R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Avrupa Birliği’nden Sosyal Medya’ya Deepfake Baskısı!

    Son yıllarda gündemden düşmeyen deepfake paylaşımları için Avrupa Birliği’nden dev platformlara uyarı geldi. Deepfake paylaşımları teknoloji devlerine cezai yaptırımlar getirecek.

    Yağız Özgün Kocabaş
    Yağız Özgün Kocabaş R10 Editörü
    15.06.2022 16:56 1523 2 dk okuma süresi
    Avrupa Birliği’nden Sosyal Medya’ya Deepfake Baskısı!
    Son Düzenleme:

    Deepfake teknoloji son yıllarda en önemli gündem maddelerinden birisi oluyor. Teknolojinin gelebileceği korkutucu seviyeye en iyi örneklerin başında deepfake gösteriliyor. Deepfake teknolojisiyle fotoğraf ve video içeriklerinde manipülasyon yapılabiliyor. Avrupa Birliği(AB), siyasilerden ünlü isimlere kadar pek çok kişi yayınlanan ve yanıltıcı nitelikte olan deepfake paylaşımlarına karşı savaş başlattı. AB mücadelesinin ilk ayağında teknoloji devlerine ültimatom verdi.

    Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamayla platformunda deepfake paylaşımlarına müsaade eden ve önlenmesine ilişkin herhangi bir adım atmaya teknoloji şirketlerine ağır cezai yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Söz konusu şirketler arasında Instagram, Facebook ve WhatsApp gibi servisleriyle Meta ilk sırada yer alırken, diğer sosyal medya platformu Twitter veyanı sıra Google gibi şirketlerde yer alıyor.

    Avrupa Birliği’nden Deepfake Kararı

    Avrupa Birliği son yıllarda teknoloji şirketlerine karşı önemli yaptırım uygulamalarına gidiyor. Birlik son olarak deepfake içerikli paylaşımlara ağırlık verdi. AB’nin aldığı yeni karar kapsamında deepfake paylaşımlarının, platformlar tarafından önlenmesi gerekiyor. Eğer teknoloji devleri, karara uygun şekilde deepfake paylaşımlarını engellemeye yönelik müdahaleler gerçekleştirmezse cezai yaptırımlarla karşılaşacak. Bu yaptırımlar yüksek tutarlı para cezalarından oluşacak. AB, söz konusu karar kapsamında uygunsuz hareket eden şirketlerin Avrupa pazarında yer alabilme şansını da ortadan kaldırmayı hedefliyor.

    Sosyal Medyadaki Yanıltıcı Bilgi Kaynaklarıyla Mücadele

    Deepfake

    Avrupa Birliği tarafından alınan kararın altında internet ortamında yanıltıcı, manipüle eden ve asılsız bilgi ve haberlerin oluşturduğu dezenformasyonun engellenmesi yatıyor. Bu konuda yürütülen çalışmaların kapsamına en tehlikeli boyutu olan deepfake teknolojisi de dahil edildi.

    Hazırlanan rapor kapsamında sosyal medya platformlarındaki deepfake paylaşımlarına ilişkin bilgiler paylaşılıyor. Özellikle Facebook ve Instagram ile birlikte Twitter gibi sosyal medya platformlarında yapılan deepfake paylaşımlarının yaratmış olduğu dezenformasyona dikkat çekiliyor. Tüm bu tip eylemlerin engellenmesine yönelik olarak kapsamlı bir uygulamanın hayata geçirilebilmesi hedefleniyor.

    İnternette bilgi kirliliği, manipülasyon ve yanıltıcı nitelikteki paylaşımlara ilişkin olarak yürütülen çalışmalar 2024 itibariyle uygulamaya geçecek olan “Dijital Hizmetler Yasası(DSA)” kapsamında yer alacak. Avrupa Birliği, büyük teknoloji devleriyle birlikte çalışma gerçekleştirilmeden deepfake teknolojisiyle yaratılan dezenformasyonla mücadele edilebilmesinin olanak dahilinde olmadığının farkında. Bu nedenle şirketlerin üzerine bu konuda daha fazla gidebilmesini sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirebilmeyi hedefliyor.

    Siz deepfake teknolojisi ve Avrupa Birliği’nin iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya R10.NET Forum’dan paylaşabilirsiniz.

    2008'den bugüne profesyonel içerik yazarlığı!

    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    OpenAI, X'e Rakip Olacak Yeni Bir Sosyal Medya Platformu Kuruyor: İşte Detaylar!

    OpenAI, X'e rakip sosyal medya platformu geliştiriyor. Prototip aşamasındaki proje, yapay zeka destekli sosyal akış sistemiyle dikkat çekiyor.

    HUN Enerji’nin İtalya Hamlesi Ne Anlama Geliyor? 200 MW’lık Depolama Lisansı ile Avrupa Pazarında Stratejik Satın Alma

    Türkiye'nin önde gelen yenilenebilir enerji üreticilerinden HUN Enerji, Avrupa pazarındaki etkinliğini artırmak üzere İtalya merkezli BESS Castelluccio SRL'nin %92'sini satın aldı. Bu satın alma ile birlikte, TERNA S.P.A tarafından verilen 200 MW’lık depo

    Cem Yılmaz 16 Milyon Takipçili Twitter Hesabını Neden Kapattı? Sosyal Medyada Sessizlik Gündem Oldu

    Ünlü komedyen Cem Yılmaz, bu kez sahne performansı ya da yeni bir filmiyle değil, sosyal medyadaki ani kayboluşuyla gündeme geldi. 16 milyondan fazla takipçisi olan X (eski adıyla Twitter) hesabına ulaşılamaması sonrası hayranları arasında “Cem Yılmaz Twi

    Aile Destek Ödemesi 2025'te Devam Ediyor mu? Sosyal Yardım Programı Uzatıldı mı?

    Dar gelirli vatandaşların ekonomik yükünü hafifletmek amacıyla başlatılan ve büyük bir kesimi yakından ilgilendiren Aile Destek Programı’nın 2025 yılı itibarıyla devam edip etmeyeceği netleşti.

    Avrupa Birliği’nden Sosyal Medya’ya Deepfake Baskısı!

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et