Elon Musk'ın Büyük Planı! Neden Mars Yerine Twitter'da Vakit Geçiriyor?
Elon Musk, Tesla ile elektrikli otomobil, SpaceX ile uzay araştırmaları alanındaki başarılarıyla gündeme geliyordu. Ancak ünlü milyarder son dönemde daha ağırlıklı olarak Twitter ile gündemde yer alıyor. Mars’a koloni kurmayı hedefleyen gündeminin ötesinde Twitter’la ilgili konuşulur duruma geldi. Peki başarılı milyarderin bu değişiminin altında yatan neden ne?
Elon Musk, adını ilk olarak “Paypal” ile duyurmuştu. Önemli başarılara imza atan Musk, daha sonra kurduğu şirketlerle servetini de büyütmüştü. Öyle ki dünyanın en zengin insanlarından birisi haline geldi. Musk, 2022 yılında “SpaceX Exploration Technologies” şirketini kurdu. 2003 yılında “Tesla Motor Inc.” kurucu ortaklarından oldu ve daha sonra tamamının sahibi oldu. 2006 yılında “SolarCity” ve 2016 yılında “Neuralink” şirketlerini kurdu. Bu şirketlerle bilişim, internet, otomobil ve hatta uzay araştırmalarına yön verir hale geldi.
Musk, tüm bu dev şirketlerle önemli bir kariyer yarattı. Milyarder iş adamı son olarak 2022 yılında “Twitter” şirketini satın aldı. Oldukça sancılı geçen satın alım süreci sonunda Twitter’ı satın alması, Musk’ta önemli değişiklikler yarattı.
Farklı Yüzlerle Elon Musk
Kariyerine bakıldığında Elon Musk, oldukça sıra dışı bir karaktere sahip olduğunu açıkça gösteriyor. 51 yaşındaki milyarder, Güney Afrika’da dünyaya geldi. Bugünün başarılı girişimcilerinden olan Musk, “otizm” türü olan “asperger sendromu” ile yaşamak zorunda kaldı. Musk, Twitter’ı satın almasından öncede platformu aktif olarak kullanıyordu.
Hayatı boyunca üretken olan Musk, hem iş hem de özel hayatıyla farklı yüzlere sahip. Bunu Twitter’daki paylaşımlarıyla herkese çok daha net gösterebildi. Özellikle Twitter’daki dikkat çeken, kızdıran, tartışmalara neden olan bol mübalağalı paylaşımlarda bulunuyor. İfade ettiği şey ne olursa olsun mutlaka dünya gündemine yerleşiyor. Bunun bilincinde olduğundan “trollemeyi” de sıklıkla tercih ediyor.
Mars’a Koloni Kurmak En Büyük Hayali
Elon Musk, hayatının ilk dönemlerinden beri “Mars” hedefini ifade etmekten kaçınmadı. Her zaman “Kızıl Gezegen” Mars’a ulaştırmak ve koloni kurmayı hedefliyor. Kurduğu şirketler ve yaptığı çalışmalar dikkate alındığında da bu doğrultuda hareket ettiği görülebiliyor. Dolayısıyla 2030 yılına kadar Mars’a insan gönderme hedefi ömür boyunca devam edecek.
Çoğu kişi Musk’ın bu geleceğin dünyasına dönük hedefinin şuanın dünyasının ihtiyaçlarını görmezden gelmekle itham ediyor. Bu görüşün tersi olarak Musk’ın çalışmalarına hayranlık besleyen ve felsefesini destekleyenlerde bulunuyor.
Musk, bir zaman geldiğinde insanoğlunun “Dünya” gezegenini terk etmek mecburiyetinde kalacağını ifade ediyor. O zaman geldiğinde mevcut uzay çalışmalarının noktasının insan ırkının devamı bakımından ehemmiyet teşkil edeceğini belirtiyor.
Musk İçin Twitter’ın Yeri
Kendisine yöneltilen bir soruya verdiği cevapla Twitter, dünya ve Mars bağlamına bakışını net şekilde açıkladı. Twitter’ın dünya üzerinde nereye sığacağı yönündeki bir soruya yanıt verdi. Yanıtında;
Aslında sosyal medyanın(özellikle Twitter’ın) insanlık medeniyetini “aşındırdığını” belirtti. Eğer bir gün Mars’taki medeniyetin kendi kendini sürdürebilir duruma gelmesinden önce uygarlık çökerse, o durumda başka hiçbir şeyin öneminin kalmayacağını, insanın bilincinin gitmiş olacağını belirtti.
Elon Musk, Twitter’ı satın almasındaki temel hedefini de dile getirmişti. Musk, platformu satın almasıyla insanlığın mühim problemlerinin tartışılabileceği modern dünyaya uyumlu bir kent alanı oluşturmayı hedeflediğini dile getirmişti. Twitter’ın önceki yönetiminin bu konuda sınıfta kaldığına da sıklıkla vurgu yapıyor. Özellikle Twitter personellerini “sol görüş” fikirlerine, “sağ görüş” fikirlerine göre daha fazla “görünürlük” sağlamakla suçlamıştı. Bu durum tartışmaların kasıtlı çarpıtılmasına ve insanların kendi bakış açısını yansıtmada sınırlandırıldığına dikkat çekmişti.
İfade özgürlüğü temeline dayanan görüşleri aslında çok geleneksel bir tartışmayı gün yüzüne çıkartıyor. Zira Musk’ın ifade özgürlüğüne müsaade ederken, “nefret dolu” içeriği baskılamaktaki ince çizgiyi koruma zorluğuyla mücadele etmek zorunda kalacağı belirtiliyor. Değişmesi olanaksız gerçekler “Twitter” ile “Neuralink” arasında bir bağlantı olduğu iddialarını getiriyor. Yani Musk’ın “insan beyni” ile “bilgisayar” arasında doğrudan bağlantı sağlamaya dair düşüncesi var.
