James Webb Uzay Teleskobu Güneşi İnceleyecek!
NASA, ESA(Avrupa Uzay Ajansı) ve Kanada Uzay Ajansı ile birlikte 15 farklı ülkenin ortak projesi James Webb Uzay Teleskobu’ndan ilk görseller kısa bir süre önce gelmişti. Teleskop, uzak evrenleri incelemenin dışında daha önce hiç bakılamayanı da inceleyecek.
NASA liderliğinde başlatılan James Webb Uzay Teleskobu projesi 12 Milyar Dolar’a mal olmuştu. Son derece hassas bir süreçle uzaya gönderilen teleskop, sonunda görevine aktif olarak başladı. Hatta geçtiğimiz günlerde uzaya dair daha önce hiç yayınlanmamış yüksek çözünürlük kalitesinde ve renkli fotoğrafları dünyaya göndermişti.
Güneş Sistemindeki Gizemleri Çözecek
İnsanoğlunun evreni keşfetmeye yönelik var olan merak ve arzusunun bir sonucu olan James Webb Uzay Teleskobu, uzay araştırmalarında yeni bir dönem başlatmış oldu. Daha önce uzaya dair hiç görülmemiş çözünürlük kalitesinde ve yanı sıra renkli olarak görselleri yakalayan teleskop, uzak evrenleri incelemeyi hedefliyor. Teleskobun görev skalasında sadece uzak evrenler değil, aynı zamanda da büyük bir muamma olan güneşte bulunuyor.
James Webb Uzay Teleskobu 24 Ocak 2022 tarihinde 1.5 Milyon km uzakta bulunan “Langrange-2(L2) noktasına ulaşarak, aktif göreve başlamıştı.
13.5 Milyar Işık Yılı Ötesini Gösterecek
James Webb Uzay Teleskobu, insanlığın uzay araştırmalarındaki emektarı “Hubble Teleskobu” yerine geliştirilen ve ondan tam 100 kat daha güçlü olan bir teleskoptur. 10 yıl boyunca insanlara uzaya dair bilgiler ve görseller sunması hedeflenen yeni teleskop ile dünyadan tam 13.5 Milyar ışık yılı öncesine de ulaşma fırsatı sunacak. Böylelikle insanoğlunun orada olduğunu keşfettiği ancak bilgi edinemediği başta “Kızılötesi Erken Evren” olmak üzere “TRAPPIST-1 Sistemi” ve “Süper Dünyalar” gibi çok önemli buluşların detaylarını insanlığa sunacak.
James Webb Uzay Teleskobunun Görevleri
Devasa bir bütçeyle hayata geçirilen proje sonucunda uzaya gönderilen James Webb Uzay Teleskobu, 6.5 metre çapa ve 25.4 metrekare yüzey alanına sahiptir. 18 altıgen aynaya sahip olan teleskop, daha uzağı/daha erken dönemi görebilme fırsatını sunacak. Yüksek hassasiyete sahip “güneş kalkanı” ve “optik ayna” bulunan uzay teleskobu ile “kızılötesinde erken evren” gözlemlenecek.
Ayrıca NASA tarafından uzay teleskobu sayesinde uzak galaksiler ve eski galaksilerde incelenebilecek. Jüpiter’den daha büyük olan dış gezegenler, “Süper Dünyalar”, “TRAPPIST-1 Sistemi” ve organik moleküller incelenebilecek. Uzakta olanın yanı sıra asteroit ve “NEO(Dünya’ya Yakın Nesneler)” gibi daha yakında olanları da inceleyecek.
James Webb Uzay Teleskobu’nun uzay görevinde sizce ne gibi gelişmeler insanlığı bekliyor? Projeye ve uzay araştırmalarının geneline ilişkin görüşleriniz neler? Görüşlerinizi yorum kısmından veya R10.NET Forum’dan iletebilirsiniz.
İlgili İçerikler:
NASA Duyurdu: Mars’taki Tüm Uzay Araçlarıyla İletişim Kesildi!
NASA, Mars'taki tüm araştırma robotları ve sondalarla olan bağlantının geçici olarak kesildiğini duyurdu. Bu sorunun yaklaşık iki hafta süreceği bildirildi.
Toyota Hedef Büyüttü: Uzay Aracı Space Mobility Geliyor!
Toyota'nın uzay aracı Space Mobility, gezegenler arası seyahat için yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.
Dünyanın ilk 3D Yazıcıyla Üretilen Roketi Uzaya Fırlatılacak!
3D yazıcı teknolojisi bu kez uzay araştırmalarında kullanıldı. Dünyanın ilk 3D yazıcıda üretilen roketinin uzaya fırlatılacağı açıklandı.
Galaksilerin Çarpışması Hubble Uzay Teleskobundan Kaçmadı! Çarpışmanın Fotoğrafları Dünya’ya Gönderildi!
Hubble Uzay Teleskobu, iki galaksinin çarpışma anı fotoğraflarını çekti. Teleskop, çektiği çarpışma fotoğraflarını Dünya’ya gönderdi.