Dünyanın ilk 3D Yazıcıyla Üretilen Roketi Uzaya Fırlatılacak!
Dünyada bir ilk için geri sayım başladı! 3D yazıcıyla üretilen roket yörüngeye fırlatılacak. Bu uygulama, ilk kez gerçekleşecek.
Dünyanın yörüngesinde bulunan birçok uydu var. Bu uydular, iletişimi kolaylaştırmak için yer alıyor. Örneğin Türksat 5A uydusu bunlardan birisi. Gelecekte Türksat 6A’nın da fırlatılması planlanıyor. Bu gibi pek çok uydular farklı yöntemlerle geliştirildi. Relativity Space isimli bir şirket ise dünyada bir ilki gerçekleştirecek. Buna göre ilk defa 3D yazıcı ile üretilen bir roket, yörüngeye fırlatılacak.
3D yazıcıyla üretilen roket uzaya çıkacak
Relativity Space, uzay çalışmaları gerçekleştiren bir şirket. Firma, bu zamana kadarki en ilginç projelerinden birisini yapıyor. Şirket, yakın zamanda 3D yazıcıyla bir roket üretti. Bu roketin %85’inin 3D yazıcı ile geliştirildiği söyleniyor. Geliştirilen roket için lisans alındığı da duyuruldu. Yani roketin fırlatılması için önünde bir engel kalmadı.
Fırlatılma tarihi için hedef 8 Mart
3D yazıcıyla üretilen roket için hedef fırlatma tarihi 8 Mart 2023 olarak açıklandı. Hava koşulları uygun olduğu takdirde roketin bu tarihte fırlatılması bekleniyor. Terrain 1 olarak adlandırılan bu roket için aslında amaç daha yüksek bir seviyeye çıkmaktı. Herhangi bir sorun olmaması adına roketin yörüngeye fırlatılması kararı alındı.
Kaliforniya merkezli uzay firması, 8 Mart tarihi itibariyle dünyada bir ilki gerçekleştirmiş olacak. Bu anın canlı kaydedilmesi de bekleniyor. Fırlatma Cape Carnival Uzay Kuvvetleri İstasyonu’nda yapılacak. Bu istasyon, Florida eyaletinde bulunuyor. Bir problem olmadığı takdirde fırlatmaya başlanacak. 3D yazıcıyla yapılan ilk roket olduğu için şimdiden ekibin heyecanlı olduğu görünmekte.
Dünyada bir ilki gerçekleştiren roketin özellikleri
Roketin ismi Terrain 1 olarak geçiyor. 2 katmanlı bir roket olan Terrain 1, 33,5 metre yüksekliğe sahip. Ayrıca roketin genişliği 2,8 metre olarak açıklanıyor. Ürünün ağırlığı ise 9.280 kilogram olmakta. Roketin ilk uçuşta herhangi bir yük taşımayacağı da açıklanan bir diğer bilgi.
Roket ile ilgili bir diğer özellik motorlar hakkında karşımıza çıkıyor. Roketin ilk katında Aeon motoruna yer veriliyor. İkinci katında ise Aeon Vac motorunun kullanıldığı açıklanıyor. Roketin itilmesini sağlayacak olan yakıt ise sıvılaştırılmış doğal gaz olmakta. Buna ek olarak sıvı oksijen de kullanılıyor.
Roketin %85’inin 3D baskı makinesi ile üretildiğin açıklayalım. Firmanın bir diğer modeldeki hedefi ise roketin %95’inin yazıcı ile üretilmesi. Terrain R modelinde ise roketin tamamının 3D yazıcı ile oluşturulması amaçlanıyor.
3D yazıcıyla üretilen roket için başarı oranı hakkında net bir bilgi yok. Maruz kalacağı G kuvvetine göre başarı oranında değişiklik olabilir. Ekip, roketin başarılı bir çıkış yapacağını düşünüyor. Eğer bu işlem başarılı olursa, uzay sektöründe çığır açan bir gelişme olacak.
İlgili İçerikler:
LG, Dünyanın İlk Gerçek ‘Çekilebilir Ekran Paneli’ni Tanıttı!
LG, görüntü kalitesinden ödün vermeden 12 inçten 18 inçe esneyebilen dünyanın ilk çekilebilir ekran panelini tanıttı. Ekran, dayanıklılık ve esnekliğiyle dikkat çekiyor.
Dünyanın En Tehlikeli Sosyal Medya Platformu Belli Oldu!
İngiltere’de yapılan bir araştırma, Snapchat’i çocuklara yönelik cinsel suçlar açısından dünyanın en tehlikeli sosyal medya platformu olarak gösteriyor!
Apple M4 Pro ve M4 Max İşlemcileri Tanıtıldı: İşte Dünyanın En Hızlı CPU Çekirdeği!
Apple, M4 Pro ve M4 Max işlemcilerini tanıttı. Yeni nesil işlemciler, yüksek performanslı CPU çekirdekleri ve üstün enerji verimliliğiyle dikkat çekiyor.
Oyun Canavarı AMD Ryzen 7 9800X3D'nin Fiyatı Belirlendi: Beklenen İşlemci Ne Kadara Satılacak?
AMD’nin Zen 5 tabanlı Ryzen 7 9800X3D işlemcisi, 8 çekirdek, 104 MB önbellek ve 5,20 GHz hız sunuyor. Fiyatı 556-602 euro arasında değişiyor.