R10.NET Uygulamaları
Kullanıcılar
Yükleniyor, lütfen bekleyiniz..

    Otomobillerdeki Sürücü Destek Sistemleri Ne Kadar Güvenli! Otonom Sürüş Sistemleri’nin Kazalardaki Eksiklikleri!

    Yeni nesil otomobil teknolojisinde otonom sistemlerin kazalara karşı verdiği reaksiyonlar çok konuşuluyor. Ancak otomobil sürücü destek sistemleri hala çok fazla zafiyete sahip!

    Yağız Özgün Kocabaş
    Yağız Özgün Kocabaş R10 Editörü
    17.05.2022 03:51 1915 3 dk okuma süresi
    Otomobillerdeki Sürücü Destek Sistemleri Ne Kadar Güvenli! Otonom Sürüş Sistemleri’nin Kazalardaki Eksiklikleri!
    Son Düzenleme:

    Otonom otomobil teknolojileri, geleceğin teknolojisini bugüne taşıyor. Otomobillerin kendi başına gidebilmelerinin dışında kazalara karşı verdikleri reaksiyonlar konuşulmaya devam ediliyor. Özellikle sosyal medya paylaşımlarında sıklıkla otonom asistan sistemlerin olası kaza durumlarına/risklerine karşı verdikleri önleyici reaksiyon videoları çok fazla görülüyor.

    Sürüş sırasında çoğu zaman sürücüye destek olarak, olası kazaların engellenmesine yardımcı olan otonom sistemlere ne kadar güvenilebileceği ise halen tartışılıyor. Özellikle de otonom araç yardım sistemlerinin diğer araçlar tarafından oluşturulan kaza tehditlerine karşı reaksiyon göstermekte ciddi sıkıntılar yaşadığı belirtiliyor.

    Otonom Araç Sistemleri Testlerde Sınıfta Kaldı

    Otonom otomobil teknolojisinin yaygınlaştığı bu dönemde sürüş güvenliği konusunda tartışmalar devam ederken, Amerikan Otomobil Birliği(AAA) tarafından yapılan testlerin sonuçları açıklandı. Birlik tarafından piyasada sıkça tercih edilen “Seviye 2” yarı otonom sürüş sistemleri Hyundai, Subaru ve Tesla otomobil markalarına modellerini teste soktu. Birlik tarafından yapılan testler temel olarak trafikte kurallara uyan veya uymayan araçlara karşı verilen tepkiler değerlendirildi.

    Araç Destek Sistemleri Karşıdan Gelen Araçlara Engel Olamıyor!

    Otonom araç

    Gerçekleştirilen testler 2 grup halinde uygulandı. Yapılan testlerin ilk grubunda alınan sonuçlar oldukça başarılı olarak değerlendirildi. Zira ilk grupta teste tabi tutulan araçlar kendi şeridinde aniden yavaşlayan araçlara karşı otomobillerin frenleme konusunda başarılı sonuç verdiği görüldü.

    İkinci grup testinde ise otomobillerin sistemleri sınıfta kaldı. Testte kendi şeridinden karşı şeride geçen araçlara karşı sistemlerin yeterli performansı gösteremediğini ortaya çıkarttı. Özellikle gerçekleştirilen 15 testin hiçbirinde çarpışma “kafa kafaya” çarpışmaya sistemlerin engel olamadığı görüldü. Aynı durum karşıdan gelen bisiklet ve motosikletlere karşı da sonuçlar başarısız olarak tespit edildi.

    Bisikletlerde Başarı Oranı Yarı Yarıya

    Otonom araç

    Otonom araç destek sistemleri bisikletlere karşı ise hem başarılı hem de başarısız oldu. Araçlar kendi şeridinde bulunan bisikletlerle olası kaza risklerini sıfıra indirebilmeyi başardı. Ancak yolda karşıdan karşıya geçmeye çalışan bisikletleri algılamada ve kazayı önlemede başarılı olamadı. 

    Birlik tarafından gerçekleştirilen testlere ilişkin AAA Otomotiv Mühendisliği Direktörü tarafından şu açıklama yapıldı;

    Bu sürüş sistemlerinin aynı şeritte yavaş hareket eden arabaları ve bisikletlileri başarılı bir şekilde tespit etmesi cesaret verici olsa da, karşıdan karşıya geçen bir bisiklet sürücüsünü veya karşıdan gelen bir aracı tespit edememeleri endişe verici. Kafa kafaya çarpışmalar en ölümcül kazalardır ve bu sistemler en çok yardımcı olabilecekleri durumlar için optimize edilmelidir.

    Yapılan testler ortaya çıkartıyor ki şu an gelinen noktada sürücülerin kazaları önleyebilmeleri için otonom sistemlere tam anlamıyla güvenmeleri ve her daim yola odaklı olmaları gerekiyor. 

    Birlik tarafından yapılan anket ise sürücü destek sistemlerine karşı sürücülerin halen güvenlerinin tam olmadığı sonucunu ortaya çıkarttı. Çünkü anket sonuçlarına göre %77 oranında otonom araçların sağladığı güvenlik kriterleri halen sürücüler için güvenilir değil.

    Yeni otomobillerdeki otonom sürücü destek sistemleri ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmından veya R10.NET Forum’dan paylaşabilirsiniz.

    2008'den bugüne profesyonel içerik yazarlığı!

    İçeriği Puanla
    Yorumlar

    Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.

    İlgili İçerikler:

    iOS 19 ile iPhone'lara Sahne Yöneticisi Desteği Geliyor: Harici Ekran Desteğiyle Neler Değişecek?

    iOS 19 ile USB-C'li iPhone'lara Sahne Yöneticisi geliyor. Harici ekranda çoklu uygulama kullanımı ve gelişmiş pencere yönetimi artık mümkün olacak.

    Netflix’e Yeni Alt Yazı Seçeneği Geldi: İşte Detaylar!

    Netflix, sadece konuşmaları içeren yeni altyazı seçeneğini duyurdu. Açıklamalı altyazı istemeyen izleyicilere sade bir izleme deneyimi sunuyor.

    WhatsApp’a ‘Gelişmiş Sohbet Gizliliği’ Özelliği Geldi: Peki, Kullanıcılara Neler Sunuyor?

    WhatsApp, Gelişmiş Sohbet Gizliliği özelliğiyle sohbet dışa aktarımını ve medya indirmeyi engelleyerek kullanıcı gizliliğini bir üst seviyeye taşıyor.

    Deprem Sırasında Doğalgaz Neden Kapatılmalı?

    Deprem anında saniyelerle yarışılan bir süreç yaşanırken, çoğu kişinin göz ardı ettiği kritik bir adım büyük felaketlerin önüne geçebilir: Doğalgaz vanasını kapatmak. Bu basit ama etkili hamle, yangın ve patlama riskini önlemek için en hayati güvenlik önl

    İÇERİĞİ PUANLA
    Otomobillerdeki Sürücü Destek Sistemleri Ne Kadar Güvenli! Otonom Sürüş Sistemleri’nin Kazalardaki Eksiklikleri!

    Size daha iyi hizmet sunabilmek
    için çerezleri kullanıyoruz.

    Çerez Politikası Kabul Et