Elon Musk’a Meydan Okunamaz
Elon Musk’ın yakın çevresi ona karşı meydan okunamayacağını, karşı bahis oynanamayacağını dile getiriyor. Bunlardan birisi de 2013 yılına dek “SpaceX” şirketinde Musk ile 6 yıl boyunca çalışan “Dolly Singh” oldu. Singh, Musk ile Mars’a insan indiremeyeceğiyle ilgili “5 Dolarlık” bahse giren gazeteciyi uyardı. Söz konusu gazeteciye 5 Dolar’ını asla göremeyeceğini ve Musk’a karşı bahse girmenin kötü bir fikir olduğunu belirtti. Hatta açıklamasının devamında “kural gereği” Musk ile asla bahse girmediğini belirtti.
Singh açıklamasının devamında Twitter’ın ise Musk için apayrı ve heyecan verici bir meydana okuma olduğunu dile getirdi. Her zamankinden çok daha zorlu olacağını ancak kazanacağını belirtti.
Programlama Yapanlarla Daha İyi İletişim Kuruyor
Mühendislik ve kodların Musk için insanlara göre daha iyi olduğu biliniyor. 2022 yılında Kanada’nın başkenti “Vancouver” şehrinde düzenlenen “TED” konferansında bu konuya değinmişti. Musk ile Twitter arasındaki dava (gerçekleşmeyen) dokümanlarında da bu konuda benzer bir metin yer alıyor.
Dava metninde Musk, program yöneticileri ve “MBA (İş İdaresi Yüksek Lisansı” yerine meşakkatli programlamalar yapabilen mühendislerle iletişiminin daha iyi olduğunu belirtiyor. Yönetim işleri yapmaktan nefret ettiğini, hiç kimsenin birilerinin patronu olmaması gerektiği düşüncesinde olduğu ifadelerine yer verdi.
Çalışkan ve Acımasız
Elon Musk hem iş adamı olarak hem de lider olarak çalışkan ve bir o kadarda “acımasız” olarak değerlendiriliyor. Nitekim Twitter’ı satın almasının ardından sadece 1 hafta içerisinde şirketin yarısını işten çıkartmıştı. Geriye kalan çalışanlara ise uzun ve yoğun çalışma temposunu içeren uzun çalışma saati taahhütlü sözleşmeler imzalama dayatmasında bulundu.
Ayrıca Musk, Twitter’da “Pandemi” dönemindeki yarı zamanlı ve evden çalışmayı sonlandıran ilk iş adamlarından birisi oldu. Ayrıca her çalışanının %100 sadakat sahibi olmasını istiyor. Singh’e göre Musk, haftalık çalışma saati süresinin 80 saat olduğu bir dünyayı arzuluyor.
ABD’nin San Francisco kentinde bulunan Twitter genel merkezine yatakhane kurulduğu belirtildi. Burada önemli noktanın kendisi içinde yatak bulunuyor olması. Hatta henüz 2 yaşında olan oğlu “X” için bir şirket kartı çıkartıldığı da birlikte paylaşılan fotoğrafıyla ortaya çıkmıştı.
Elon Musk Son 10 Yıllık Varlığı
Yıl | Varlık |
---|---|
2013 | 2.7 Milyar Dolar |
2014 | 8.4 Milyar Dolar |
2015 | 12 Milyar Dolar |
2016 | 10.7 Milyar Dolar |
2017 | 13.9 Milyar Dolar |
2018 | 19.9 Milyar Dolar |
2019 | 22.3 Milyar Dolar |
2020 | 24.6 Milyar Dolar |
2021 | 151 Milyar Dolar |
2022 | 219 Milyar Dolar |
Elon Musk hakkındaki sizin düşünceleriniz neler? Sizce Twitter’ı satın almayla neyi hedefliyor? Musk’ın kendisi ve yaptıkları hakkındaki görüşlerinizi yorum kısmında veya R10.NET Forum’dan paylaşabilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Samsung Galaxy S25 Ultra'nın Geekbench Skorları Ortaya Çıktı: Performansta Büyük Sıçrama!
Galaxy S25 Ultra, özel Snapdragon 8 Elite işlemcisiyle Geekbench testlerinde etkileyici performans sergiledi. Yeni model, enerji verimliliğinde de iddialı.
Kripto Piyasa Değeri Nedir ve Neden Önemlidir?
Bitcoin ilk ne zaman çıktı nasıl gelişti hepimiz az çok biliyoruz. Fakat çok da basit olmayan kripto para dünyası, yatırımcılar, analistler ve araştırmacılar için karmaşık ve dinamik bir ortam sunmaktadır.
Elon Musk Açıkladı: Tesla’nın İnsansı Robotları Yakında Aramızda Dolaşacak!
Elon Musk, Tesla'nın insansı robotlarının insanlara yardımcı olacağını ve 2024 sonunda satışa sunulacağını açıkladı. Fiyatları 20-30 bin dolar arasında olacak.
Discord Türkiye'de Neden Engellendi? Bakan Uraloğlu'ndan Açıklama Geldi!
Discord, Türkiye'de güvenlik birimleriyle veri paylaşmadığı gerekçesiyle erişime engellendi. Bakan Uraloğlu, IP adresleri paylaşılmadığı için yasaklandığını açıkladı.