R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Türkiye’de Kurulacak Elektrikli Otomobil Şarj İstasyonlarında Zorunlu Olacak Kriterler Belli Oldu

    Türkiye’de elektrikli otomobil altyapısının yaygınlaştırılması maksadıyla atılan adımlara istinaden önemli bir gelişme yaşandı. Devlet, ülke genelinde kurulacak elektrikli otomobil şarj istasyonlarının nasıl olması gerektiğine ilişkin detayları Resmi Gazete’de yayımladı.

    Yağız Özgün Kocabaş
    Yağız Özgün Kocabaş R10 Editörü
    16.06.2022 15:07 1365 2 dk okuma süresi
    Türkiye’de Kurulacak Elektrikli Otomobil Şarj İstasyonlarında Zorunlu Olacak Kriterler Belli Oldu
    Son Düzenleme:

    Elektrikli otomobil teknolojisinin hızla gelişmeye ve yaygınlaşmaya devam etmesiyle birlikte, karayollarında altyapı konusunda yeni ihtiyaçlarda söz konusu oluyor. Türkiye’de de elektrikli otomobil kullanımının her yıl hızla artmaya başlamasıyla birlikte karayollarında elektrik otomobillere yönelik altyapının oluşturulmasına ilişkin düzenlemeye ihtiyaç bulunuyordu. Resmi Gazete’de yayımlanan elektrikli otomobil şarj istasyonları yönetmeliğiyle istasyonlara dair tüm teknik detaylar belirli bir standardizasyona bağlandı.

    Yayınlanan karar kapsamında Türkiye’de elektrikli otomobil şarj istasyonu kurmak isteyen firmaların hangi şartnamelere uyacağı da belli oldu. 

    Elektrikli Otomobil Şarj İstasyonlarında Güvenlik Ön Planda

    Elektrikli otomobil şarj istasyonları şartnamesine göre istasyonlarda sağlanması gereken kriterlerin başında güvenlik geliyor. Buna göre şarj istasyonunun kurulacağı konumdaki başta elektrik kabloları olmak üzere tüm kabloların mutlaka “TSE” standartlarına uygun olması sağlanacak. Eğer elektrikli şarj istasyonunun kurulacağı alan mevcut akaryakıt istasyonundaysa “Güvenli Alan” oluşturulması gerekecek.

    Elektrikli Araç Şarj

    Elektrikli otomobil şarj istasyonlarında yer alacak yalıtım malzemelerinin de yine “TSE” onaylı olması gerekecek. Elektrik altyapısının konu olması nedeniyle tüm elektrik sistemlerinde olduğu gibi elektrikli otomobil şarj istasyonlarında da elektrik akımı risklerine karşı güvenlik önlemlerinin sağlanması gerekecek. Özellikle alçak ve yüksek gerilim riskine karşı gerekli olan altyapıya sahip olması gerekecek. Ayrıca yıldırım ve elektrik kaçağı gibi risklere karşı önlemler ve tabii ki “topraklama” altyapısının oluşturulması bu istasyonların güvenlik kriterlerinin arasında yer alıyor.

    Elektrikli otomobil şarj istasyonlarının kurulacağı konumdaki çevresel koşullara göre gereklilik arz eden ek güvenlik önlemlerinin belirlenmesi ve uygulanması zorunlu olacak. 

    Karayollarındaki elektrikli otomobil şarj istasyonlarında erişebilirlik en üst seviyede olacak. Özellikle hareket kabiliyeti kısıtlı olan kişilerin istasyondaki şarj ünitelerini rahatlıkla kullanabilmesini sağlayacak yerleşim ve uygulama alanlarına sahip olması gerekecek.

    Resmi Gazete’de yayımlanan “Elektrikli Taşıt Şarj Sistemi Tesisatı Genel Teknik Şartnamesi” kararını daha kapsamlı incelemek istiyorsanız, genelgeye buradan ulaşabilirsiniz.

    Elektrikli otomobil teknolojisi ve Türkiye’de kurulacak elektrikli otomobil şarj istasyonlarıyla ilgili sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya R10.NET Forum’dan iletebilirsiniz.

    2008'den bugüne profesyonel içerik yazarlığı!

    Yorum Yap
    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    Yeni Yılda Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? 2025 Yılında Asgari Ücrete Zam Yapılacak mı?

    Milyonlarca çalışan, 2025 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı ve yeni yılda yapılacak zam oranlarının nasıl şekilleneceği konusunda büyük bir merak içerisinde. Her yıl Aralık ayında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet tems

    Joker 2 Gişede Beklentilerin Altında Kaldı: Peki, Neden Başarısız Oldu?

    Joker 2, gişede beklenen performansı gösteremedi. İlk hafta 40 milyon dolar hasılatla açılan film, olumsuz eleştiriler ve düşük izleyici puanlarıyla dikkat çekti.

    Renault’nun Yeni Hidrojen Yakıtlı Elektrikli Aracı Embleme Tanıtıldı: Yollarda Devrim mi Olacak?

    Renault, 2030’da yollara çıkacak hidrojen yakıtlı elektrikli SUV modeli Embleme'yi tanıttı. Düşük emisyon, uzun menzil ve hızlı şarj avantajlarıyla dikkat çekiyor.

    Android 16'nın Kod Adı 'Baklava' Oldu: Peki, Google Neden Bu İsmi Tercih Etti?

    Google, Android 16'ya 'Baklava' ismini verdi. Bu beklenmedik tercih, erken çıkış tarihi ve küresel kültürel vurgusuyla teknoloji dünyasında yankı uyandırdı.

    Türkiye’de Kurulacak Elektrikli Otomobil Şarj İstasyonlarında Zorunlu Olacak Kriterler Belli Oldu

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et