R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    NASA Ay Uydusunda Sorun Yaşandığını Açıkladı!

    NASA, 28 Haziran’da gönderdiği Ay uydusu “CAPSTONE” ile ilgili yeni bir sorun yaşandığını açıkladı. Son defa 8 Eylül’de başarılı manevra yapan uydu kendisini korumaya aldı. İşte CAPSTONE Ay uydusunda yaşanan hatadaki son gelişmeler!

    Yağız Özgün Kocabaş
    Yağız Özgün Kocabaş R10 Editörü
    12.09.2022 21:59 3257 3 dk okuma süresi
    NASA Ay Uydusunda Sorun Yaşandığını Açıkladı!
    Son Düzenleme:

    Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi(NASA), uzay araştırmalarını, uzaydaki bir üsten gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda birden fazla aşamalı olarak uygulanacak “Artemis” projesini açıklamıştı. NASA, uzay araştırmaları çerçevesinde Ay yörüngesinde “Gateway” adında bir uzay istasyonu kurmayı hedefliyor. Bu proje kapsamında da ilk somut adımı 2022 Haziran ayında atmıştı. NASA, proje doğrultusunda 28.06.2022 tarihinde uzaya bir “Ay Uydusu” göndermişti.

    NASA’NIN Ay uydusu CAPSTONE’nin açılımı “Cislunar Otonom Konumlandırma Sistemi Teknoloji Operasyonları ve Navigasyon Deneyi” şeklindedir.

    Haziran ayında gönderilen “CAPSTONE” isimli ay uydusuyla ilgili ciddi sorunlar yaşanıyor. NASA tarafından yapılan açıklamada uzaya gönderildiğinden beri CAPSTONE Ay uydusunda 2.defa sorun yaşanıyor.

    CAPSTONE Uydusu Güvenli Moda Geçti

    CAPSTONE

    Araştırmalarıyla ilgili en yeni gelişmeleri düzenli olarak duyuran NASA’dan CAPSTONE ile ilgili bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada kurumun Ay yörüngesinde yeni uzay istasyonu kurulumuna dair çalışmaların süratle devam ettiği belirtildi. 

    NASA, açıklamasında bu çalışmayla ilgili bir problemi de duyurdu. Açıklamada yer verilen bilgilere göre Ay uydusu son manevrasını sorun yaşamadan 8.09.2022 tarihinde gerçekleştirdi. Bu manevranın ardından NASA uzmanlarının üzerinde çalıştığı bir hata meydana geldiği belirtildi. Zira uydunun nedeni tespit edilemeyen bir probleme bağlı olarak “güvenli mod” özelliğini aktif etti.

    8 Eylül’de manevrasının son bölümünde Ay uydusundan hata bildirilerinin geldiği belirtildi. Daha sonra uydunun ani bir şekilde “güvenli mod” özelliğini kendiliğinden soktuğu açıklandı. Ancak bu güvenli mod özelliğinin devrede olmasının uyduyla iletişimin kesilmesine neden olmadığı belirtildi

    Zira NASA operasyon ekibi, CAPSTONE ile halen temas kurabiliyor. Böylelikle söz konusu soruna ilişkin onarım olasılıkları üzerinde çalışılabildiğine de dikkat çekildi. Bununla birlikte açıklamada NASA ekibinin henüz uydudaki problemi çözüme kavuşturamadıkları da belirtildi.

    CAPSTONE’nin, hedeflenen yörüngeye giriş için birden fazla manevra daha yapması gerekiyor. Üstelik bu manevraların 13.11.2022 tarihine kadar tamamlanması gerekli. Zira NASA’nın CAPSTONE için açıkladığı takvime göre planlanan yörüngeye giriş bu tarihte olmalı.

    NASA daha önce Ay yörüngesini kullanmamıştı. CAPSTONE ise, Ay yörüngesi hakkında bilgi toplama ve test görevlerini icra diyor.

    CAPSTONE’daki 2.Arıza

    CAPSTONE

    Haziran ayında fırlatılan CAPSTONE için açıklanan arıza, uyduda yaşanan ikinci arıza oldu. NASA, daha fırlatmanın kısa bir süre sonrasında CAPSTONE ile bağlantı sorunu yaşamıştı. Yaşanan bağlantı sorunu uydu üzerinden sağlanan bağlantı altyapısıyla çözülmüştü. Söz konusu çözümünde ancak birkaç günlük periyotta gerçekleştirilebildiği açıklanmıştı.

    NASA, fırlatmadan sonra yaşanan arızayı radyo sisteminde yazılım hatası olarak duyurmuştu.

    Yapılan açıklamalara göre Ay uydusundaki şu anki hata, yaşanan ilk hatadan çok daha farklı. Çünkü uyduda bulunan “güvenli mod” özelliğinin sistemin hasar risklerine karşı kendisini korumaya almasını sağlıyor. Bu nedenle NASA, CAPSTONE’nin kendisini neden güvenli moda aldığını çözmek için çalışıyor.

    CAPSTONE Ay Uydusu Özellikleri

    NASA’nın CAPSTONE Ay uydusu, “Lunar Gateway Uzay İstasyonu” için araştırma görevi gerçekleştirmektedir. Görev kapsamında planlanan/hesaplanmış yörünge kararlığını denemeyi hedeflemektedir.

    CAPSTONE, 6 ayı aşkın bir süre aktif görevde kalacak.

    Uzay AracıCAPSTONE
    Uzay Aracı Tipi12U CubeSat
    AraçCubeSat(Küp Uydu)
    ÜreticiAdvanced Space(Gelişmiş Uzay) “Yönetim” / Tyvak Nano-Uydu Sistemleri “Araç” / Stellar Exploration, Inc “Tahrik”
    Fırlatma kütlesi 25 kg 
    COSPAR ID(Uluslararası Uzay Nesnesi Kimliği)2022-070A
    SATCAT No(Uydu Katalog Numarası)52914 “USSPACECOM”

    NASA’nın son dönemdeki uzay araştırmalarına ilişkin sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi yorum kısmına veya R10.NET Forum’a iletebilirsiniz.

    2008'den bugüne profesyonel içerik yazarlığı!

    Yorum Yap
    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Intel, Sorunlu İşlemciler İçin Güncellemeyi Sonlandırdı: 13. ve 14. Nesil İşlemcilerde Kararsızlık Çözüldü mü?

    Intel, 13. ve 14. nesil işlemcilerdeki kararsızlık sorunlarını 0x12B mikro kod güncellemesiyle çözdü ve artık yeni bir güncelleme yayınlanmayacağını doğruladı.

    Apple Watch İçin watchOS 11.0.1 Güncellemesi Yayınlandı: Pil Sorununa Odaklanıyor!

    Apple, Apple Watch'ların pil ömrü ve dokunmatik ekran sorunlarına odaklanan watchOS 11.0.1 güncellemesini yayınladı. Güncelleme ile cihaz performansı artıyor.

    iOS 18 Sonrası iPhone’larda Pil Sorunu Ortaya Çıktı: Kullanıcılar Endişeli!

    iOS 18'in ardından bazı iPhone kullanıcıları pil ömründe ani düşüş yaşadıklarını bildiriyor. Apple, sorunun geçici olduğunu belirterek çözüm önerileri sundu.

    Apple'ın Beklenen iPhone SE 4 Modeli 2025'in İlk Aylarında Geliyor: İşte Detaylar!

    Apple, 2025'in başında iPhone SE 4, yeni iPad Air modelleri ve geliştirilmiş Magic Keyboard'u tanıtmaya hazırlanıyor.

    NASA Ay Uydusunda Sorun Yaşandığını Açıkladı!

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et