Dünyanın ilk 3D Yazıcıyla Üretilen Roketi Uzaya Fırlatılacak!
Dünyada bir ilk için geri sayım başladı! 3D yazıcıyla üretilen roket yörüngeye fırlatılacak. Bu uygulama, ilk kez gerçekleşecek.

Dünyanın yörüngesinde bulunan birçok uydu var. Bu uydular, iletişimi kolaylaştırmak için yer alıyor. Örneğin Türksat 5A uydusu bunlardan birisi. Gelecekte Türksat 6A’nın da fırlatılması planlanıyor. Bu gibi pek çok uydular farklı yöntemlerle geliştirildi. Relativity Space isimli bir şirket ise dünyada bir ilki gerçekleştirecek. Buna göre ilk defa 3D yazıcı ile üretilen bir roket, yörüngeye fırlatılacak.
3D yazıcıyla üretilen roket uzaya çıkacak
Relativity Space, uzay çalışmaları gerçekleştiren bir şirket. Firma, bu zamana kadarki en ilginç projelerinden birisini yapıyor. Şirket, yakın zamanda 3D yazıcıyla bir roket üretti. Bu roketin %85’inin 3D yazıcı ile geliştirildiği söyleniyor. Geliştirilen roket için lisans alındığı da duyuruldu. Yani roketin fırlatılması için önünde bir engel kalmadı.
Fırlatılma tarihi için hedef 8 Mart
3D yazıcıyla üretilen roket için hedef fırlatma tarihi 8 Mart 2023 olarak açıklandı. Hava koşulları uygun olduğu takdirde roketin bu tarihte fırlatılması bekleniyor. Terrain 1 olarak adlandırılan bu roket için aslında amaç daha yüksek bir seviyeye çıkmaktı. Herhangi bir sorun olmaması adına roketin yörüngeye fırlatılması kararı alındı.
Kaliforniya merkezli uzay firması, 8 Mart tarihi itibariyle dünyada bir ilki gerçekleştirmiş olacak. Bu anın canlı kaydedilmesi de bekleniyor. Fırlatma Cape Carnival Uzay Kuvvetleri İstasyonu’nda yapılacak. Bu istasyon, Florida eyaletinde bulunuyor. Bir problem olmadığı takdirde fırlatmaya başlanacak. 3D yazıcıyla yapılan ilk roket olduğu için şimdiden ekibin heyecanlı olduğu görünmekte.

Dünyada bir ilki gerçekleştiren roketin özellikleri
Roketin ismi Terrain 1 olarak geçiyor. 2 katmanlı bir roket olan Terrain 1, 33,5 metre yüksekliğe sahip. Ayrıca roketin genişliği 2,8 metre olarak açıklanıyor. Ürünün ağırlığı ise 9.280 kilogram olmakta. Roketin ilk uçuşta herhangi bir yük taşımayacağı da açıklanan bir diğer bilgi.
Roket ile ilgili bir diğer özellik motorlar hakkında karşımıza çıkıyor. Roketin ilk katında Aeon motoruna yer veriliyor. İkinci katında ise Aeon Vac motorunun kullanıldığı açıklanıyor. Roketin itilmesini sağlayacak olan yakıt ise sıvılaştırılmış doğal gaz olmakta. Buna ek olarak sıvı oksijen de kullanılıyor.
Roketin %85’inin 3D baskı makinesi ile üretildiğin açıklayalım. Firmanın bir diğer modeldeki hedefi ise roketin %95’inin yazıcı ile üretilmesi. Terrain R modelinde ise roketin tamamının 3D yazıcı ile oluşturulması amaçlanıyor.
3D yazıcıyla üretilen roket için başarı oranı hakkında net bir bilgi yok. Maruz kalacağı G kuvvetine göre başarı oranında değişiklik olabilir. Ekip, roketin başarılı bir çıkış yapacağını düşünüyor. Eğer bu işlem başarılı olursa, uzay sektöründe çığır açan bir gelişme olacak.
İlgili İçerikler:
Dünyanın İlk Katlanabilir E-Kitap Okuyucusu Tanıtıldı: İşte Karşınızda MooInk V!
Dünyanın ilk katlanabilir renkli e-ink ekranlı e-kitap okuyucusu MooInk V tanıtıldı. Readmo’nun yeni cihazı, taşınabilirliği ve teknolojisiyle öne çıkıyor.
ASUS, Dünyanın İlk Tansiyon ve EKG Ölçebilen Akıllı Bilekliğini Tanıttı: Sağlık Takibinde Yeni Dönem!
ASUS, tansiyon ve EKG ölçebilen dünyanın ilk akıllı bilekliğini tanıttı. VivoWatch 6 AERO, sağlık takibinde yeni bir dönemin kapısını aralıyor.
Doogee, Dünyanın İlk AMOLED Arka Ekranlı ve Dayanıklılık Odaklı Akıllı Telefonunu Tanıttı: S200 Plus Sahneye Çıktı!
Doogee S200 Plus, dünyanın ilk AMOLED arka ekranlı dayanıklı telefonu olarak tanıtıldı. 10100 mAh batarya ve güçlü donanımıyla dikkat çekiyor.
USB-C ile Şarj Olan Dünyanın İlk Elektrikli Bisikleti Tanıtıldı: Ampler Nova Serisi Mobiliteyi Yeniden Tanımlıyor
Ampler, USB-C ile şarj edilebilen dünyanın ilk elektrikli bisikletlerini tanıttı. Nova serisi çevreci yapısı ve teknik özellikleriyle dikkat çekiyor.