Video Oyun Sektöründe Satışlar Düşmeye Başladı! İşte Nedeni!
Bilgisayar oyunları sektörü, 2019’dan beri tüm dünyada çok hızlı bir büyüme kaydetmişti. Bu süreçte oyun satışları ve ücretli oyun abonelikleri ve oyun içi satın alımlarda yaşanan artışla oyun geliştirici ve dağıtıcı şirketleri ciddi gelirlerle elde etti. Ancak 2022’nin ikinci yarısıyla birlikte tahminler negatif yönde oldu. İşte detaylar!
Video oyunlar, 21.yüzyıl dünyasında küçük-büyük herkesin ilgisini çekmeyi başarıyor. Daha gerçekçi hale gelen grafiklerden, geliştirilmiş oyun mekaniklerine göre her bir yeni video oyun, etkileyici bir deneyim sunuyor. Donanım ve yazılım alanındaki gelişmelerle ortaya çıkartılan video oyunlara olan ilgide doğal olarak artmaya devam ediyor. MMORPG, FPS, RPG ve daha pek çok türdeki oyunlar, her ilgi alanından kişiyi kendisine çekmeyi başarıyor. Yaşadığı gelişim ile video oyun sektörü büyümeye devam ediyor.
Video oyun sektöründe beklenmedik büyüme ise 2019’un sonlarında ortaya çıkan Covid-19 ile birlikte yaşandı. Global bir kriz olmasıyla dünyanın her yerinde yasaklamalara maruz kalınması, toplu veya bireysel karantina uygulamalarına neden oldu. Evlerine kapanmak durumunda kalan insanlarda dijital dünyanın sunduğu tüm eğlence araçlarına yoğun bir ilgi gösterdi. Bu noktada da tabii ki video oyun sektörü doğal olarak öne çıktı.
Pandemi dönemi yasaklarında oyun sektörüne olan talep ciddi seviyede arttı. Oyun satışları, oyun içi satın alımlar veya yanı sıra oyun servislerine yönelik abonelikler bile ciddi seviyede artış yaşadı. Hatta Twitch gibi canlı yayın platformlarında oyun oynayan yayıncılarda bu süreçte kitlelerine önemli oranda büyüttü.
Yasaklar Kalkınca Oyun Sektöründe Düşüş Yaşanıyor
Pandemi döneminde oyun endüstrisi çok ciddi bir büyüme kaydetmişti. Şirketler, sundukları her bir ürün ve hizmet için tüketiciden önemli bir geri dönüşüm alıyordu. Ancak 2022’nin ilk yarısının ortalarından beri tüm dünyada Covid-19 karantinası yasakları gevşetilmeye ve hatta tamamen kaldırılmaya başlandı.
Böyle olunca dışarıya/doğaya olan özlem ve yanı sıra gelen zorunluluklar doğal olarak oyunlardan uzaklaşmaya neden oluyor. Bunun etkileri de 2022 ilk 6 aylık dönemine ilişkin oyun endüstrisini içeren raporlardan görülürken, 2022’nin ikinci 6 aylık dönemi için tablo daha karamsar oldu. Dijital oyun sektöründeki veriler ışığında “Ampere Analysis” tarafından kapsamlı bir raporlama gerçekleştirildi.
İstatistik platformunun ortaya koyduğu raporlamaya göre Sony PlayStation ve Microsoft Xbox gibi tüm oyun konsolları ve yanı sıra Game Pass, PS Plus ve GeForceNow gibi tüm ücretli abonelik modelleri için öngörülen gelir tahmini belli oldu. Rapora göre bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin toplamda “188 Milyar Dolar” seviyesindeki gelirden pay alacağı belirtiliyor.
Şirketlerin paylaşacağı bu rakam, 2021 yılı için “191 Milyar Dolar” olmuştu. Dolayısıyla sektörde şirketler için genel toplam dikkate alındığında tam “3 Milyar Dolar” seviyesinde bir düşüşün gerçekleşeceği değerlendirmesi yapılıyor.
2023 Oyun Sektörüne Toparlanma Getirecek
Şirket tarafından gerçekleştirilen piyasa verileri üzerinden değerlendirme neticesinde ortaya çıkan olumsuz tablonun geçici olduğu belirtilmektedir. Şirkete göre 2022 yılı için geçerli olacak bu tablonun 2023 yılı itibariyle yeniden pozitif bir tablo meydana getireceği beklentisi isabetli bir değerlendirme olacak.
Ampere Analysis şirketinin “Araştırma Direktörü” ve “Analisti” olan Piers Harding Rolls’tan, yayınlanan 2022 tablosuna yönelik değerlendirme geldi. Rolls, yaptığı açıklamasında sektörün 2 yıllık büyümesinin ardından bu yılki gerilemenin endişeye neden olduğunu ancak tabloya göre bunun ufak bir gerileme olduğunu belirtti. Açıklamasının devamında sektörün, özellikle büyümesinde önemli etkisi olan Covid-19 yasakları öncesinden yine daha iyi bir konumda olacağını vurguladı.
Uzmanlara göre Covid-19 yasaklarının gevşetilmesi ve kalkmasının dışında uluslararası siyasal ve ekonomik krizlerde oyun sektöründeki düşüşlerde etkili oldu.
Siz oyun sektörünün geleceğiyle ilgili ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya R10.NET Forum’dan iletebilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Galaxy S25 Serisi, One UI 7 ile Videolardaki Gürültüyü Yapay Zeka ile Silecek!
Galaxy S25, One UI 7 ile videolardaki arka plan gürültüsünü yapay zeka ile silecek. Net ve profesyonel video kayıtları artık çok daha kolay!
Android 15 QPR1 Güncellemesi Yayınlandı: İşte Tüm Yenilikler ve Detaylar!
Android 15 QPR1 güncellemesi yayınlandı! Çoklu pencere desteği, kilit ekranı widget'ları ve Pixel cihazlara özel %80 şarj limiti gibi yenilikler sunuluyor.
eFootball’a Türkçe Spiker Geldi: İşte Detaylar!
eFootball'a Türkçe spiker desteği geldi! Gökhan Abdik ve Müjdat Mustafa Muratoğlu'nun anlatımıyla Türkçe maç deneyimi artık PC, konsol ve mobilde mümkün.
Google’ın Yeni Yapay Zekası 3 Boyutlu Oynanabilir Oyunlar Üretebiliyor!
Google, yapay zeka aracı Genie 2 ile 3 boyutlu oynanabilir oyunlar oluşturuyor. Gerçekçi efektler ve gelişmiş simülasyonlarla oyun dünyasında devrim yaratıyor!