Amazon Otonom Süpürge Üreticisi iRobot Şirketini Satın Alıyor!
Amazon’dan ilginç bir satın alım haberi geldi. Dünya e-ticaret platformu, son dönemde otonom temizlik robotu üreticisi iRobot’u satın alıyor. 2 şirket arasındaki satın alım anlaşmasının 1.7 Milyar Dolar olduğu iddia edildi. İşte satın alıma dair ortaya çıkan bilgiler!

Yakın zamana kadar “savaş robotu” üretimi gerçekleştiren iRobot, son yıllarda “otonom temizlik robotları” üretiyor. Ev temizlik teknolojisi alanında önemli bir Pazar payına sahip olan iRobot, şimdi de Amazon tarafından satın alımla gündemde bulunuyor. Ortaya çıkan bilgilere göre Amazon, iRobot şirketini satın almak için tam 1.7 Milyar Dolar’lık bir maliyeti gözden çıkardı.
Amazon tarafından sadece otonom temizlik robotu üretimi gerçekleştiren bir şirket için bu denli devasa bir bütçe ayrılması, merak uyandırdı. Aslında Amazon söz konusu satın alımı başarıyla tamamlarsa şirketin teknolojisinden çok, otonom temizlik robotları sayesinde pazardan edindiği verilere ulaşmayı hedefliyor. Zira otonom temizlik robotları, kullanıldığı mekanın tüm haritasını/planını kayıt altına alıyor. Bu durumda kullanıldığı ev ve ofis gibi yerlerin tüm planları iRobot şirketi verilerinde yer alıyor.
Amazon Kişisel Veri İhlalinden Eleştiriliyor!

Amazon’un iRobot şirketini satın alma girişimiyle birlikte tepkilerde gecikmedi. Global ölçekte faaliyet gösteren “Kar Amacı Gütmeyen Dijital Haklar Organizasyonu(Fight fort he Future)” tarafından önemli açıklamalar yapıldı. Organizasyonun yöneticisi “Evan Greer” tarafından yapılan açıklamada;
Amazon’un genel itibariyle bir e-ticaret platformu gibi değerlendirildiğini fakat bunun çok hatalı bir değerlendirme olduğuna dikkat çekti. Zira şirketin temel fonksiyonunun “gözetleme” olduğunu ve pazardaki gücünü ve karını buradan elde ettiğini belirtti.
Amazon tarafından iRobot şirketini satın almasıyla birlikte ele geçireceği dataların, dünyanın her yerinde insanların yaşam alanlarının planlarına dair bilgisinin olması anlamına geliyor. Bu durumunda uluslararası bir şirketin evin yerleşimine dair en az sahibi kadar fikir sahibi olması sonucunu doğuracağı belirtildi.
Söz konusu eleştirilere ilişkin Amazon cephesinden ise herhangi resmi bir açıklama ise gerçekleştirilmedi. Amazon sözcüsü “Alexandra Miller” ise politikaları gereğince müşteri bilgilerinin güvenliği hususunda yüksek hassasiyete sahip olduğunu açıkladı.
Amazon ile ilgili ortaya çıkan iddialar hakkındaki sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi yorum kısmına veya R10.NET Forum’a iletebilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Amazon Prime Türkiye'de Zamlandı: İşte Yeni Fiyat!
Amazon Prime Türkiye’de zamlandı. Aylık abonelik ücreti 39 TL’den 49,90 TL’ye yükseldi. Yeni fiyat bugünden itibaren geçerli olacak.
En Güvenilir Takipçi Satın Al Hizmeti Veren 7 Site (2025)
Instagram’da takipçi sayısı, bir profilin ne kadar dikkat çektiğini ve ne ölçüde güven verdiğini gösteren en temel göstergelerden biri haline geldi. Ancak dijital ortamda yüzlerce site arasında seçim yapmak zorlayıcı olabilir.
HUN Enerji’nin İtalya Hamlesi Ne Anlama Geliyor? 200 MW’lık Depolama Lisansı ile Avrupa Pazarında Stratejik Satın Alma
Türkiye'nin önde gelen yenilenebilir enerji üreticilerinden HUN Enerji, Avrupa pazarındaki etkinliğini artırmak üzere İtalya merkezli BESS Castelluccio SRL'nin %92'sini satın aldı. Bu satın alma ile birlikte, TERNA S.P.A tarafından verilen 200 MW’lık depo
Facebook ve Messenger’a ‘Genç Hesapları’ Özelliği Geliyor: Meta, 16 Yaş Altı Kullanıcılar İçin Yeni Güvenlik Önlemleri Alıyor!
Meta, gençleri korumak için Facebook ve Messenger’a Genç Hesapları’nı getiriyor. Güvenlik ayarlarıyla donatılan bu hesaplar 16 yaş altını hedefliyor.