 3 ve Rebel Moon gibi heyecan verici yapımlar geliyor.
Huawei Watch GT 5 Pro Tanıtım Öncesi Görüntülendi: İşte Özellikler ve Detaylar!
Huawei Watch GT 5 Pro, safir cam, titanyum gövde, 100'den fazla spor modu ve uzun pil ömrü ile tanıtılıyor. Lansman 24 Eylül'de gerçekleşecek.